21 februari 2017

Architectuur trends voor 2017 en de rol van deuren

Het jaar 2017 is alweer in volle gang. Bij Limburgia hebben we in 2016 veel mooie projecten gerealiseerd en nieuwe samenwerkingsverbanden gesloten. We zijn hier erg trots op, maar kijken ook vooruit. Wat zijn de trends in de architectuur en bouwsector in 2017? In dit blogartikel vertel ik over een aantal trends in de architectuur en de rol die deuren hier in spelen.

 

Duurzame totaalconcepten

Ik begin met de trend die de afgelopen jaren is ingezet en ook in 2017 een duidelijke stempel zal drukken op bouwprojecten: duurzaamheid. Ik zie de bouwsector steeds verdere stappen zetten op dit gebied. Het gebruik van FSC materialen is inmiddels de standaard. Architecten en aannemers beschouwen het niet als iets extra’s, maar als minimale eis. Dat merken we ook bij onze deuren. De focus ligt steeds meer op de integrale duurzaamheid van gebouwen. Naast verantwoorde materialen zullen ook het sociale aspect en verduurzaming van het hele productieproces belangrijker worden. Opkomende keurmerken zoals BREEAM meten duurzame totaalconcepten. Ik ben er van overtuigd dat deuren hier een waardevolle rol in kunnen spelen. En wel op drie verschillende fronten:

  • Gezondheid en welzijn: deuren die bijdragen aan hygiëne en privacy zorgen voor een prettige en gezonde omgeving.
  • Energie: de juiste deuren zorgen ervoor dat warmte of kou binnen of buiten blijft, zodat er minder energie wordt verspild.
  • Materiaal: kiezen voor verantwoorde bouwmaterialen, ook voor deuren.

 

Een passend ontwerp

Deuren moeten vaak primair voldoen aan bepaalde functionele en wettelijke eisen. Zodra die eisen gewaarborgd zijn, kun je als architect ‘los gaan’. Hier zit voor mij de uitdaging: zorgen dat een deur technisch gezien optimaal voldoet, zonder dat dat grenzen opwerpt voor de creatieve vrijheid van de architect. Qua vormen, materialen en kleuren van deuren is er van alles mogelijk. We zien op het gebied van design een aantal trends voorbij komen:

  • Industrieel: metalen, de betonlook, wit pleisterwerk, het zijn veel voorkomende elementen in industriële ontwerpen. Witte, grijze of blauwe deuren met een matte afwerking passen bijvoorbeeld mooi in dit soort ontwerpen.
  • Retro: materialen als terracotta en kurk zijn terug van weggeweest. Trek de retro look door in de deuren met een krijtcoating of mooie groeven.
  • Zwart: mat zwart is helemaal in. Maak een statement met een zwarte deur in een lichte, witte ruimte. Chrome en stalen deurbeslag maken de look compleet.
  • Natuurlijk: natuurlijke en organische materialen zoals hout en keramiek zijn ook erg populair. Witte en houten deuren met glaspanelen voor veel licht passen hier goed bij.

Met het juiste ontwerp kunnen deuren je bouwontwerp aanvullen of zelfs versterken. Zo dragen de deuren zowel op functioneel gebied als qua vormgeving bij aan het ontwerp.

 

De technische mogelijkheden van de toekomst

Ook qua techniek staat de sector niet stil. Brandwerende deuren zijn tegenwoordig vrij standaard. Wat ik merk is dat er steeds meer vraag is naar geluidwerende deuren en het combineren van functionaliteiten. De eisen worden hoger: een deur moet brandwerend én geluidwerend of inbraakwerend zijn. Deze combinaties zijn technisch gezien bijna onmogelijk. Ja ‘bijna’, want juist dit soort uitdagingen gaan we graag aan! We zijn continu bezig om verschillende eigenschappen te verenigen in één deur, die op elk gebied voldoet aan de hoogste eisen.

 

Deuren blijven innoveren

Één ding is zeker; ook in 2017 wachten ons weer volop nieuwe uitdagingen! We blijven onze deuren innoveren om zo goed mogelijk aan de wensen en eisen van de sector te voldoen. Ik geef je graag advies over hoe deuren je bouwontwerp kunnen versterken op het gebied van duurzaamheid, functionaliteit en design.

Welke architectuur trends zie jij? Laat het weten in een reactie!

HPL binnendeuren inspiratiepagina

Limburgia Utiliteitsdeuren

Geschreven door Limburgia Utiliteitsdeuren

Over dit blog

In het Limburgia blog delen we tips, inspiratie en informatie over binnendeuren in de utiliteitsbouw.

Deel dit blog!

  

 

 

Meld jezelf aan voor ons blog

 

 

Laatste blogartikelen