Privacy is een groot goed. Bepaalde dingen willen we nou eenmaal graag binnen de muren houden. Op andere momenten hebben we juist behoefte aan het blokkeren van externe ruis. Bij het ontwerpen van een gebouw is het belangrijk om rekening te houden met de behoeftes van de gebruiker, ook op het gebied van privacy. Ga na hoe een bepaalde ruimte gebruikt wordt en of er maatregelen nodig zijn om de privacy te waarborgen. Dit kan zowel betrekking hebben op zicht als op geluid. Kies vervolgens de bouwmaterialen die zicht of geluid kunnen blokkeren. Denk daarbij aan isolerende wanden en geluidswerende ramen en deuren. In dit blogartikel vertel ik over de toepassing van geluidswerende binnendeuren om privacy te creëren in een utiliteitsgebouw.
Privacy in gebouwen
Utiliteitsgebouwen zijn in de kern vaak groot en worden door veel mensen tegelijk gebruikt. Daarbij ontstaat een behoefte aan aparte ruimtes waar mensen zich af kunnen zonderen. In verschillende typen utiliteitsgebouwen is op verschillende manieren behoefte aan privacy:
- In het onderwijs is het belangrijk om het geluid van de gang buiten het klaslokaal te houden zodat dit geen afleidende factor is.
- Op kantoren is er zowel behoefte aan het onderdrukken van externe ruis zodat werknemers zich kunnen concentreren op hun werk, als aan het binnen de muren houden van bepaalde gesprekken.
- In de zorg hebben patiënten behoefte aan rust en privacy en dus moet het geluid van de gang geblokkeerd worden. Daarnaast is het van belang dat persoonlijke gesprekken in de spreekkamer van de arts natuurlijk ook binnen die kamer blijven.
- In hotels willen gasten niet gestoord worden door mede-gasten. Dat betekent dat het geluid van en naar de gangen gedempt moet zijn. Dat dit ook voor gasten steeds belangrijker wordt laat het QR-label zien: een objectief keurmerk voor stille hotelkamers.
Geluidswerende binnendeuren dempen geluid
Met de juiste binnendeuren kan je storende geluiden dempen. Geluidswerende deuren hebben een bepaald soort vulling die geluid filtert. Maar de echte uitdaging bij het blokkeren van geluid, zit hem in de randafdichting. Om geluidslekken te voorkomen moet de binnendeur naadloos aansluiten op plafond, wand, kozijn en vloer. Dit kan met rubbers in het kozijn en valdorpels die de opening tussen deur en vloer dichten. Sommige deuren hebben zelfs twee valdorpels voor extra geluiddichtheid. De totaaloplossing van deur en kozijn wordt altijd eerst getest op geluidwerendheid. Gangbaar is een deur die 38 decibel geluid weert, maar er zijn ook deuren beschikbaar die tot 46 decibel geluid weren (als functionele set).
Geluidswerende binnendeuren met glasopening
Ondanks dat de deur privacy creëert is er vaak wel behoefte aan een glasopening om bijvoorbeeld licht door te laten. Het is een misverstand dat deuren met glasopening minder of niet geluidwerend zijn. Het is een kwestie van het juiste glas gebruiken. Door akoestische folie tussen twee glasplaten te plaatsen wordt ook het glas geluidwerend. De afdichting tussen glas en deur moet dan wel weer naadloos zijn. Om toch weer een stukje extra privacy te creëren kun je kiezen voor een matte folie of verstelbare jaloezieën in het glas.
Combinatie geluid- en brandwerende binnendeuren
Waar geluidswerendheid vaak een keuze is, is brandwerendheid van deuren een vereiste in de utiliteitsbouw. Hoewel brand- en geluidwerendheid constructie technisch tegenstrijdig zijn, zijn deze twee belangrijke technische eigenschappen goed te combineren in één binnendeur. Als eerste in de EU hebben wij sinds kort binnendeuren met een hoge brandwerendheid (90 minuten) én een hoge geluidwerendheid (46 decibel, functioneel).
Hulp bij de toepassing van geluidswerende binnendeuren
Om ervoor te zorgen dat binnendeuren optimaal bijdragen aan het creëren van privacy en het weren van geluid, kan je het best advies inwinnen bij een expert. Onze adviseurs kijken vaak in de ontwerpfase al mee en adviseren over de toepassing van geluidswerende binnendeuren. Uit eerdere ervaring weten wij bijvoorbeeld dat in een hotel de kamerdeuren tegenover de lift extra geluidsdemping nodig hebben. Samen bekijken we waar in het gebouw en in welke ruimtes behoefte is aan geluidwerendheid. Daarnaast verzorgen wij de montage van de glasopening in de deur en de deur in het kozijn. Zo kunnen we naadloze randafdichting garanderen en geluidslekken voorkomen. Natuurlijk zorgen we ook voor het juiste glas, eventuele folie en deurbeslag.
Ook advies nodig over de toepassing van geluidswerende binnendeuren voor het creëren van privacy in een utiliteitsgebouw? Neem contact op en ik help je graag!