Bij Limburgia werken we veel aan bouwprojecten in de zorgsector. In dit soort projecten staat het welzijn van de patiënten en medewerkers centraal. Een begrip dat daarbij in de ontwerpfase vaak terugkomt is ‘healing environment’: het creëren van een omgeving die de lichamelijke of mentale gezondheid van mensen positief beïnvloedt. We denken mee met architecten, aannemers en opdrachtgevers om een gebouw veilig te maken en ervoor te zorgen dat mensen zich er prettig voelen. In dit blogartikel laat ik je zien dat binnendeuren hier een hele belangrijke rol in spelen.
Het creëren van een healing environment
Hoe werkt een healing environment nou precies? Het idee is dat door een juiste inrichting van de fysieke omgeving van een zorginstelling, het welzijn van patiënten, familie en personeel wordt verbeterd en stress verminderd. Door verbeterde welzijn en minder stress hebben patiënten minder medicatie nodig en herstellen zij sneller. De healing environment kent drie categorieën:
- Primaire patiëntveiligheid: randvoorwaarden als preventie, hygiëne en klimaattechnologie.
- Welzijn van patiënten: stressreductie, beter slapen, minder pijnmedicatie. Deze dingen kunnen bevorderd worden door privacy, positieve afleiding en een gevoel van controle te bieden.
- Welzijn van medewerkers: als het personeel zich prettig voelt, zijn werk goed kan doen en meer tijd aan de patiënt kan besteden, heeft dit een positieve invloed op het genezingsproces van de patiënt.
Als architect kun je in de ontwerpfase al rekening houden met deze aspecten. Denk daarbij aan de looplijnen, verlichting, kleurgebruik, akoestiek, hygiëne en privacy.
Hoe deuren hier aan bijdragen
Binnendeuren spelen een wezenlijke rol in het creëren van een healing environment. Ze zorgen niet alleen voor randvoorwaarden als brandveiligheid, maar dragen ook actief bij aan patiëntwelzijn door bijvoorbeeld privacy te bieden. Hieronder beschrijf ik een aantal functies van deuren in de healing environment.
Veiligheid
Met welk project we ook bezig zijn, we merken dat veiligheid altijd op nummer één staat in de gezondheidszorg. Een belangrijk onderdeel daarvan is brandpreventie. Brandwerende binnendeuren zijn daarbij een vereiste. Door de brandwerende eigenschappen te combineren met geluidwerende eigenschappen en een mooi design dragen de deuren optimaal bij aan de healing envorinment.
Hygiëne
Hygiëne is natuurlijk super belangrijk in een zorginstelling en daar worden dan ook hoge eisen aan gesteld. Daar waar deuren veel gebruikt worden, zoals in een zorgomgeving, zijn vaak veel bacteriën aanwezig. Deuren mogen dan ook geen naden hebben waar schadelijke micro-organismen zich kunnen nestelen. Deuren met een naadloos aangegoten kantafwerking bieden dan de oplossing, omdat deze optimale bescherming geven tegen bacteriën, vocht en beschadiging.
Privacy en controle
In een ziekenhuis kan een patiënt het gevoel krijgen van alle kanten bekeken te worden en dat iedereen zomaar binnen kan lopen. Om de patiënt een gevoel van privacy en controle over zijn eigen omgeving te bieden, zijn deuren essentieel. De patiënt kan zelf beslissen of hij contact wil met de gang of zich juist even af wil zonderen.
Comfort
Een zorginstelling is continu in beweging. Dit brengt natuurlijk nogal wat geluid met zich mee. Geluidsisolatie is dan ook van belang. De juiste akoestiek draagt bij aan comfort door het voorkomen van geluidsoverlast en het gevoel dat vrijuit gesproken kan worden, ook bij lastige gesprekken. Geluidswerende binnendeuren bieden hier uitkomst voor.
Onderhoudsvriendelijk
In een healing environment wordt ook rekening gehouden met zorgmedewerkers. Een gebouw dat onderhoudsvriendelijk is zorgt ervoor dat personeel meer tijd heeft voor de patiënt. De juiste zorgdeuren kunnen tegen een stootje van bijvoorbeeld rolstoelen en bedden en zijn bestand tegen chemicaliën en oplosmiddelen.
Vormgeving
Ook de inrichting en de vormgeving van een gebouw dragen bij aan een healing environment. Het zorgt er voor dat patiënten zich prettig en thuis voelen, maar kan ook afleiding bieden. Deuren met maximale ontwerpvrijheid kunnen de lay-out van je ontwerp aanvullen en versterken.
Voorbeelden van healing environments
In de afgelopen jaren hebben we meegewerkt aan verschillende innovatieve zorgprojecten. Samen met architecten en aannemers en met input van gebruikers hebben we zorgomgevingen gecreëerd waar mensen zich prettig voelen. Bijvoorbeeld het Jeroen Bosch Ziekenhuis in Den Bosch, waar het ziekenhuis actief betrokken was bij het voorstel voor materialen en keuzes. Bij de bouw van ziekenhuis Bernhoven in Uden is er op innovatieve wijze voor gezorgd dat de functie van het gebouw mee kan veranderen met de behoefte aan gezondheidszorg. En bij de nieuwbouw van het Erasmus MC middenin Rotterdam stond het creëren van een gebouw voor de patiënt, de staf en de stad centraal.
Aangename werk- en leefomgeving
Door al in de ontwerpfase van bouwprojecten mee te denken kunnen we zorgen dat onze binnendeuren optimaal bijdragen aan een healing environment. Het is een prettige gedachte dat je het leven van patiënten wat aangenamer kan maken en hardwerkend zorgpersoneel kunt ontlasten door de juiste deuren toe te passen. We vertellen je graag meer over innovatieve oplossingen voor binnendeuren, speciaal voor innovatieve zorgomgevingen.
Wat is jouw visie op de healing environment? Deel het in een reactie!