30 april 2020

Hoe geluidwerende deuren een optimaal verblijfsklimaat bieden

Wie in de wachtkamer bij de tandarts zit, hoort niet graag het geluid van de tandartsboor. En zo zijn er meer geluiden die we liever niet naar buiten laten komen. Andersom geldt dat ook: er zijn geluiden die we liever buitensluiten. Je wilt bijvoorbeeld niet steeds het geluid van machines horen als jouw kantoor pal naast de fabriekswerkplaats ligt. In de laatste jaren is er steeds meer aandacht gekomen voor het realiseren van een optimaal binnenklimaat om te werken en te verblijven. Geluidsisolatie speelt daarbij een belangrijke rol. Grote kans dus dat jij als aannemer vaker een project zult krijgen waarbij geluidwerende deuren vereist of gewenst zijn.

 

Geluidwerende deuren en het Bouwbesluit

In het Bouwbesluit zijn eisen voor geluidsisolatie opgenomen voor woningen, maar voor gebouwen zonder woonfunctie zijn er geen eisen gesteld met betrekking tot geluidsisolatie. Wel zijn er speciale bureaus en instanties die aanbevelingen doen. Het GND – een overkoepelende organisatie van Nederlandse deurenfabrikanten die een gegarandeerde kwaliteit bieden – is zo’n instantie. Zo stellen zij dat voor huis- en tandartspraktijken een geluidwerende deur in klasse II – 37 dB – nodig is en voor hotelkamers in de luxere hotels een geluidwerendheid van 46 dB gewenst is.


Wat houdt een geluidwerende deur in?

De geluidwerendheid van een deur wordt aangegeven in het aantal decibels dat de deur maximaal tegenhoudt. Dat klinkt eenvoudiger dan het is want er bestaan verschillende metingen en daarbij behorende waarden. Limburgia hanteert de waarden van geluidsisolatie die door het GND zijn opgesteld.

  • Rw-waarde. Dit is de geluidsisolatie van het gekitte deurblad die in het laboratorium wordt gemeten. Door deze waarden kun je de prestaties van deurbladen onderling vergelijken.
  • Rw,p-waarde. Dit is de geluidsisolatie van de (functionele) deurset – kozijn, afdichting en deurblad – in gemonteerde situatie die in een laboratorium wordt getest. Hiermee kun je de prestaties van deursets onderling vergelijken.
  • Rw,r-waarde. Dit is de geluidsisolatie van de (functionele) deurset in een wand of in het werk. Hiermee kun je vaststellen of deze voldoet aan de gevraagde waarde. De praktijkwaarde wijkt altijd af omdat elke ruimte anders is en bijvoorbeeld een andere akoestiek heeft. De Rw,r-waarde is meestal 2 tot 5 decibel lager dan de Rw-waarde.
    Logischerwijs houd je met alleen een geluidwerende deur het geluid niet tegen. Wanden, plafond, vloer en kozijn moeten allemaal op elkaar zijn afgestemd.

Wil je je meer verdiepen in geluidsisolatie en geluidwerende deuren? Bekijk dan eens deze duidelijke animatie.


De deurset; deurblad, afdichtingprofielen en valdorpels

Geluid wordt gedragen door lucht. Overal waar lucht door kan komen, wordt geluid doorgegeven. Dus het deurblad is zo opgebouwd dat er geen lucht kan komen tussen de verschillende lagen van het blad. In de kozijnen worden afdichtingprofielen geplaatst waardoor de ruimte langs de zijkanten en bovenkant luchtdicht worden afgesloten. Aan de onderzijde worden één of twee valdorpels geplaatst. Met het juiste deurblad, afdichtingprofielen en twee valdorpels is het mogelijk een Rw,p-waarde van 46 decibel te realiseren.

Bij de montage van de deur wordt gebruik gemaakt van driedimensionaal afstelbare scharnieren waardoor de deur uiterst nauwkeurig kan worden afgesteld. Het is – net als bij al onze andere deuren – mogelijk het digitaal inmeten en de montage door ons te laten verzorgen.


Deuren met brand- en geluidwerende eigenschappen

In een geluidwerende deur kan ook een glasopening geplaatst worden. Tevens is het mogelijk geluid- én brandwerende eigenschappen in één deur te verenigen. Sterker nog: Limburgia is er in geslaagd een deur te ontwikkelen die 46 decibel tegenhoudt en minimaal 90 minuten brandwerend is. Oók in combinatie met glas en speciale glaslijsten.
Andere combinaties van geluid- en brandwerendheid zijn:

  • 30 minuten en 46 dB, zowel dicht als met glas,
  • 60 minuten en 46 dB, zowel dicht als met glas.

Deze beide laatste deuren zijn ook verkrijgbaar in grote deurmaten, tot wel 1242x2875 mm.


Meer weten over geluidwerende deuren?

Wil je meer weten over de geluidwerende deuren van Limburgia, over de montage of de mogelijkheden? Neem dan contact met ons op, wij helpen je graag verder.


New Call-to-action

Joost Baerselman

Geschreven door Joost Baerselman

Hoofd Technische Productontwikkeling
Maakt dingen graag mogelijk en begrijpelijk.
Liefde voor materiaal dat de aarde gezond hou(d)t.
Met vuur vertellen over brand. Geluid, daar zit muziek in.
Georganiseerd in ongeorganiseerdheid.
Woon-werk fietser in hart en nieren.
Met kennis gaan deuren open.

Over dit blog

In het Limburgia blog delen we tips, inspiratie en informatie over binnendeuren in de utiliteitsbouw.

Deel dit blog!

  

 

 

Meld jezelf aan voor ons blog

 

 

Laatste blogartikelen