10 september 2019

Uit deze materialen bestaat een brandwerende binnendeur

Brandwerende binnendeuren: op het eerste gezicht lijken het hele normale, standaard binnendeuren. De bijzondere eigenschappen van deze deuren zitten dan ook verstopt aan de binnenkant. Het is o.a. de vulling die een deur 30 of 60 minuten brandwerend maakt en die ervoor kan zorgen dat een deur zowel brand- als geluidwerend is. Welke materialen worden gebruikt om deze bijzondere eigenschappen aan een binnendeur te geven? En in hoeverre zijn dat duurzame materialen? Ik vertel je er alles over in dit blogartikel.

 

Vier verschillende brandwerende binnendeuren, vier verschillende vullingen

Je zou het misschien niet denken maar er is niet zoiets als een standaard vulling of materiaal voor brandwerende binnendeuren. Het gebruikte materiaal verschilt per type deur:

30 minuten brandwerende binnendeur

Een 30 minuten brandwerende binnendeur heeft een vulling van perliet, ook wel bati board genoemd. Dit is een lichte, minerale plaat. Hierdoor is een 30 minuten brandwerende deur uiteindelijk nog lichter dan een normale toiletdeur!

60 minuten brandwerende binnendeur

Voor een 60 minuten brandwerende binnendeur is een vulling nodig met een hogere isolatiewaarde zodat de deur langer bestand is tegen brand. Daarom wordt voor deze deuren een minerale vezelplaat gebruikt. Dit is een minerale plaat met hoge dichtheid. Een vergelijkbaar materiaal wordt ook gebruikt voor brandwerende plafonds.

30 minuten brandwerend en geluidwerende binnendeur

Een 30 minuten brandwerende binnendeur met ook geluidwerende eigenschappen heeft een vulling van kurk in combinatie met houtspaan. De kurk zorgt voor de brandwering en de houtspaan zorgt voor de geluidwering. Deze combinatie maakt dat dit type deur wat zwaarder is, iets waar je rekening mee moet houden met het transport en afhangen van de deur.

60 minuten brandwerend en geluidwerende binnendeur

Een 60 minuten brandwerende binnendeur met geluidwerende eigenschappen heeft ook een kern van minerale vezelplaat. Door de hoge dichtheid wordt het geluid gedempt. In combinatie met dichtingen in het kozijn kan de deurset een goede geluidwering realiseren.

 

Brandwerende strips

De vulling van de deur zorgt ervoor dat het deurblad in bepaalde mate bestand is tegen brand. Uiteindelijk moet de combinatie van de deur en het kozijn ervoor zorgen dat een ruimte luchtdicht wordt afgesloten in geval van brand. Dit doen we met behulp van brandwerende strips, ook wel opschuimend materiaal genoemd. Deze strips werden voorheen nog wel eens ingefreesd in het kozijn. Het nadeel is dat ze dan in het zicht zijn en dus ook gevoelig zijn voor beschadigingen. Bij Limburgia verwerken we de brandwerende strips altijd in het deurkader. Bij brand zwellen de strips op en klemt de deur zich in het kozijn en zorgt de strip aan de onderzijde voor een afdichting van de ruimte onder de deur.

 

Alternatief voor het houten deurkader

De vulling van de brandwerende deur wordt omrand door het deurkader. Van oudsher is het deurkader gemaakt van (rood)hout en in de branche zie je dat dit nog steeds vaak het geval is. Roodhout is echter schaars dus bij Limburgia maken we het deurkader van een zelf ontwikkeld materiaal: Fitec®. De combinatie van stroken plaatmateriaal met daartussen opschuimend materiaal, zorgt voor de brandweerstand.

 

Hoe duurzaam is een brandwerende binnendeur?

Als je kijkt naar de materialen die we gebruiken in een brandwerende deur, dan zie je dat er eigenlijk amper nog hout in de deur zit. Hoewel er in de branche vaak wordt gesproken over ‘houten binnendeuren’ zit er bijna geen hout meer in de deur. Alleen het HDF dat onder de HPL-afwerking zit is nog wel van hout. Daarom zijn onze brandwerende binnendeuren 70% FSC. Mogelijk worden er in de toekomst alternatieven ontwikkeld waardoor we een hoger percentage FSC deur kunnen leveren.

 

Advies over brandwerende binnendeuren

Wil je meer weten over brandwerende binnendeuren? Wil je advies over de beste oplossing voor jouw bouwproject? Ik denk graag met je mee. Neem ook alvast een kijkje in ons Dossier Brandwerend, hierin vind je nog veel meer informatie over brandwerende binnendeuren.

Dossier brandwerend

Limburgia Utiliteitsdeuren

Geschreven door Limburgia Utiliteitsdeuren

Over dit blog

In het Limburgia blog delen we tips, inspiratie en informatie over binnendeuren in de utiliteitsbouw.

Deel dit blog!

  

 

 

Meld jezelf aan voor ons blog

 

 

Laatste blogartikelen