07 mei 2019

Waarom brandwerende schuifdeuren de ideale oplossing zijn

Brandwerende deuren in utiliteitsgebouwen moeten volgens het Bouwbesluit aan strenge eisen voldoen. Met name in de zorg, waar patiënten soms afhankelijk zijn van personeel, moeten brandwerende deuren aan veel technische eisen voldoen. Niet alleen qua brandwerende eigenschappen, maar ook wat betreft gebruiksgemak. Zo leveren standaard draaideuren vaak moeilijkheden op voor rolstoelgebruikers of voor zorgpersoneel bij het verplaatsen van bedden. De doorgang moet enerzijds breed genoeg zijn zodat er een bed doorheen kan, anderzijds moeten rolstoelgebruikers de deur zelf kunnen openen en sluiten. Een standaard draaideur is niet altijd wenselijk omdat de draaicirkel veel ruimte in beslag neemt. Een veilige en praktische oplossing zijn brandwerende schuifdeuren. Niet alleen ideaal voor de zorg, maar ook voor tal van andere utiliteitsgebouwen. In dit blog vertel ik je meer over brandwerende schuifdeuren.

 

Geen lastige manoeuvres door brandwerende schuifdeuren

Deuren in patiëntenkamers bieden privacy, maar dienen daarnaast ook als brandafscheiding. Dit geldt ook voor kleine zorg-woongemeenschappen, waarbij deuren tussen de centrale woonkamer en slaapkamers als brandafscheiding dienst doen. Voor deze brandafscheidingen bieden schuifdeuren een goede oplossing die met name in de zorg veel voordeel oplevert. Want zoals we in een eerder blog al schreven, kan zorgpersoneel ontlast worden door (woon)zorgomgevingen efficiënt in te richten.  Bedden worden regelmatig van de ene naar de andere ruimte verplaatst waardoor een doorgang van 1,10 meter noodzakelijk is. Zo’n brede deur heeft echter een grote uitzwaai, wat een hoop ruimte in beslag neemt. Het verlaten van de ruimte en de deur vervolgens weer sluiten kan dan zorgen voor lastige manoeuvres. Dat geldt bij het verplaatsen van bedden, maar ook wanneer een rolstoelgebruiker om de deur heen moet bewegen. Schuifdeuren zorgen voor minder ruimteverlies en bieden dus de ideale oplossing. Door de schuifdeuren te automatiseren creëer je de perfecte doorgang voor een zorgomgeving.

 

2 soorten brandwerende schuifdeuren

De belangrijkste eigenschap van een brandwerende schuifdeur is dat hij zelfsluitend is. De schuifdeur moet in het geval van brand zonder menselijke hulp sluiten. Dat kan op 2 manieren:

  • De schuifdeur gaat automatisch open en weer dicht (met motor aangedreven)
  • De schuifdeur heeft een zelfsluiter die aangesloten is op de BMI (brandmeldinstallatie) zodat hij bij brand vanzelf dicht gaat

Er zijn twee typen schuifdeuren die beide brandwerend uitgevoerd kunnen worden:

  • Voor de wand. Hierbij schuift de dichtgaande deur in een inschuifprofiel waarin opgeschuimd materiaal is verwerkt dat opzwelt bij brand. Aan de andere zijde van de deur zit een metalen plaatje dat zorgt dat de deur niet open wordt geschoven door de druk van het opschuimende materiaal, maar zicht vastklemt in het kozijn.
  • In de wand. Hierbij schuift de deur dicht en zit in het kozijn rondom opgeschuimd materiaal. Daarnaast zijn ook de gipswanden van de koof brandwerend.

In beide gevallen bevinden zich in de deur opschuimende strips en heeft de deur ook onder en boven een valdorpel zodat de deur zich helemaal vastklemt tussen het kozijn en de vloer. Naast dat deze deuren op verschillende manieren geplaatst kunnen worden, zijn er meer mogelijkheden. De brandwerende deuren kunnen ook met glasopening en eventueel geïntegreerde jaloezieën worden geleverd. Hierbij liggen het glas en de glaslijst vlak op de deur. Zo voorkom je dat iemand met zijn vingers klem komt te zitten in het schuifdeurkozijn.

 

Kenmerken van een brandwerende schuifdeur

Voor een schuifdeur het kenmerk brandwerend krijgt, moet hij een strenge test ondergaan. Maar is een deur eenmaal als brandwerend gekenmerkt, dan bezit zo’n deur in ieder geval een aantal kenmerken. Zo zijn de brandwerende schuifdeuren 30 minuten brandwerend, wat voor de meeste toepassingen voldoende is. Dit is getest in een deur-kozijn combinatie. Bovendien worden de schuifdeuren zo breed mogelijk getest: met een breedte van 1,25m en een hoogte van 2,31m. Omdat deze test met een bepaalde overwaarde is behaald mag je een deur met vijftig procent vergroten, ten opzichte van wat je hebt getest. Limburgia levert schuifdeuren van maximaal 1,60 meter breed en 2,50 meter hoog. Dit is ruim genomen, want deuren met een doorgang van 1,40 à 1,50 meter breed zijn breed genoeg om rolstoelen en bedden doorheen te bewegen.

 

Waar rook is is vuur

Wanneer een deur brandwerend is, wil dat niet altijd zeggen dat een deur ook rookwerend is. Hoe dit zit? De opschuimende strips die rook tegenhouden, zwellen pas op wanneer er daadwerkelijk brand is. Wanneer er wel rook, maar geen vuur is kan de rook logischerwijs ontsnappen. Toch is er een oplossing uit onverwachte hoek, namelijk: geluidwerende deuren. Een geluidwerende deur is immers luchtdicht door een rubberen afdichting, waardoor de deur ook bescherming biedt tegen rook. Hiermee is de combinatie van brandwerende en geluidwerende deuren de perfecte combinatie. Hoewel een rookwerende deur in Nederland momenteel niet verplicht is, worden de eisen rondom rookwerendheid in de toekomst wellicht wettelijk vastgelegd. Limburgia is daarom al volop bezig met de ontwikkeling van een schuifdeur die brandwerende én geluid- / rookwerende eigenschappen combineert.

 

Ga voor praktisch en veilig!

Ga je voor optimale veiligheid, zoals voorgeschreven in het Bouwbesluit, dan zijn brandwerende deuren geen keuze, maar een absolute must. Met name in de zorg, maar ook in  bijvoorbeeld musea of hotels zijn brandwerende schuifdeuren vaak dé oplossing. De deuren zijn handig in gebruik, ideaal bij ruimtegebrek en zorgen bovenal voor veiligheid. Wil je meer weten over brandwerende deuren? Download dan onderstaand dossier Brandwerend. 

Dossier brandwerend

Maurice Custers

Geschreven door Maurice Custers

Product Manager Vari-Doors

Over dit blog

In het Limburgia blog delen we tips, inspiratie en informatie over binnendeuren in de utiliteitsbouw.

Deel dit blog!

  

 

 

Meld jezelf aan voor ons blog

 

 

Laatste blogartikelen