27 juni 2017

Architect, zo neem je de juiste binnendeuren op in de bestektekst!

Bestekteksten vormen een belangrijk onderdeel van het proces van bouwontwerp naar uitvoering. Het is de vertaling van de creatieve ontwerpen van de architect naar de technische uitvoering door de aannemer. De bestektekst moet alle kleine details van het bouwontwerp omschrijven: van plafonds tot wanden en deuren. Als architect ligt jouw interesse vooral bij de visuele kant van die bouwelementen. Maar voor een goede bestektekst zijn ook technische aspecten van belang. Bovendien moet je nadenken over de gebruiksfunctie van bijvoorbeeld een trap, lift of binnendeur. Zorg dat je de juiste binnendeuren opneemt in de bestektekst door te kijken naar de visuele, functionele en technische aspecten van de binnendeur.

 

Functionele aspecten

Allereerst is het belangrijk om te kijken waar in het bouwontwerp de binnendeuren worden geplaatst en hoe deze in de praktijk zullen worden gebruikt. Op basis hiervan bepaal je welke technische eigenschappen nodig zijn en hoe de deur eruit komt te zien. In sommige ruimtes is het bijvoorbeeld wenselijk dat de deur een glasopening heeft. Denk aan de deur van een klaslokaal of kinderopvangruimte. In andere gevallen moet een deuropening extra breed zijn omdat er bijvoorbeeld ziekenhuisbedden doorheen moeten. Soms is het slim om in plaats van een draaideur, een schuifdeur te kiezen omdat je dan geen ruimte verliest aan de draaicirkel.

Om te bepalen welke binnendeur geschikt is, heb je goed inzicht nodig in het toekomstige gebruik van het gebouw en de diverse ruimtes. Hiervoor schakel je de hulp in van experts die ervaring hebben met het ontwerpen van specifieke soorten utiliteitsgebouwen zoals scholen, zorginstellingen en hotels. Samen overleg jullie aan de hand van de bouwtekening per deur welke eigenschappen nodig zijn. Aan de hand hiervan krijg je een advies dat je op kunt nemen in de bestektekst.

 

Technische aspecten

In de utiliteitsbouw spelen de technische aspecten van binnendeuren vaak een grote rol. Het gebouw heeft tenslotte een bepaald ‘nut’ dat optimaal ondersteund moet worden. Binnendeuren kunnen verschillende eigenschappen hebben die een ruimte veiliger of aangenamer maken:

  • Brandwerende eigenschappen: brandwerende deuren spelen een cruciale rol bij de brandveiligheid van een gebouw. De kleinste details hebben grote invloed op de brandwerende kwaliteit van de deur.
  • Inbraakwerende eigenschappen: panden met een verhoogd risico op inbraak of vandalisme worden optimaal beschermd met deuren die weerstand bieden tegen indringers.
  • Geluidwerende eigenschappen: deze deuren zijn heel geschikt voor ruimtes waarin (te) veel geluid is of waarin een geluidlek ongewenst is. Denk aan spreekkamers in kantoren of ziekenhuizen, hotelkamers of concertzalen.
  • Kogelwerende eigenschappen: voor panden waar extra veiligheid gewenst of vereist is zoals banken, overheidsgebouwen, politiebureaus en luchthavens.
  • Stralingwerende eigenschappen: maken het mogelijk om veilig met straling te werken in een lekvrije omgeving.
  • Vochtwerende eigenschappen: vochtwerende en waterbestendige deuren zijn speciaal ontwikkeld voor vochtige of echt natte omgeving zoals badkamers of zwembaden.

 

Bij het toepassen van deze eigenschappen komt nogal wat kijken. Er zijn tal van elementen die invloed hebben op de technische kwaliteit van de binnendeur. Vaak zijn er wettelijke eisen waaraan je moet voldoen: de deur moeten bijvoorbeeld getest en gecertificeerd zijn. Ook is het soms wenselijk om bepaalde technische eigenschappen te combineren. Denk aan binnendeuren die zowel brandwerend als geluidwerend zijn. Het is raadzaam om advies in te winnen van een expert. Zo weet je zeker dat de binnendeuren in de bestektekst voldoen aan alle technische wensen en eisen.

 

Visuele aspecten

Het leukste gedeelte van het kiezen van binnendeuren is natuurlijk het visuele aspect: hoe wil je dat de deur eruit ziet? Ook zonder af te doen aan de technische en functionele eigenschappen van de deur, zijn er oneindig veel mogelijkheden om een deur naar wens te ontwerpen. Kies een binnendeur die mooi blendt met de wand of maak er juist een echte eye-catcher van. De verschillende onderdelen van de deur geven je de mogelijkheid om er een eigen stempel op te drukken:

 

Advies over binnendeuren in de bestektekst

Zoals je ziet komt er nogal wat kijken bij het opnemen van binnendeuren in het bestek. En dat is nog maar één onderdeeltje van het hele gebouw! Ik kan me voorstellen dat je wel wat hulp kunt gebruiken bij het kiezen van de juiste binnendeuren. Wij adviseren je graag over technische vraagstukken en functionele eisen. Samen bekijken we hoe het gebouw gebruikt gaat worden en welke technische deureigenschappen gewenst en vereist zijn. Terwijl wij onszelf bezig houden met het technische gedeelte, kun jij losgaan met het ontwerp van de binnendeur. Wij bundelen alle wensen en eisen in een advies dat jij zo over kunt nemen in de bestektekst. Dat is niet alleen gemakkelijk, maar biedt je ook de zekerheid van een kloppend en geborgen bestek.

Hulp nodig bij het kiezen van de juiste binnendeuren? Neem contact met ons op en we helpen je graag!

New Call-to-action

Limburgia Utiliteitsdeuren

Geschreven door Limburgia Utiliteitsdeuren

Over dit blog

In het Limburgia blog delen we tips, inspiratie en informatie over binnendeuren in de utiliteitsbouw.

Deel dit blog!

  

 

 

Meld jezelf aan voor ons blog

 

 

Laatste blogartikelen