24 oktober 2017

Binnendeuren 'met een gouden randje' dankzij de juiste kantafwerking

De zijdes van een deur zijn een beetje het ondergeschoven kindje van de deurafwerking. Anders dan het deurblad zijn de zijkanten natuurlijk een stuk minder zichtbaar. Maar als je er over nadenkt, zijn die deurzijdes juist heel belangrijk, zeker in de utiliteitsbouw. Ga maar na eens na hoe vaak een deur aan de zijkant wordt vastgepakt, wordt opengehouden met een voet of tegen een zwaar object stoot. Daar waar deuren intensief gebruikt worden, is het belangrijk om voor een degelijke  randafwerking te kiezen. In dit blog vertel ik je over Vulcan® kantafwerking en waarom dit een slimme keuze is voor de utiliteitsbouw.

 

Wat is Vulcan®?

vulcan kantafwerking-2.pngVulcan® is een door Limburgia zelf ontwikkelde kantafwerking. Het unieke aan deze kantafwerking is dat hij naadloos wordt aangegoten. Dit werkt zo: de binnendeur wordt digitaal ingemeten in het kozijn. Als de deur op maat is gemaakt wordt hij in een mal geplaatst. In de mal wordt vloeibare polystyreen onder hoge druk tegen de romp van de deur aangeperst. Dit kan aan één, twee, drie of alle vier de zijdes van de deur. Als de kunststof hard is, worden de randen netjes afgeschaafd zodat een glad en naadloos oppervlak ontstaat. Dit proces, inclusief kwaliteitscheck, kost zo’n 3 kwartier per deur. Het uiteindelijke resultaat is een kantafwerking die qua kwaliteit met kop en schouders boven andere typen kantafwerking uitsteekt. Zowel het materiaal (hoge kwaliteit PU tegenover ABS of hout) als de bevestiging (aangelijmd versus naadloos aangegoten) maken dat je Vulcan® de koning onder de kantafwerking mag noemen.

 

Hygiënisch, duurzaam én mooi

Wat maakt het materiaal en de bevestiging van Vulcan® nou zo voordelig? De kantafwerking heeft een aantal eigenschappen die zowel functioneel gezien als qua look en feel belangrijke voordelen bieden:

  • Hygiëne: doordat de poriënvrije rand naadloos aansluit op het deurvlak krijgen bacteriën geen ruimte. Bij traditionele aanlijming van de kantlat zijn gleufjes en kiertjes, en dus potentiële bacteriebronnen, onvermijdelijk. Bovendien is het gladde deuroppervlak veel makkelijker schoon te houden.
  • Vocht- en chemicaliënbestendig: de Vulcan® kantafwerking is geschikt voor vochtige ruimtes en bestand tegen vele chemicaliën en oplosmiddelen.
  • Hoge stoot- en slagvastheid: de sterke PU randafwerking is onverbrekelijk aan de deur verbonden en is daardoor bestand tegen een hoge stootbelasting.
  • Kleurecht: de Vulcan® randafwerking is door en door gekleurd, kleurecht en UV bestendig. De kantafwerking is verkrijgbaar in iedere RAL of NCS kleur. Kies voor een strak geheel in één kleur of juist voor een opvallende afwijkende kleur als leuke eye-catcher. Er zijn eindeloze mogelijkheden om de randafwerking af te stemmen op het ontwerp van het deurblad en de rest van het interieur.

 

Toepassing in de utiliteitsbouw

Vulcan® kantafwerking is met name geschikt voor gebouwen en ruimtes waar sprake is van grote mensenstromen en veel beweging van grote objecten. Op deze plekken hebben (brandwerende) binnendeuren de meeste kans op beschadiging en is stootvastheid dus heel belangrijk. Een aantal voorbeelden:

  • Zorggebouwen, waar ziekenhuisbedden, rolstoelen, rollators en allerlei medisch apparatuur worden vervoerd;
  • Scholen, waar grote groepen mensen dagelijkse de deuren passeren;
  • Hotels, waar deuren intensief belast worden door het stoten van grote koffers en schoonmaakkarretjes;
  • Kantoren, waar veel beweging is van mensen, kantoorinrichting en -benodigdheden.
  • Appartementencomplexen, waar dagelijks allerlei objecten door de inpandige voordeur naar binnen of buiten worden verplaatst.

 

Lange termijn investering 

Vulcan® kantafwerking is niet de goedkoopste keuze. Je moet deze deurafwerking dan ook zien als een lange termijn investering. Doordat de deurranden sterk en stootvast zijn heeft de kantafwerking een lange levensduur. De deurrand is bovendien door en door gekleurd, waardoor schilderwerk overbodig wordt. Dit betekent dat de onderhoudskosten die je door de jaren heen kwijt bent aan een deur, aanzienlijk verminderen. De initiële aanschafkosten win je dan ook ruimschoots terug op de besparing aan onderhoudskosten.

Ben je benieuwd naar de mogelijkheden van Vulcan® kantafwerking binnen jouw bouwontwerp? Ik adviseer je graag over wanneer en waar Vulcan® kantafwerking een slimme keuze is.

New Call-to-action

Limburgia Utiliteitsdeuren

Geschreven door Limburgia Utiliteitsdeuren

Over dit blog

In het Limburgia blog delen we tips, inspiratie en informatie over binnendeuren in de utiliteitsbouw.

Deel dit blog!

  

 

 

Meld jezelf aan voor ons blog

 

 

Laatste blogartikelen