09 april 2019

3 x creatief én functioneel ontwerp voor binnendeuren

Als architect moet je altijd balanceren tussen twee belangrijke factoren in je ontwerp. Enerzijds moet wat je ontwerpt creatief zijn, in het oog springen en ook nog eens aantrekkelijk zijn. Anderzijds moet je ontwerp ook functioneel zijn waardoor het efficiënt en makkelijk is voor gebruikers van een gebouw. Dit geldt ook en misschien wel met name voor binnendeuren. Deze verschillende eisen zorgen samen voor uitdagingen in het bouwontwerp. De ideale binnendeur bezit daarom meerdere eigenschappen. Hij heeft niet alleen een prachtige kleur welke tegelijkertijd dient als signaalfunctie, maar is ook nog eens brandveilig en geluidwerend. Kortom, het kiezen van een goede binnendeur voegt op meerdere punten waarde toe aan je bouwontwerp. Benieuwd naar deze verschillende eigenschappen? In dit blog ga ik in op verschillende creatieve en functionele ontwerpkeuzes voor binnendeuren.

 

Glasopeningen: mooi én praktisch

Een van de visuele mogelijkheden is het plaatsen van glasopeningen. Deze toevoeging aan de deur zorgt voor extra licht en transparantie in de ruimte. Bovendien biedt het ook praktische voordelen. Ondanks dat je met binnendeuren verschillende ruimtes van elkaar afscheidt, kun je door de glasopening toch de ruimtes met elkaar verbinden. In gangen is dat bijvoorbeeld extra belangrijk, omdat mensen moeten weten of er iemand aan de andere kant van de deur hen tegemoet komt. Als architect denk je waarschijnlijk; hoe groter de glasopening in de deur, hoe mooier. Let alleen wel op de regels met betrekking tot brandwerendheid. Om de brandwerende eigenschappen van de binnendeur te behouden, kun je de glasopening niet eindeloos groot maken. Vraag een specialist wat de maximale grootte is voor een glasopening in een brandwerende binnendeur.

 

HPL deurblad: volop ontwerpmogelijkheden en onderhoudsvrij

De juiste binnendeuren kunnen je ontwerp ondersteunen en zelfs versterken. Ideaal hiervoor zijn HPL deuren. HPL geeft immers talloze mogelijkheden om de deur een unieke en authentieke uitstraling te geven. Zo kun je afwisselen wat betreft soort hout, kleur, structuur, finishes, prints en patronen. Het is zelfs mogelijk om een textuur aan te brengen waarbij je de houtnerf kunt voelen. Vele architecten hebben hier al slim gebruik van gemaakt. Een voorbeeld is een black and white hotel. Hierbij is het thema doorgevoerd in de deuren waardoor de deuren echt een onderdeel worden van het totale design. Gebruik voor de binnendeuren bijvoorbeeld dezelfde kleur HPL als voor de meubels of de kleur van de wanden. Maar je kunt juist ook kiezen voor een contrasterende kleur zodat de deur extra opvalt. HPL is ook nog eens kleurvast waardoor het ook op lange termijn mooi blijft. Het materiaal zorgt ervoor dat er weinig (zichtbare) beschadigingen zijn en dat er geen verkleuring door de zon optreedt. Ook is het materiaal duurzamer dan echt hout, wat erg kwetsbaar is bij intensief gebruik.

 

Deurafwerking: de puntjes op de i

Je kunt je creativiteit uiteindelijk ook kwijt in de details: de afwerking van de deur biedt volop ontwerpmogelijkheden. Denk bijvoorbeeld aan de glaslat om de glasopening. Met de glaslijst kun je je ontwerp weer een hele eigen draai geven. Deze kan namelijk in verschillende materialen en kleuren geleverd worden. Zo kun je voor een standaard houten glaslat kiezen, maar ook voor een luxere full color PU-FC glaslijst die maar 3 mm op het deuroppervlak ligt. Dit laatste type lijst kan aangepast worden aan de kleur van het deurblad of de kernkleur van de houtprint. Bovendien is deze brandwerend en heel onderhoudsvriendelijk. Ontstaat er schade aan het glas dan is het ruitje er zo afgeschroefd waarna het na vervanging van de glasplaat eenvoudig weer opnieuw gemonteerd wordt. Ook voor de kantafwerking van de deur zijn verschillende mogelijkheden. Trek het HPL deurblad bijvoorbeeld door naar de zijkant zodat de deur echt één geheel vormt. Maar je kunt ook kiezen voor een Vulcan® afwerking. Ga voor dezelfde kleur als het deurblad of kies juist voor een contrasterende kleur. Een praktische keuze, die ervoor zorgt dat gebruikers het duidelijk kunnen zien als de deur openstaat.

 

Kiezen hoeft niet, combineer meerdere functies!

De juiste binnendeur versterkt je bouwontwerp. Het verhoogt niet alleen de visuele aantrekkelijkheid van de ruimte, maar het biedt ook meerdere functionele voordelen. Je hebt zojuist enkele voorbeelden bekeken van het combineren van creatieve en functionele ontwerpmogelijkheden. Heb je na het lezen van dit blog vragen of behoefte aan advies over het kiezen van de juiste deur? Neem dan gerust contact met ons op.  

HPL binnendeuren inspiratiepagina

Limburgia Utiliteitsdeuren

Geschreven door Limburgia Utiliteitsdeuren

Over dit blog

In het Limburgia blog delen we tips, inspiratie en informatie over binnendeuren in de utiliteitsbouw.

Deel dit blog!

  

 

 

Meld jezelf aan voor ons blog

 

 

Laatste blogartikelen