21 november 2017

Duizend soorten deuren: 12 vragen voor het kiezen van de juiste binnendeuren

Het opstellen van bestekteksten is een omvangrijk klusje. Elk onderdeel van het bouwproject moet tot in detail zijn uitgewerkt, zo ook de specificaties van de binnendeuren. Alleen al voor de deuren zijn talloze keuzes te maken. Duizend soorten deuren en mogelijkheden, maar welke kies je? In dit blogartikel leid ik je langs 12 vragen die je kunnen helpen bij het kiezen van de juiste binnendeuren. Zo weet je zeker dat alle details zijn gecoverd in de bestektekst.

Welke functionele eigenschappen moeten de binnendeuren hebben?

Begin met het bepalen van de belangrijke basiseisen aan de deur. Bepaalde functionaliteiten hebben namelijk invloed op de rest van het deurontwerp. Welke functies een deur moet hebben hangt volledig af van het type gebouw en de plaats van de deur in het gebouw. In de utiliteitsbouw mag je er vanuit gaan dat brandwerendheid eigenlijk altijd een vereiste is. Daarnaast zijn er nog diverse andere functionaliteiten die mogelijk noodzakelijk of wenselijk zijn:


Welke eisen worden er gesteld aan duurzaamheid?

In veel bouwprojecten is aandacht voor duurzaamheid en verantwoorde bouwmaterialen. Ga je voor een BREEAM certificering, dan moet je ook bij het kiezen van de deuren letten op de duurzaamheid van het materiaal. Zowel het materiaal aan de binnenkant van de deur als het deurblad en de afwerking zijn vaak verkrijgbaar in een duurzame variant.


Draaideur of schuifdeursysteem?

Kies je voor een klassieke draaideur of voor een schuifdeursysteem? Op veel plekken volstaat een draaideur, maar in sommige situaties is een (automatische) schuifdeur meer geschikt. Bijvoorbeeld om een grote doorgang te creëren of om ruimteverlies van de draaibeweging te voorkomen. Bij draaideuren moeten je vooraf nadenken over de draairichting. Bij schuifdeursystemen moet je de keuze maken tussen een systeem in de wand of vóór de wand.


Opdek of stompe deur?

Bij draaideuren maken we onderscheid tussen een opdek deur en een stompe deur. Een stompe deur valt precies in het kozijn en wordt afgehangen met normale scharnieren. Een opdek binnendeur valt gedeeltelijk op het kozijn en wordt afgehangen met speciale paumelle scharnieren. Voordeel hiervan is dat de deur makkelijker te monteren is en minder tocht doorlaat.

Enkele of dubbele deur?

Een enkele deur is vrij standaard, maar in bepaalde gevallen gaat de voorkeur uit naar dubbele binnendeuren. Bijvoorbeeld in utiliteitsgebouwen waar een extra brede doorgang nodig is. We maken onderscheid tussen wisseldeuren en pendeldeuren. Aan de toepassing van dubbele deuren zitten wel wat extra eisen waar je rekening mee moet houden, bijvoorbeeld wat betreft brandwerendheid.

Wat zijn de afmetingen van de deuren?

De grootte van de deur is ook een aandachtspunt. In verband met brandwerendheid zijn er bijvoorbeeld minimale afmetingen voor een doorgang en dus de deur. In sommige gevallen heeft een XXL deur de voorkeur. De toepassing hiervan heeft invloed op de scharnierbelasting, het kozijn en de wand dus ga goed na wat mogelijk is.

Van welk materiaal is het deurblad?

Voor de deurafwerking heb je keuze uit verschillende materialen. Een van oudsher populair materiaal voor binnendeuren is hout. Maar wanneer je bepaalde technische eigenschappen in de deur wil verwerken moet je kiezen voor een ander materiaal, bijvoorbeeld fineer. Een andere mogelijkheid is HPL binnendeuren. Hierbij is eindeloos te variëren met het design: van een uni-kleur tot een design of houtmotief. Tot slot kun je ook kiezen voor aluminium of glas als materiaal voor de binnendeur.

Wil je het deurblad bewerken?

Naast het materiaal en de kleur, zijn er nog diverse andere mogelijkheden om een eigen draai te geven aan het deurblad. Denk bijvoorbeeld aan prints en patronen maar ook groeven in het deurblad is een optie.

 

Welke kantafwerking kies je?

Zeker in de utiliteitsbouw zijn de deurzijdes heel belangrijk. Daar waar deuren intensief gebruikt worden, is het belangrijk om voor een degelijke kantafwerking te kiezen. Zowel het materiaal (PU-FC, ABS of hout) als de bevestiging (aangelijmd versus naadloos aangegoten) maken daarbij het verschil.

 

Wil je een glasopening in de deur?

Er zijn verschillende mogelijkheden voor een glasopening in het deurblad, bijvoorbeeld qua vorm, positie en afmetingen. Let wel, functionele eigenschappen als brandwerend- en geluidwerendheid werpen een aantal eisen op aan de afmetingen van de glasopening.

 

Welke glaslijst kies je?

Bij een glasopening hoort ook een glaslijst. Vaak zijn dit houten glaslatten, maar steeds vaker wordt gekozen voor andere materialen zoals aluminium of PU-FC. Voordeel van aangegoten PU-FC glaslijsten is dat ze maar 15 mm breed zijn en maximaal 3 mm op het deuroppervlak liggen.

 

Welke extra bewerkingen of functies zijn wenselijk?

Dan zijn er nog een tal van mogelijkheden om de binnendeuren af te werken. Zo kunnen de binnendeuren worden geleverd met een opening voor het slot, de scharnieren of voor de doorvoer van kabels. Ook kun je nadenken over extra functies die nodig zijn, bijvoorbeeld:

  • Jaloezieën in de glasopening
  • Valdorpels voor geluidwerendheid
  • Deurdrangers voor het veilig sluiten van deuren
  • Spionoog in inpandige voordeuren
  • Ventilatierooster voor het bevorderen van de actieve luchtdoorvoer

 
Advies bij het kiezen van de juiste binnendeuren

Zoals je ziet komt er nogal wat kijken bij het opnemen van binnendeuren in het bestek. Wij adviseren je graag over de technische vraagstukken en functionele eisen. Samen bekijken we welke soorten deuren geschikt zijn op de verschillende plekken in het gebouw. Wij zorgen dat zowel de technische eisen als de uiterlijke wensen optimaal gecombineerd worden. Dit weloverwogen advies kun je gebruiken in de bestektekst. Zo ben je verzekerd van een kloppend en geborgen bestek. Neem contact met ons op en we vertellen je graag over de mogelijkheden.

New Call-to-action

Limburgia Utiliteitsdeuren

Geschreven door Limburgia Utiliteitsdeuren

Over dit blog

In het Limburgia blog delen we tips, inspiratie en informatie over binnendeuren in de utiliteitsbouw.

Deel dit blog!

  

 

 

Meld jezelf aan voor ons blog

 

 

Laatste blogartikelen