16 mei 2017

Duurzame bouwmaterialen voor branddeuren

We krijgen op de verkoopafdeling vaak de vraag hoe men kan zien of een deur brandwerend is. Over het algemeen zeggen we dan, kijk op ooghoogte naar de zijkant van de deur. Op de plek waar de scharnieren zitten zou een brandlabel moeten zitten. In 2008 introduceerden wij als eerste deurenfabrikant zo’n brandlabel. Een andere manier om brandwerende deuren te herkennen, ook als een deur ouder is dan 8 jaar, zijn de brandwerende strips. Na 2008 hebben deze strips zich in razend tempo ontwikkeld. De duurzame roodhoutvervanger Fitec® is de nieuwste ontwikkeling op dit gebied. In dit blogartikel leg ik uit hoe Fitec® werkt en wat de voordelen zijn ten opzichte van andere brandwerende materialen.

 

Duurzaam bouwen

Als verkoper merk ik dat duurzaamheid een steeds belangrijker aspect wordt in ontwerp- en bouwprojecten. Het gaat dan niet alleen om het gebruik van materialen die het milieu zo min mogelijk belasten. Het draait ook om het kiezen van materialen die weinig onderhoud nodig hebben en lang meegaan. Ik geef onze klanten advies in het selecteren van geschikte, duurzame branddeuren. Het materiaal dat een deur brandwerend maakt kan namelijk ook verschillen in mate van duurzaamheid. Zelf geef ik de voorkeur aan Fitec®, een door Limburgia Utiliteitsdeuren ontwikkeld materiaal voor branddeuren dat materialen kan vervangen die belastend zijn voor de natuur.

 

Hoe werkt Fitec®?

Fitec.pngDe techniek achter Fitec® is best ingewikkeld, maar ik waag een poging om het op een eenvoudige manier uit te leggen. Fitec® is het materiaal wat in een branddeur verwerkt is om het samen met de overige materialen brandwerend te maken. Zoals in de doorsnede van de deur is te zien, is er bij Fitec® sprake van een deurkader waarbinnen een soort sandwichconstructie zit. Deze constructie is opgebouwd met vocht- en brandwerende lagen. Daartussen zit een expansiemateriaal dat de lagen met elkaar verbindt. Bij brand zwelt dit materiaal op, waardoor de deur zichzelf in de sponning van het kozijn en tegen de vloer drukt. Zo wordt een brand barrière gecreëerd.

 

Fitec® als vervanger voor roodhout en andere materialen

Mijn klanten geven de voorkeur aan producten en materialen die lang mee gaan. Zij willen tenslotte een gebouw opleveren dat onderhoudsvriendelijk is en waarvan de glans lang behouden blijft. Bij branddeuren is dat een uitdaging. Een veelgebruikte methode om deuren brandwerend te maken, is met behulp van brandwerende strips. Deze strips zitten aan de buitenkant van een deur en zwellen op bij brand om zo een afsluiting te creëren. Maar doordat de strips buiten de deur zitten, zijn ze erg gevoelig. Veelvuldig gebruik van de deur en blootstelling aan zowel zon en vocht kunnen ervoor zorgen dat de strips verweren of zelfs van de deur afvallen.

Fitec® voorkomt deze slijtage door het brandwerende materiaal als het ware te ‘verstoppen’ achter de kantlat of Vulcan® kantafwerking van de deur. Hierdoor is het belangrijkste materiaal van de deur beschermd tegen beschadigingen. Daarnaast is Fitec® een sterk en duurzaam alternatief voor hout. In natuurlijk hout is namelijk ‘spanning’ aanwezig. Deze spanning kan resulteren in het krom- of scheluwtrekken van deuren. Deze spanning ontbreekt bij Fitec®, waardoor de kans op kromtrekken in het dagelijks gebruik vele malen kleiner is.

 

Fitec® als vervanger voor niet-verantwoord roodhout in branddeuren

Een ander belangrijk verschil tussen deuren met Fitec® en reguliere branddeuren is de duurzaamheid van het materiaal. Iets wat zowel ik als mijn klanten belangrijk vinden. In veel brandwerende binnendeuren wordt voor het deurkader helaas nog vaak gebruik gemaakt van roodhout, vanwege het brandvertragende effect van deze houtsoort. Roodhout wordt gekapt uit tropische en exotische bossen, die na tientallen of zelfs honderden jaren groei zijn ontstaan. De groeitijd van roodhout is langer dan de economische levensduur van het product waarin het gebruikt wordt. Bovendien wordt roodhout in deze producten meestal niet hergebruikt. Het gevolg: roodhoutbronnen raken uitgeput. De deurkaders van Fitec® zijn opgebouwd uit verantwoorde FSC-materialen. Deze materialen hebben alle voordelen van (rood)hout, denk aan vochtbestendigheid en bewerkingsmogelijkheden, maar niet de nadelige effecten op het milieu. Dit maakt Fitec® een unieke vervanger van branddeuren met roodhout. Bij Limburgia zijn we hard op weg om als eerste deurenleverancier ons hele assortiment volledig FSC te hebben.

 

Een duurzaam gevoel van veiligheid

Zowel bij Limburgia als bij onze klanten staat veiligheid van mensen voorop. Fitec® zorgt er voor dat de brandwerende functie van de binnendeur gegarandeerd blijft. Een brandwerende binnendeur met Fitec® is dan ook een jarenlange garantie voor een veilig gebouw. Daarnaast draagt het als vervanger voor roodhout bij aan de duurzaamheid van een gebouw. Dat maakt dat Fitec® mijn eerste keus is als het om branddeuren gaat.

Maar hier stopt het niet. Op basis van de nieuwste technieken en de wensen en eisen van onze klanten blijven wij onze brandwerende deuren continu ontwikkelen. Zo weet ik zeker dat ik altijd het beste, meest veilige en meest duurzame product aan kan bieden.

Kies jij ook bewust voor duurzame bouwmaterialen? Vertel erover in een reactie!

Dossier brandwerend

Paul Maessen

Geschreven door Paul Maessen

Commercieel medewerker
Kijkt het liefst vanuit bijzondere invalshoeken, ook met de fotocamera.
Gemotiveerd als de beste aanpak nog niet bedacht is.
Drinkt liever water dan thee. Grijpt ’s morgens naar espresso.

Over dit blog

In het Limburgia blog delen we tips, inspiratie en informatie over binnendeuren in de utiliteitsbouw.

Deel dit blog!

  

 

 

Meld jezelf aan voor ons blog

 

 

Laatste blogartikelen