18 april 2017

Hoe XXL afmetingen binnendeuren mooier en praktischer maken

Bij het kiezen van binnendeuren zijn de afmetingen vaak een belangrijke factor. Welke afmetingen binnendeuren zijn in de praktijk prettig voor de gebruikers? Wat past mooi in het bouwontwerp? En wat is er mogelijk binnen de regelgeving van het Bouwbesluit? Zowel uit praktisch als esthetisch oogpunt gaat vaak de voorkeur uit naar (extra) grote deuren. Deze XXL-deuren zijn niet alleen handig in utiliteitsgebouwen waar brede bedden of groot apparatuur door de deur moeten kunnen. Of gebouwen waarin grote groepen mensen bewegen, zoals een school of concertgebouw. Een XXL-deur kan ook een bijzondere eye-catcher zijn in een ontwerp. In dit blogartikel vertel ik waar je rekening mee moet houden als je kiest voor een XXL-deur.

 

Het Bouwbesluit als basis

De basis voor de afmetingen van een binnendeur is altijd de regelgeving. In dit geval het Bouwbesluit. In het Bouwbesluit wordt niet gesproken over een netto deurmaat, maar over een vrije doorgang. Dit is de ruimte die er is als de deur open staat, zowel in de breedte als in de hoogte. Afhankelijk van de detaillering van de deur en het kozijn eromheen, volgt uit de eis voor een minimale vrije doorgang de netto deurmaat. Om bijvoorbeeld aan een vrije doorgang van 0,85x2,3 meter te kunnen voldoen is een deurmaat van 930x2315 mm vaak toereikend. Deze eis voor nieuwbouw is in dit geval een minimale eis qua afmeting. Een grotere doorgang mag dus wel, een kleinere niet.


De consequenties van grote deuren

Een grotere deur dan gangbaar, of een deur waarin de breedte-hoogte verhouding kleiner is dan 1:2, brengt een aantal consequenties met zich mee waar rekening mee moet worden gehouden in het bouwontwerp. Zo’n grote deur is logischerwijs zwaarder dan een kleine deur. Door noodzakelijke constructie-aanpassingen in de deur zal een grote deur bovendien procentueel meer in gewicht toenemen dan dat hij groter wordt qua afmetingen (bijvoorbeeld door extra stabilisatie of kaderhout). Dit heeft invloed op verschillende aspecten rondom de toepassing van grote deuren:

  • De belasting op scharnieren neemt toe. Niet alleen verticaal, maar ook horizontaal. Door de neiging van een deur om te gaan “uithangen” ontstaat er op scharnieren bovenin de deur een horizontale trekkracht en op de scharnieren onderin een drukkracht. Zwaardere projectscharnieren kunnen hier een oplossing bieden.
  • Het kozijn waar de deur in moet gaan functioneren moet voldoende draagkracht en sterkte te hebben om gedurende lange tijd te kunnen blijven functioneren.
  • De wand waar het kozijn in hangt zal ook de grotere belasting aan moeten kunnen zonder te scheuren of te bezwijken.
  • Grote deuren zijn moeilijker te transporteren naar de eindbestemming. Gangen en ruimten waar de deur doorheen vervoerd moet worden, moeten voldoende doorgang bieden en bij hoogbouw zal de hoogte van de lift vaak een beperkende factor zijn.

 

Denk in mogelijkheden, denk groots!

Hoewel zowel de productie als de toepassing van grote deuren een stuk uitdagender is dan van gangbare deuren, is er inmiddels wel al een heleboel mogelijk. Denk bijvoorbeeld aan XXL deuren die ook brandwerend zijn. Daarin zijn zelfs glasopeningen mogelijk. Dankzij Vulcan® kantafwerking zijn de XXL deuren naadloos. Een dergelijke veilige, hygiënische en duurzame kantafwerking maakt grote deuren extra geschikt voor in de zorg. De grote maatvoering zorgt dat mensen en middelen gemakkelijk door het gebouw kunnen bewegen, terwijl de deur zelf optimaal beschermd is tegen botsende bedden en bijtende chemicaliën.

Grote deuren bieden dus grote voordelen, maar brengen ook grote consequenties met zich mee voor het bouwontwerp. Door hier al in een vroeg stadium rekening mee te houden wordt het een stuk gemakkelijker om XXL-deuren toe te passen. Overweeg je deuren met een grote maatvoering? Als specialist kunnen wij je voorzien van advies over wat mag en wat kan. Zo weet je zeker dat de XXL-deuren een groots succes worden!

New Call-to-action

Joost Baerselman

Geschreven door Joost Baerselman

Hoofd Technische Productontwikkeling
Maakt dingen graag mogelijk en begrijpelijk.
Liefde voor materiaal dat de aarde gezond hou(d)t.
Met vuur vertellen over brand. Geluid, daar zit muziek in.
Georganiseerd in ongeorganiseerdheid.
Woon-werk fietser in hart en nieren.
Met kennis gaan deuren open.

Over dit blog

In het Limburgia blog delen we tips, inspiratie en informatie over binnendeuren in de utiliteitsbouw.

Deel dit blog!

  

 

 

Meld jezelf aan voor ons blog

 

 

Laatste blogartikelen