06 maart 2018

Informatieblog voor de utiliteitsbouw: binnendeuren voor musea

De utiliteitsbouw mag dan wel één categorie zijn, daarbinnen bestaat een grote variatie aan type gebouwen. Elk gebouw heeft andere functionaliteiten en daardoor andere aandachtspunten binnen het bouwontwerp. Per ontwerp moet gekeken worden welke binnendeuren het meest geschikt zijn voor de manier waarop het gebouw wordt gebruikt. In mijn vorige blog vertelde ik al hoe in het onderwijs bijvoorbeeld veel focus ligt op veiligheid. In dit blogartikel kijk ik naar een heel ander type gebouw: een museum. Wat zijn hier de aandachtspunten bij het kiezen van binnendeuren? Lees er meer over in dit blog.

 

Bescherming van de kunstschatten

In een museum is brandveiligheid natuurlijk super belangrijk. Niet alleen voor de veiligheid van de bezoekers, maar ook om de kostbare kunstwerken zo goed mogelijk te beschermen. Voor de brandveiligheid ga je uit van de in het bouwbesluit vastgelegde brandcompartimenten. Dit kan bij musea best een uitdaging zijn. Het zijn vaak grote gebouwen, met grote expositieruimtes en dus: weinig binnendeuren. Daar waar er wel binnendeuren worden toegepast vormen ze een belangrijke brandscheiding. 60 minuten brandwerende deuren zijn daar dan ook een must. In het ideale geval houd je de deuren zo klein mogelijk zodat er geen zwakke plek in de wand ontstaat.

 

Dubbele binnendeuren

In de praktijk moet je echter ook rekening houden met de gebruiksvriendelijkheid van een gebouw. Op een drukke dag krijgt een museum behoorlijk wat bezoekers te verwerken. In musea worden dan ook vaak dubbele binnendeuren toegepast. Door de dubbele deuren open te zetten bevorder je de doorstroom in het gebouw. Dit heeft echter wel zijn consequenties voor de brandveiligheid. De dubbele deurcombinatie moet in zijn geheel getest zijn op brandwerendheid. Daarnaast moeten de deuren automatisch dichtgaan bij brand. Dat betekent dus ook dat de deuren niet geblokkeerd mogen worden door paaltjes, deurstoppers, stoelen of andere objecten. Dit is iets wat de museumopzichters in de gaten moeten houden.

 

Hygiëne & onderhoud

Net zoals eigenlijk alle utiliteitsgebouwen, worden ook musea door grote hoeveelheden mensen gebruikt. De binnendeuren hebben dus veel te verduren. Hygiëne en onderhoud zijn dan ook erg belangrijk. De deuren moeten goed schoon te houden en duurzaam zijn. Kies bijvoorbeeld voor een antibacteriële toplaag en kantafwerking die tegen een stootje kan. Ook belangrijk: een nette uitstraling. Er bestaan speciale toplagen voor binnendeuren waarop je geen vette vingerafdrukken ziet.

 

Geluidswerende binnendeuren waar nodig

In musea zijn verschillende ruimtes met verschillende functies te vinden. Vaak worden die ruimtes aan elkaar verbonden met openstaande deuren. In sommige gevallen is het echter wenselijk om een ruimte juist wat meer af te sluiten. Denk bijvoorbeeld aan een zaal waar een film wordt afgespeeld. Je wil niet dat de mensen buiten de filmzaal worden gestoord bij het bewonderen van de kunst. Geluidwerende binnendeuren bieden dan uitkomst.

 

De deur als kunstwerkje op zich

Tot slot het belangrijkste aspect van binnendeuren in musea: de look en feel van de deur. In musea draait natuurlijk alles om de beleving van de bezoeker. Die komt daar ten slotte om de mooiste kunstwerken te bewonderen. De expositieruimtes zijn als het ware het podium voor de kunstwerken om op te schitteren. De ruimtes, en dus de binnendeuren, zijn enerzijds ondersteunend aan de kunst en moeten niet te veel afleiden. Anderzijds moeten ze wel bijdragen aan de totale beleving en uitstraling van het museum. Bekijk goed welke ‘rol’ de deur vervult op elke plek in het gebouw. Bijvoorbeeld:

  • In een expositieruimte die helemaal strak wit is laat je de binnendeuren als het ware ‘versmelten’ in de ruimte zodat ze niet afleiden van de mooie kunst.
  • Bij de entree van het museum pas je XXL deuren toe met daarop een mooie grote foto van één van dé publiekstrekkers van het museum, als een soort voorproefje van wat de bezoeker te wachten staat.

Twee totaal verschillende binnendeuren met verschillende functies, die beiden op hun eigen manier bijdragen aan de totaalbeleving van het museum. In principe is alles mogelijk om een uniek museum te ontwerpen, met talloze variaties van kleuren, groottes, glasopeningen en afwerking voor binnendeuren.

 

Advies op maat

Elk museum is uniek en verdient dan ook unieke binnendeuren. Wij adviseren je graag over de ontwerpmogelijkheden en zorgen er altijd voor dat de deur de juiste de functionele eigenschappen heeft. We denken graag met je mee over de toepassing van binnendeuren in jouw bouwontwerp. Neem contact met ons op voor advies op maat.

New Call-to-action

Casper Wisznievski

Geschreven door Casper Wisznievski

Projectadviseur
Waardering voor eerlijke en oprechte mensen.
Zaken doe je toch ook met mensen.
Elke dag is een feest en moeten we optimaal benutten.
Reist graag ver weg, maar geniet ook thuis van een potje voetbal #PlukDeDag

Over dit blog

In het Limburgia blog delen we tips, inspiratie en informatie over binnendeuren in de utiliteitsbouw.

Deel dit blog!

  

 

 

Meld jezelf aan voor ons blog

 

 

Laatste blogartikelen