Heb jij als aannemer een bouwproject waarbij een of meerdere kogelwerende deuren geplaatst moeten worden? In dit blog lees je alles over de opbouw van zo’n veiligheidsdeur en waar je op moet letten als je deze gaat toepassen.
Waar gebruik je zoal kogelwerende deuren?
Er zijn talloze ruimtes waarvoor extra veiligheid geboden is. In sommige gevallen is een inbraakwerende deur niet genoeg. Bijvoorbeeld in situaties waar mogelijk vuurwapengeweld gebruikt worden. Denk maar eens aan geldtelruimtes, bankkluizen, gebouwen van defensie, ambassades, het gevangeniswezen, vliegvelden, gerechtsgebouwen, bewakingsloges en bijvoorbeeld sites waar nucleaire activiteiten plaatsvinden. Allemaal plekken waar het noodzakelijk is dat medewerkers veilig hun werk kunnen doen, zonder in gevaar te komen.
Wat is een kogelwerende deur?
Een kogelwerende deur weert kogels die afgeschoten worden door handvuurwapens. Automatische machinewapens vallen hier niet onder. Een kogelwerende deur moet de kogels tegenhouden en mag bij een beschieting ook geen gaten of barsten in het deurblad vertonen.
Er bestaan verschillende klassen in kogelbestendigheid. Deze worden voor deuren, luiken en rolluiken aangeduid met de letters FB, waarna een nummer volgt. Voor kogelwerend glas worden de letters BR gebruikt.
Een kogelwerende deur moet bovendien aan de Europese normen van 1998 voldoen, namelijk de EN1522 en EN1523. Die normen richten zich op de deuren én hun verbindingen.
De stalen veiligheidsdeuren van Limburgia voldoen aan deze Europese normen en hebben een kogelbestendigheid van klasse FB4 voor de zwaarste handvuurwapens met een kaliber van .44 en .356.
Hoe worden de kogelwerende deuren van Limburgia getest?
De kogelwerende binnendeuren worden getest bij het TNO Laboratorium voor Ballistisch Onderzoek in Rijswijk. Er worden zes schoten gelost van een afstand van zes meter. Deze worden gericht op het deurblad, de deurkrukken en de schilden. Dit zijn de beschietingscondities die behoren bij de klasse FB4, maar ook bij de Europese normen.
Hoe is een kogelwerende deur opgebouwd?
De kogelwerende deuren van Limburgia zijn als volgt opgebouwd:
- HPL (High Pressure Laminate): 1 mm;
- MDF (Medium Density Fibre board): 3 mm;
- Staal: 2 mm;
- Berken multiplex: 30 mm.
Een kogelwerende deur weegt ook heel wat, namelijk 57 kilo per vierkante meter. Dit betekent dat een deur van 930 x 2315 mm wel 125 kilo weegt! Vanwege de dikte van de deur is de Vulcan kantafwerking hierbij overigens niet mogelijk.
Nog enkele bijzonderheden:
- Het kozijn krijgt ook een staalinlage waardoor het geheel aan de normen EN1522 en 1523 voldoet.
- De staalplaten voor de deur bestaan uit één geheel. Je kunt kiezen uit de volgende plaatafmetingen:
- 1000 x 2000 mm;
- 1250 x 2500 mm;
- 1500 x 3000 mm.
Extra opties bij een kogelwerende deur
De stalen veiligheidsdeur heeft van zichzelf al brand- en geluidwerende eigenschappen. In de deur zelf kun je bijvoorbeeld glasopeningen – natuurlijk met gepantserd kogelwerend glas –, spionogen en schuiflades laten aanbrengen.
Ook kun je kiezen voor andere deur- en staaldikten en een andere vulling. Dit is technisch allemaal mogelijk, maar deze bewerkingen zijn niet gecertificeerd.
De HPL toplaag is in elke gewenste kleur leverbaar, waardoor je naast een staalharde bescherming ook een fraaie deur hebt die niet direct als een veiligheidsdeur in het oog springt.
Ook een bouwproject met kogelwerende deuren?
Heb jij een klus waarbij je een of meer kogelwerende deuren moet plaatsen? We hopen dat dit blog je meer inzicht gegeven heeft in de mogelijkheden die de stalen veiligheidsdeuren van Limburgia je bieden. Heb je nog vragen over onze kogelwerende deuren of over onze andere binnendeuren? Neem gerust vrijblijvend contact met ons op. We helpen je graag verder.