08 maart 2017

Nieuwe ontwikkeling in combinatie brandwerende en geluidwerende deuren

Als technisch productontwikkelaar ben ik met mijn team altijd op zoek naar manieren om de technische specificaties van onze binnendeuren te verbeteren. De afgelopen tijd hebben we gefocust op de ontwikkeling van een binnendeur met een sterke combinatie van brandwerende en geluidwerende eigenschappen. Eind februari hebben we in het brandlaboratorium van Peutz in Mook met succes een nieuw type binnendeur getest. Deze 80 mm deur heeft de specificaties 46 Rw,p, 60 minuten brandwerend, (Rw,p is functioneel 46dB geluidwerend), ook in combinatie met glas en PU-FC glaslijsten. In dit blogartikel vertel ik meer over deze brandtest.


Het resultaat: 60 minuten brandwerend i.c.m. 46dB geluidwerend

Na een brandtijd van 60 minuten bleken de beide deuren (dicht en met glas) nog steeds geen verzwakking te vertonen. Dit geldt voor alle aspecten, van vlamdichtheid tot ook de temperaturen. Tot onze grote vreugde bleef dit beeld ook zo tot aan het overschrijden van de minimale overwaarde in tijd, bij 68 minuten. Hierdoor mag de binnendeur gebruikt worden als zijnde een categorie ‘B’ deur met een uitgebreid toepassingsgebied. Een 80 mm dikke deur met 60 min. brandwerende en 46dB functionele geluidwerende eigenschappen.

 

Welke producten zijn getest

brandtest.jpgEen tijd geleden hebben wij deuren beproefd met een extreem hoge geluidwerendheid. Deze 80 mm dikke deuren behaalden 48dB als deurblad en zelfs 46dB als functionele set. Als vervolg op deze resultaten hebben we eind 2015 een brandproef gedaan met een opgewaardeerde constructie, waarmee vervolgens 30 minuten is behaald. Het afgelopen jaar hebben we gezocht naar een verdere opwaardering van de deurset met behoud van de geluidwerendheid en de deurdikte.

De binnendeuren die de recente test hebben doorstaan, hadden een deurafmeting van 1076x2500 mm. Één deur was uitgevoerd als dichte deur en de tweede deur was voorzien van een glasopening, waarvan het glas voldeed aan de geluidwerende prestaties van de deurset (het toegepaste glas doet dus geen afbreuk aan de geluidwerende waarde).

 

De brandtest: Europese testnorm EN 1634-1

Dankzij de drievoudige dichting in het kozijn en de dubbele valdorpel in de deur ontstond aan het begin van de test nagenoeg geen rook aan de niet-vuurzijde. Dit heeft ook een positief effect op het verlengen van de brandtijd (doordat er geen hete gassen tussen de aansluiting door komt, wordt de inbranding van het randhout en kozijn vertraagd).

De deurdikte van 80 mm is de basis voor een zeer stabiel en stijf deurblad. Ook tijdens de gehele test is de deur nauwelijks krom getrokken en datzelfde geldt voor het kozijn. De speciale vulling heeft eveneens geholpen in de zeer geleidelijke inbranding van de combinatie.

De Europese testnorm EN 1634-1 hebben we tijdens deze test in de meest uitgebreide vorm toegepast op de deurset. Dit betekent dat niet alleen de voor Nederland van belang zijnde criteria integriteit (vlamdichtheid) en straling zijn gemeten, maar tevens alle thermokoppels zijn aangebracht om ook de temperatuur op het oppervlak te volgen (dus ook op het glas).

We zijn heel trots dat we na het behalen van deze test onze klanten nu een binnendeur kunnen bieden met de classificatie 80 mm, 46dB Rw,p, EI1, 60 min. Hiermee komen we tegemoet aan de toenemende vraag naar combinaties van brand- en geluidwerende binnendeuren.

Wilt u meer weten over deze unieke combinatie van brand- en geluidwerendheid? Neem dan contact met ons op!

 

GND waarden van geluidsisolatie

Om helderheid te scheppen in de verwachtingen hanteert Limburgia de door het GND opgestelde Waarden van geluidsisolatie. In onze blog Hoe zwaar weegt geluid gaan we hier verder op in.

 

Dossier brandwerend

Joost Baerselman

Geschreven door Joost Baerselman

Hoofd Technische Productontwikkeling
Maakt dingen graag mogelijk en begrijpelijk.
Liefde voor materiaal dat de aarde gezond hou(d)t.
Met vuur vertellen over brand. Geluid, daar zit muziek in.
Georganiseerd in ongeorganiseerdheid.
Woon-werk fietser in hart en nieren.
Met kennis gaan deuren open.

Over dit blog

In het Limburgia blog delen we tips, inspiratie en informatie over binnendeuren in de utiliteitsbouw.

Deel dit blog!

  

 

 

Meld jezelf aan voor ons blog

 

 

Laatste blogartikelen