23 januari 2018

Slimme bouwlogistiek door de juiste binnendeur te bestellen

De bouwsector draait weer op volle toeren en dat betekent dat ook de druk op bouwprojecten toeneemt. Om projecten op tijd op te kunnen leveren moet de logistiek op rolletjes lopen en de strakke planning nauwgezet gevolgd worden. Een hele uitdaging! Zeker omdat je grotendeels afhankelijk bent van externe leveranciers. Elk element in het project moet goed uitgedacht zijn, zo ook de binnendeuren. Door een aantal slimme keuzes te maken zorg je ervoor dat dit onderdeel naadloos in je planning en logistiek past. Voorkom vertraging en onvoorziene kosten met deze 6 tips.

 

1.     Voorbereiding

Zoals bij veel projecten geldt ook hier; een goede voorbereiding is het halve werk. Door al in een vroeg stadium na te denken over de binnendeuren, zorg je ervoor dat alles in een later stadium op rolletjes loopt. Een expert kan je adviseren over alle specificaties van de binnendeuren en de verschillende functionele eigenschappen zoals brandwerendheid en geluidwerendheid. Hierdoor heb je ook vroegtijdig inzicht in eventueel meer- of minderwerk. Bepaal vervolgens samen een projectplanning die aansluit op het bouwtempo en de routing van het gehele bouwproject.

 

2.     Digitaal inmeten

Fouten in het materiaal of de bouwelementen kunnen je planning en logistiek flink in de war schoppen. Het is dus zaak om fouten zoveel mogelijk te voorkomen. Voor binnendeuren geldt dat deze perfect in het kozijn moeten passen, zowel visueel als functioneel. Om dat te bereiken laat je de binnendeuren digitaal inmeten. Hierbij wordt het kozijn op meerdere punten gemeten en ook scharnieren en slotgat worden ingemeten. Hierdoor weet je zeker dat de gemonteerde deur-kozijncombinatie aan alle eisen voldoet: hang- en sluitnaden zijn conform de actuele normering en de brandwerendheid wordt niet aangetast door schaven of door andere bewerkingen in een later stadium. Ook het uiterlijk van de deur blijft intact; alle componenten en brandwerende materialen zijn netjes weggewerkt achter de kantlatten.

 

3.     Digitaal produceren

Na het digitaal inmeten van de deur kun je de binnendeur bestellen. Voor optimale efficientie kies je voor machinale productie in een fabriek. De digitale maatvoering van de binnendeuren wordt dan gekoppeld aan de productiesystemen, digitaal produceren noemen we dat. Op deze manier kunnen de deuren heel precies op maat gemaakt en bewerkt worden. Er is geen sprake van handwerk, alles wordt met de machine gedaan waardoor er perfect werk wordt afgeleverd. De deuren krijgen de juiste afmetingen die in de meting zijn vastgesteld. Als er bewerkingen aan de deuren nodig zijn, wordt dit al in de fabriek gedaan. In de geconditioneerde en geïndustrialiseerde omgeving worden bewerkingen sneller, beter en schoner uitgevoerd dan op de hectische bouwplaats. Bovendien is er op veel bouwplaatsen weinig ruimte voor dit soort werkzaamheden. Om ruimte te besparen op dergelijke ‘postzegellocaties’ is het slim om de binnendeuren helemaal compleet uit de fabriek te laten komen.

 

4.     Kant en klare binnendeuren

Bouwprojecten kennen vaak een strakke planning. Binnendeuren zijn pas in de laatste fase van het project aan de beurt. Als jer ervoor kiest om de afwerking van de deuren zelf te verzorgen, moet je tijd reserveren voor de werkzaamheden aan de deuren. Denk aan het plaatsen van glaslijsten, schilderen en aflakken. De onderdelen moeten daardoor dus al eerder op de bouwplaats geleverd worden. Dit is niet altijd even handig, want op veel bouwplaatsen is beperkte opslagcapaciteit voor bouwmaterialen. Door te kiezen voor kant en klare deuren kunnen deze veel later in het proces geleverd worden. Er zijn geen bewerkingen nodig op locatie en de montage heeft een kortere doorlooptijd. Bovendien gaat het leveringsproces een stuk soepeler, omdat je maar te maken hebt met één leverancier, in plaats van aparte leveranciers voor elk deuronderdeel. De leverancier zorgt er ook voor dat de binnendeuren, inclusief bewerking, voldoen aan alle functionele eisen.

 

5.     Just in time levering

Wanneer je werkt op een postzegellocatie, kan het heel vervelend zijn wanneer bouwmateriaal te vroeg geleverd wordt. Je hebt namelijk geen plek om het op te bergen. Een levering die te laat is, kan weer zorgen voor flinke vertraging van het project. Wat je nodig hebt is ‘just in time’ levering. Dit is levering die precies aansluit op de planning van jouw bouwproject. En waarbij je ook de flexibiliteit hebt om de levering van het materiaal twee dagen (of weken) uit te stellen. De leverancier zorgt dat het materiaal er is wanneer jij het nodig hebt. Just in time dus.

 

6.     Projectmanagement

Het inmeten, produceren, leveren en monteren van deuren kost aardig wat werk. En dan is dat nog maar één klein onderdeel van de bouwlogistiek. Er zijn ten slotte nog tal van onderaannemers en leveranciers die je op elkaar moet afstemmen. Om te zorgen dat er op het gebied van binnendeuren niks mis gaat, kun je ervoor kiezen om het projectmanagement uit te besteden. Het hele proces van inmeten, binnendeuren bestellen, laten produceren en bewerken op een veilige locatie, gaat dan via één contactpersoon. Dit zorgt niet alleen voor een gestroomlijndere communicatie van bouwlogistiek, maar ook voor kostenbesparing. Door alles door één partij te laten doen, bespaar je op losse arbeidskrachten die de deur bijvoorbeeld nog moeten komen bewerken of monteren. Jij houdt de eindregie en weet dat de binnendeuren in goede handen zijn.

 

Om bouwlogistiek te verbeteren, moet je nauwkeurig kijken naar elk element van het hele bouwproces. Door goed in te spelen op al die elementen, verlaag je de druk op jou als aannemer en kun je ook nog eens besparen op tijd én geld. Dankzij onze ervaring met grote bouwprojecten kunnen wij je optimaal ondersteunen met slimme adviezen en strak projectmanagement. Benieuwd naar de mogelijkheden? Ik vertel je er graag meer over!

New Call-to-action

Limburgia Utiliteitsdeuren

Geschreven door Limburgia Utiliteitsdeuren

Over dit blog

In het Limburgia blog delen we tips, inspiratie en informatie over binnendeuren in de utiliteitsbouw.

Deel dit blog!

  

 

 

Meld jezelf aan voor ons blog

 

 

Laatste blogartikelen