In de bestektekst wordt vaak gesproken over ‘houten binnendeuren’. Maar voldoet die naam nog wel? Binnendeuren zijn eigenlijk nooit van massief hout en zeker in de utiliteitsbouw zit er steeds minder hout in de deuren verwerkt. De term ‘houten binnendeuren’ is tegenwoordig dus niks anders dan een manier om aan te geven dat we te maken hebben met een deur die niet van staal, glas of kunststof is gemaakt. Maar hoe zit het dan precies met dat hout in houten binnendeuren? En wat zijn de alternatieve materialen? In dit blogartikel vertel ik je er alles over.
Het houten raamwerk van de deur
De plek waar je hout nog veelvuldig terug ziet, is het raamwerk aan de binnenkant van de deur. Vaak wordt hiervoor roodhout gebruikt. Het hout geeft de deur hardheid en gaat kromtrekken van de deur tegen. Het raamwerk wordt ook gebruikt om de vulling voor brand- of geluidwerendheid aan te bevestigen. Opzwellende strips worden bijvoorbeeld in het hout gefreesd. Je hebt het hout aan de binnenkant nodig omdat er in de vulling natuurlijk niet geboord kan worden. Toch zullen we in de toekomst ook aan de binnenkant van de deur steeds minder hout tegenkomen. Er zijn al producten op de markt die dezelfde bewerkbaarheid en hardheid hebben als hout, maar minder belastend zijn voor het milieu. Een goed voorbeeld hiervan is Fitec®.
Een alternatief voor de houten kantlat
Ook aan de zijkanten van binnendeuren zie je nog vaak hout terug. Dat is niet zo gek, want naast dat het er mooi uit ziet, is het hout ook makkelijk te bewerken. Zo kunnen de zijkanten gemakkelijk geschaafd worden om de deur passend te maken in het kozijn. Die bewerkbaarheid is tegelijkertijd een groot nadeel. Het betekent namelijk dat houten kantlatten vrij snel beschadigen. Zeker in de utiliteitsbouw, waar binnendeuren intensief gebruikt worden, is dat verre van ideaal. Ook hier zien we dus steeds vaker meer duurzame alternatieven verschijnen. Denk bijvoorbeeld aan Vulcan®, een naadloos aangegoten PU kantafwerking met een zeer hoge stootbelasting.
Een binnendeur met houtlook
Dan hebben we natuurlijk nog de buitenkant van deur. In veel bouwontwerpen worden binnendeuren met een houten look en feel gebruikt. Maar als de binnendeur niet van hout is, hoe creëer je dan toch een houtlook? Één optie is fineer: een dun laagje hout als afwerking voor de deur. Maar ook hier speelt de kwetsbaarheid van hout als materiaal natuurlijk mee. In de utiliteitsbouw wordt dan ook vaker gebruik gemaakt van HPL, een 0,8 mm hardkunststof toplaag die veel gebruiksvriendelijker, steviger en dus duurzamer is. Ook bij HPL binnendeuren is het mogelijk om een houtlook te creëren. Kies dan voor HPL met een houtdecor van jouw favoriete houtsoort. Tegenwoordig is er zulke goede kwaliteit HPL verkrijgbaar dat het bijna niet van echt hout is te onderscheiden!
De functionele eigenschappen van hout binnendeuren
In de utiliteitsbouw hebben binnendeuren vaak bepaalde functionele eigenschappen. Het is goed om even na te gaan hoe die functionele eigenschappen samengaan met het hout dat in de deur verwerkt is. Zo zijn hout en vuur over het algemeen niet zo’n goede combinatie. De houten onderdelen moeten dan ook altijd zijn meegenomen in de brandtest van de gehele deurset. Ook vocht is een natuurlijke vijand van hout. Daar waar houten binnendeuren worden toegepast in vochtige ruimtes, moet je voorkomen dat er vocht in het hout trekt. Bepaalde houtsoorten zijn beter bestand tegen kromtrekken en als extra bescherming kunnen de deuren geseald worden.
De toekomst van de houten binnendeur
Zo zie je dat langzaamaan het hout steeds meer verdwijnt uit binnendeuren in de utiliteitsbouw. En dat is een goede zaak, zeker met het oog op duurzaam bouwen. Het is dus de moeite waard om na te denken over alternatieven voor het hout in houten binnendeuren. Wil je hier meer over weten? Wij vertellen je graag over de mogelijkheden!