28 augustus 2018

Waterbestendige en vochtwerende utiliteitsdeuren: wat is het verschil?

De juiste binnendeuren kiezen voor een utiliteitsgebouw is soms best een uitdaging. Want welke deur is nou het meest geschikt voor een ruimte? Zelfs het kleinste verschil in de functie van een ruimte kan tot gevolg hebben dat er een ander type deur nodig is. Een voorbeeld van zo’n subtiel verschil is dat tussen waterbestendige en vochtwerende binnendeuren. Niet voor niets krijgen wij hier vaak vragen over. Want wat is nou eigenlijk het verschil en wanneer pas je welk type deur toe? In dit blogartikel vertel ik je daar alles over.

 

Vochtwerende binnendeuren

vochtwerende binnendeurenVochtwerende deuren zijn bedoeld voor ruimtes met een hoge luchtvochtigheid, denk bijvoorbeeld aan de kleedkamers van een zwembad. Vochtwerende binnendeuren hebben een kern waar geen vocht in kan trekken. In plaats van een spaanplaat zit er een schuimachtig materiaal in dat vochtwerend is. Hiermee wordt krom trekken of klemmen van de deur zoveel mogelijk voorkomen. Om de hardschuim kern zit gewoon hout. Dat maakt dit type deuren dan ook niet geschikt voor ruimtes waar de deur in direct contact komt met water. De vochtwerende deur wordt afgewerkt met HPL. Deze hardkunststoflaag is goed bestand tegen vocht. Na montage wordt de deur volledig afgelakt, zodat er geen vocht in de deur en de vulling kan trekken.

 

Waterbestendige binnendeuren

waterbestendige binnendeurenWanneer moet je nou een stapje verder gaan en overstappen van vochtwerende naar waterbestendige binnendeuren? De belangrijkste graadmeter: komt er water tegen de deur aan? Waterbestendige deuren worden bijvoorbeeld toegepast in sauna’s of direct aan zwembaden. In dit type deur is het hout volledig uit het deurframe verdwenen. In plaats daarvan wordt gebruik gemaakt van een polystyreen kader dat de kern van honingraat karton volledig ‘inpakt’. Zo ontstaat een hele lichte en handzame deur. Ook hier worden de deuren afgewerkt met HPL.

 

Vochtwerend of waterbestendig?

Hoewel de deuren qua opbouw en vulling dus behoorlijk verschillen, kan het soms lastig zijn om te bepalen welke deur het meest geschikt is voor een specifieke ruimte. Daarom geef ik een aantal voorbeelden van de toepassing van vochtwerende en waterbestendige binnendeuren:

  • Vochtwerende entreedeuren en kleedkamerdeuren voor een fitnessruimte;
  • Waterbestendige deuren in een koeienstal waar koeien schoon worden gespoten;
  • De deuren van een zwembad of saunaruimte naar de kleedkamers zijn waterbestendig;
  • Waterbestendige deuren voor clean rooms of andere ruimtes die met een hogedrukspuit worden gereinigd;
  • Vochtwerende deuren voor de badkamer in een ziekenhuiskamer.

Twijfel je of je het beste vochtwerende of waterbestendige deuren kunt toepassen? Een expert kan je hierover adviseren.

 

De combinatie met andere functionaliteiten en bewerkingen

Naast de vochtwerende of waterbestendige functionaliteit, kan het zijn dat de deur ook nog aan andere eisen of wensen moet voldoen. Een vochtwerende binnendeur kan bewerkt worden zoals je wil, bijvoorbeeld met een rechthoekige glasopening met PU-FC glaslijsten die goed tegen vocht kunnen. Bij waterbestendige deuren is dit iets lastiger, maar er zijn wel mogelijkheden. 

De combinatie met andere functionaliteiten is een ander verhaal. Vochtwerend of waterbestendig en brandwerendheid gaan bijvoorbeeld niet samen. In principe laat je de brandwerendheid altijd voor gaan. Door de deur af te werken met HPL en kantlatten en die vervolgens af te lakken, kun je de deur nog enigszins vochtbestendig maken. Ook vochtwerendheid en geluidwerendheid zijn hele tegenstrijdige eigenschappen die niet goed combineren. In dit geval raad ik aan om de vochtwerendheid voor te laten gaan. Twijfel je? Schakel dan de hulp in van een specialist.

 

Advies op maat

Elke ruimte binnen een utiliteitsgebouw vraagt om specifieke deuren met specifieke functionaliteiten. Vochtwerende en waterbestendige deuren zijn dan ook vaak maar een klein onderdeel van een bouwproject en het totale deurenplan. Als expert op het gebied van utiliteitsdeuren kijken wij samen met jou welke deuren het beste kunnen worden toegepast in elke ruimte. Zo weet je zeker dat er een waterdicht plan komt te liggen, voor de vochtige en natte ruimtes, maar ook voor de rest van jouw bouwproject!

New Call-to-action

 

Paul Maessen

Geschreven door Paul Maessen

Commercieel medewerker
Kijkt het liefst vanuit bijzondere invalshoeken, ook met de fotocamera.
Gemotiveerd als de beste aanpak nog niet bedacht is.
Drinkt liever water dan thee. Grijpt ’s morgens naar espresso.

Over dit blog

In het Limburgia blog delen we tips, inspiratie en informatie over binnendeuren in de utiliteitsbouw.

Deel dit blog!

  

 

 

Meld jezelf aan voor ons blog

 

 

Laatste blogartikelen