24 juli 2018

Binnendeuren bestellen? Zo zorg je voor snelle en soepele levering!

De Bouwvak staat voor de deur en dat betekent grote drukte op en rond de bouwplaatsen. Met de schaarste aan mankracht en materiaal is de druk om projecten op tijd af te ronden enorm. Terwijl je als aannemer of werkvoorbereider nu bezig bent met de laatste loodjes, denk je misschien; ‘dat moet ik volgend jaar toch anders aanpakken!’. Hoe zorg je er nou voor dat die stress je bespaart blijft? Nu de levertijden van bouwmaterialen langer zijn, moeten je orders op tijd de deur uit zijn. Bijvoorbeeld voor het bestellen van binnendeuren voor de utiliteitsbouw. In dit blog vertel ik hoe je dat op zo’n manier aanpakt, dat je de deuren op tijd in huis hebt. Dan kun je volgende zomer misschien net wat relaxter aan je vakantie beginnen!

 

De levertijd van binnendeuren

De levertijd van binnendeuren is afhankelijk van een aantal factoren. Allereerst natuurlijk de capaciteit van de fabriek. Hoeveel deuren kan de leverancier per week produceren? Daarnaast speelt de specificatie van de deuren een rol. Standaard binnendeuren kunnen natuurlijk snel (achter elkaar) geproduceerd worden. In de utiliteitsbouw zijn de deuren vaak echter verre van standaard. Bijna elke deur is uniek qua maat en specificaties. Denk aan brandwerend, geluidwerend, met glasopening of met speciaal hang- en sluitwerk. Je begrijpt dat hoe meer bewerkingen er nodig zijn, hoe langer de deur in productie is. Verder is de deurenleverancier natuurlijk op zijn beurt ook weer afhankelijk van de levertijd van benodigde materialen. Sommige standaard HPL decors zijn bijvoorbeeld gewoon op voorraad, maar speciale HPL moet eerst besteld worden en dit kan de uiteindelijke levertijd van de deur flink verhogen. Over het algemeen moet je rekening houden met 6 tot 8 weken levertijd voor orders zonder montage maar in drukke tijden kan dit snel oplopen.

 

Binnendeuren bestellen

Utiliteitsdeuren zijn dus niet in een dag en een nacht gemaakt. In de praktijk blijkt echter dat het onderdeel deuren in het hele bouwproject flink wordt onderschat. De binnendeuren komen pas laat in het bouwproces aan bod en worden daardoor vaak ‘just in time’ besteld. Pas als je er echt even goed voor gaat zitten, kom je erachter dat er stiekem best grote aantallen deuren nodig zijn voor een gebouw en dat er behoorlijk wat verschillende deurtypes zijn. Het is dus belangrijk om ruim van tevoren de benodigde deuren in kaart te brengen en de bestelling te plaatsen bij de leverancier.

Houd er rekening mee dat een bestelling pas verwerkt kan worden als de order volledig gespecificeerd is. In een zogenaamde ‘clean order’ staat elk klein detail van de deur genoemd. Stel je voor dat je ruim van tevoren een order hebt geplaatst voor 100 deuren met slotgat, scharnierinkrozingen en een glasopening. Dat lijkt misschien al heel specifiek. Maar om de order 100 procent compleet te krijgen zijn er nog meer gegevens nodig: wat is de grootte van de glasopening, voor welk type slot is het slotgat, welk glaslattype wens je en welke scharnierkrozingsposities moeten er worden aangehouden? Zorg dat al deze gegevens 3 maanden voor levering bekend zijn bij je leverancier, zodat de deuren op tijd in productie kunnen worden genomen.

 

Zo zorg je voor soepele levering

Bij het bestellen van binnendeuren heb je de keuze tussen enkel levering of levering met montage. Het hang- en sluitwerk wordt op de bouwplaats gemonteerd, ofwel door jouzelf, ofwel door de leverancier. Het hang- en sluitwerk kun je zelf verzorgen of samen met de deurset inkopen. Voor een soepele levering kan het voordelig zijn om alles uit te besteden aan je leverancier. Je hoeft je dan niet druk te maken om de mankrachten en je weet zeker dat de deuren en het hang- en sluitwerk gelijktijdig geleverd worden op de bouwplaats. Houd er verder rekening mee dat de deuren vaak op een vaste dag van de week geleverd worden, afhankelijk van de locatie, en dat de leverancier in principe alleen het horizontale transport verzorgt. Zorg ook dat er op de afgesproken tijd en plek iemand aanwezig is om de deuren in ontvangst te nemen.

 

De juiste begeleiding van order tot levering

Ik kan begrijpen dat je als aannemer of werkvoorbereider niet altijd goed kunt overzien wanneer je nou wat aan moet leveren om die deuren op tijd binnen te hebben. Zeker als je ook nog tientallen orders voor andere materialen moet managen. Kies daarom voor een deurenleverancier die je begeleid in het orderproces en die jou precies vertelt welke informatie je nodig hebt om tot een goede order te komen die op tijd geleverd kan worden. Advies nodig? Neem dan contact met ons op en wij denken graag met je mee!

New Call-to-action

Limburgia Utiliteitsdeuren

Geschreven door Limburgia Utiliteitsdeuren

Over dit blog

In het Limburgia blog delen we tips, inspiratie en informatie over binnendeuren in de utiliteitsbouw.

Deel dit blog!

  

 

 

Meld jezelf aan voor ons blog

 

 

Laatste blogartikelen