23 mei 2019

Erasmus MC: hét voorbeeld van een stimulerende omgeving en healing environment

Het Erasmus Medisch Centrum Rotterdam is op 17 mei uitgeroepen tot winnaar in de categorie Stimulerende Omgevingen in de BNA verkiezing voor Beste Gebouw van het Jaar 2019. Bijzonder, want nooit eerder won een ziekenhuis deze nationale prijs. De centrale vraag in deze categorie was: hoe kom je tot een echte duurzame, gezonde én stimulerende (werk)omgeving? De prijs bewijst dat architectenbureau EGM Architecten daar bijzonder goed in is geslaagd. Het medisch centrum werd door vakjurylid Renske van der Stoep, architectenbureau ROFFAA, omschreven als een leefbare en zeer toegankelijke omgeving waarbij ‘beter maken’ centraal staat. Limburgia mocht voor dit nieuwbouwproject 7.000 binnendeuren met diverse functionaliteiten verzorgen. In dit blogartikel vertel ik dan ook graag wat meer over hoe het ontwerp van het Erasmus MC bijdraagt aan een stimulerende omgeving en healing environment, en hoe onze binnendeuren daar een rol in spelen.

 

Het creëren van een healing environment

Alles in het Erasmus MC draait om het creëren van een Healing Environment: een prettig, gezond en veilig gebouw dat het welzijn van patiënt en staf bevordert en stress en fouten vermindert. Daglicht, oriëntatie, (uit)zicht en zelfregie spelen hierin een belangrijke rol. Een bezoek aan een ziekenhuis is per definitie stressvol en niet leuk. Kleurgebruik, licht en uitzicht voor oriëntatie en afleiding zorgen ervoor dat de stress van een ziekenhuisbezoek wordt verminderd. De ruimtelijke indeling is afgestemd op de werkprocessen in het ziekenhuis en daglicht speelt een hoofdrol in het hele gebouw. Zo moet het ontwerp bijdragen aan het welbevinden van alle gebruikers van het gebouw: patiënten, medewerkers én bezoekers.

 

Slimme ontwerpkeuzes in het hele gebouw

Erasmus MCDat klinkt goed, maar hoe is dat in de praktijk gerealiseerd? Een aantal slimme ontwerpkeuzes dragen bij aan het creëren van die healing environment. Waar daglicht of uitzicht onmogelijk is, zorgen verdiepte patio’s, biometrisch licht, skyceilings en wandvullende fotoprints voor een stressverlagende omgeving. Bij Radiotherapie, SEH en de Intensive Care heeft dit een bewezen rustgevende werking en op de SEH is het aantal incidenten significant verminderd na ingebruikname van de nieuwbouw.

Maar het begrip ‘healing’ is misschien wel het meest toepasbaar op de eenpersoons patiëntenkamers. Daglicht, groen, houten kozijnen, lage inbouwkasten en rustige kleuren creëren een prettige, bijna huislijke sfeer. Het herstelproces van de patiënt wordt ook versterkt door meer privacy, rust en de grote focus op zelfredzaamheid. De patiënt heeft zelf de regie over wat er in de kamer gebeurt en kan onder andere internet, verlichting, zonwering, temperatuur, tv en eten regelen.

 

De rol van binnendeuren in de stimulerende omgeving

Een ziekenhuis is wat binnendeuren betreft de meeste diverse utiliteitsbouw. Van schuifdeuren tot extra brede deuren, en van stralingwerende tot brandwerende functionaliteiten: bijna alle typen deuren zijn wel terug te vinden in een ziekenhuis als het Erasmus MC. De focus op de stimulerende omgeving voegt daar nog een extra aandachtspunt aan toe. Hoe hebben we uiteindelijk met onze binnendeuren kunnen bijdragen aan die stimulerende en helende omgeving?

  • Veiligheid is het belangrijkste aspect van ieder ziekenhuis. Daarom zijn waar nodig brandwerende binnendeuren
  • Zoals gezegd speelt daglicht een hoofdrol in het ontwerp van het Erasmus MC. Door binnendeuren met glasopening toe te passen kan het licht van buiten zoveel mogelijk door het gebouw heen worden verspreid.
  • Slim kleurgebruik heeft meerdere functies. Het zorgt niet alleen voor een prettige omgeving, het speelt ook een cruciale rol in de oriëntatie binnen een groot gebouw als het Erasmus MC. Door de binnendeuren uit te voeren met een kleurvaste HPL afwerking kan ook met de deuren gecommuniceerd worden. In de meeste gevallen is gekozen voor een uiterst hygiënische antibacteriële HPL.
  • Akoestiek en privacy zijn belangrijke pijlers van de healing environment. Door geluidwerende binnendeuren toe te passen is voor bepaalde ruimtes een vertrouwde omgeving gecreëerd, bijvoorbeeld in spreekkamers en patiëntenkamers. Waar nodig zijn brandwerende en geluidwerende eigenschappen gecombineerd in één deur.

 

Een project om trots op te zijn

Het Erasmus MC bewijst dat je met aandacht voor de juiste onderdelen, materialen en ontwerpkeuzes in een gebouw, je echt kunt bijdragen aan een prettige omgeving voor haar gebruikers. Dat geldt voor ziekenhuizen, maar zeker ook voor kantoren, hotels en scholen. In de toekomst zal er steeds meer focus komen te liggen op het creëren van duurzame, gezonde en stimulerende (werk)omgevingen. Dit mooie project laat zien dat de juiste binnendeuren daar een waardevolle bijdrage aan kunnen leveren. Ben je benieuwd naar de mogelijkheden van binnendeuren voor het creëren van een stimulerende omgeving? Neem dan contact met ons, wij vertellen je er graag meer over!

New Call-to-action

Bronnen:

Gebouw van het jaar

FMT Gezondheidszorg

Foto's

Limburgia Utiliteitsdeuren

Geschreven door Limburgia Utiliteitsdeuren

Over dit blog

In het Limburgia blog delen we tips, inspiratie en informatie over binnendeuren in de utiliteitsbouw.

Deel dit blog!

  

 

 

Meld jezelf aan voor ons blog

 

 

Laatste blogartikelen