01 mei 2018

Zorg voor strak projectmanagement van de binnendeuren bij bouw ziekenhuis

De bouw van een ziekenhuis is vaak een omvangrijk, complex en multidisciplinair project. En dat vraagt om strak projectmanagement. Als aannemer moet je samenwerken met alle betrokken stakeholders en tegelijkertijd oog houden voor het grote geheel: organisatie, planning, kwaliteit en risicobeheersing moeten op orde zijn. De binnendeuren zijn slechts één element van dat grote project, maar zelfs dit ene kleine aspect vraagt om zorg en aandacht. Zeker bij de bouw van een ziekenhuis, waar talloze verschillende binnendeuren worden toegepast. In dit blogartikel vertel ik hoe je zorgt voor strak projectmanagement van de binnendeuren bij de bouw van een ziekenhuis, met een goede voorbereiding, strakke planning en solide partner.

 

Soorten binnendeuren in een ziekenhuis

Een ziekenhuis heeft talloze verschillende ruimtes met talloze verschillende toepassingen. Elke ruimte vraagt om een specifiek soort binnendeur. In zijn totaliteit leidt dat tot een behoorlijke lijst deuren in de bestektekst. Waar moet je zoal aan denken:

  • Gangdeuren: vaak uitgevoerd als dubbele deuren, pendel of wisseldeuren of een schuifdeursysteem, meestal met automatische bediening
  • Patiëntkamerdeuren: vaak uitgevoerd als binnendeur met glasopening
  • Spreek- en behandelkamerdeuren: binnendeuren zonder glasopening, waarbij geluidwerendheid vaak een waardevolle eigenschap is
  • Materiaalkamerdeuren: hiervoor moet de doorgang breed genoeg zijn, bijvoorbeeld met behulp van gelijkzijdige of ongelijkzijdige dubbele deuren
  • Labdeuren: deze binnendeuren moeten vaak voorzien worden van eigenschappen zoals stralingwerendheid

Uiteraard moet alle deuren brandwerend zijn conform het Bouwbesluit. En dan zijn er nog de wensen van de architect qua kleur, maatvoering, glasopening enzovoorts. Hoe zorg je dat de juiste binnendeuren, op het juiste moment geleverd en gemonteerd hebt?

 

Een goede voorbereiding is het halve werk

Op basis van de bouwtekeningen en de bestekteksten kun je als aannemer de vraag uitzetten voor het leveren van de binnendeuren. Je kunt dit zelf doen of de hulp inschakelen van een calculatiebureau. Zorg voor een uitgebreide lijst waar alle details van de deuren in vermeld staan, denk aan:

  • Deurmaat / draairichting
  • Brandwerendheid en rookwerend classificatie
  • Geluidsisolatie classificatie
  • Kleur
  • Glasopening / soort glas
  • Toebehoren (valdorpel, kabeldoorvoer, schaving, slotboring etc.)
  • Eventueel onder GND label

Op basis hiervan kan de leverancier een eerste beeld schetsen van de benodigde soorten binnendeuren. Maar er zullen altijd voor bepaalde deuren specifieke wensen of eisen zijn die niet zo gemakkelijk in een lijstje te beschrijven zijn. Soms heeft de architect bijvoorbeeld wel iets heel creatiefs bedacht. Ga dus altijd met een expert in gesprek om de laatste puntjes op de i te zetten. Je leverancier kijkt kritisch naar je bestektekst en checkt of alles mogelijk is binnen de benodigde certificeringseisen. Denk ook alvast na over de toebehoren zoals bijvoorbeeld het hang- en sluitwerk. Hoewel die waarschijnlijk pas later in het bouwproces aan bod komen, hebben die wel invloed op de deuruitvoering.

 

Een strakke planning

Nu duidelijk is welke binnendeuren met welke exacte specificaties geleverd moeten worden, is het tijd om de planning te bekijken. Omdat in een ziekenhuis een enorm aantal binnendeuren moet worden geplaatst, is het slim om de montage ervan uit te besteden aan de leverancier. Samen met de leverancier kijk je naar de bouwplanning en de stromen in het bouwproces en stem je de levering en montage van de binnendeuren daarop af. Houd rekening met de tijd die de leverancier nodig heeft voor het digitaal inmeten, produceren en transporteren van de deuren. Het is dus belangrijk om een goed tijdspad te maken maar ook om op tijd te beginnen met het uitzetten van je vraag. De deuren komen natuurlijk pas in een later stadium van de bouw aan bod, maar om ze op tijd te kunnen leveren moet de leverancier al ruim van te voren geïnformeerd zijn. Zorg dus voor goede afspraken en communicatie met je leverancier.

 

Utiliteitsbouw: een vak apart

In de utiliteitsbouw heb je als aannemer met hele andere eisen te maken dan in de woningbouw. Zo ook wat betreft de binnendeuren. Het kan zijn dat je als aannemer of werkvoorbereider niet voldoende ervaring hebt in deze branche. Een foutje is snel gemaakt, maar kan wel behoorlijke faalkosten met zich meebrengen. Het is dan ook aan te raden om al in een vroeg stadium een expert in te schakelen op het gebied van utiliteitsdeuren. Op die manier zorg je dat er aan het eind van de rit geen onverwachte en onnodige faalkosten ontstaan.

 

Een solide partner

Zeker bij een groot en complex bouwproject als de bouw van een ziekenhuis is het belangrijk om solide partners in te schakelen. Een goede leverancier van binnendeuren kijkt met je mee om ervoor te zorgen dat de juiste binnendeuren worden geplaatst en faalkosten worden voorkomen. Hij zorgt voor snelle levertijden en de benodigde materialen en mankrachten zodat jij op dit gebied geen risico’s loopt. Ook heeft hij contacten met andere leveranciers, bijvoorbeeld van hang- en sluitwerk, zodat hij je kan ontzorgen op het gebied van de gehele deurset. Met de nodige ervaring in de utiliteitsbouw zorgt hij voor strak projectmanagement van de binnendeuren, zodat jouw bouwproject weer een stapje dichterbij een succesvolle afronding is.

Dit zijn precies de dingen waar ik mij als projectadviseur voor de aannemer, dagelijks mee bezig houd. Mijn tip: begin op tijd met de werkvoorbereidingen, zeker bij de bouw van een ziekenhuis. En bij twijfel; altijd Limburgia bellen!

New Call-to-action

Marco de Rooij

Geschreven door Marco de Rooij

Projectadviseur
Doet geen concessies op kwaliteit, maar kijkt naar de beste oplossing.
Neemt hoge pieken en diepe dalen het liefst per fiets.
Geniet van de kleine, fijne dingen met besef dat dit niet vanzelfsprekend is.
Blijft kalm en helpt graag vooruit.

Over dit blog

In het Limburgia blog delen we tips, inspiratie en informatie over binnendeuren in de utiliteitsbouw.

Deel dit blog!

  

 

 

Meld jezelf aan voor ons blog

 

 

Laatste blogartikelen