26 februari 2019

4 vragen en antwoorden over brandwerende deuren

Brand verspreidt zich vaak razendsnel en richt daarmee helaas vaak een hoop schade aan. Bovendien lopen ook de gebruikers van het pand gevaar bij brand. Wil je de veiligheid van deze gebruikers en van het pand vergroten, dan zijn brandwerende deuren cruciaal. Brandwerende deuren zijn voor veel gebouwen bovendien ook nog eens wettelijk verplicht volgens het Bouwbesluit. Hierdoor staat voor deze gebouwen de keuze voor een brandwerende deur vast, maar alsnog valt er binnen het aanbod aan brandwerende deuren genoeg te kiezen. Om je op deze keuze voor te bereiden geven we in dit blog antwoord op vier belangrijke vragen over brandwerende deuren.

 

Wat is de functie van brandwerende binnendeuren?

Dat een brandwerende deur brand moet weren klinkt natuurlijk logisch, maar wat houdt dat dan precies in? Een brandwerende deur heeft vier functies:

  • Beheersen en inperken van de brandhaard
  • Vertragen van bezwijken van het gebouw bij brand
  • Zeker stellen van de vluchtwegen
  • Voorkomen van branddoorslag WBDBO door warmtestraling (niet alleen door vlammen maar ook door stralingsenergie)

Het merendeel van de functies komt in de ontwerpfase van een gebouw al aan bod. Zo worden de compartimentering en vluchtzone voor het zeker stellen van de vluchtwegen al tijdens het ontwerp door de architect bepaald. Hij maakt het plan voor brandveiligheid en rookwerendheid. Het is daarbij belangrijk om rekening te houden met het aantal vierkante meters oppervlakte en aantal mensen in het gebouw, dit is bepalend voor het aantal minuten dat de binnendeur brandwerend moet zijn.

 

Hoe wordt de brandwerendheid van binnendeuren getest?

Om er zeker van te zijn dat de deuren bij brand doen wat er van ze verwacht wordt, worden ze uitgebreid getest. Deze testen vinden plaats in combinatie met het kozijn, de wand,  en de eventuele glasopening. Niet voor niets, want een deur zet uit bij brand waardoor de werking ervan kan veranderen. Tijdens het testen staan de landelijk vastgestelde punten vlamdichtheid en warmtestraling centraal. Hierbij wordt een speciaal brandrapport opgesteld, wat kort samengevat bestaat uit een samenvatting van de onderzoeken (SVO). Dit rapport wordt aan jou als aannemer verstrekt zodat je het vervolgens aan de opdrachtgever en betrokken instanties  kan overhandigen.

 

Waarmee moet ik rekening houden bij het toepassen van brandwerende deuren?

Wees je ervan bewust dat alle toebehoren en bewerkingen die bij een brandwerende deur komen kijken getest en gecertificeerd zijn. Zo komt het vaak voor dat een deur wel brandwerend is, maar het kozijn waar het in geplaatst wordt niet. Voor de deuren van Limburgia hoef je geen extra voorzieningen aan te brengen in het kozijn. Dit in tegenstelling tot andere brandwerende binnendeuren waarbij nog brandwerende strips in het kozijn gezet moeten worden. Een ander aandachtspunt betreft de grootte van het glasoppervlak. Opdrachtgevers hebben niet altijd in de gaten dat een deur niet getest is met een bepaalde glasopening of een bepaald type hang- en sluitwerk. Het is mogelijk om deze test alsnog uit te voeren, maar dit certificeringstraject kost veel tijd en geld. Het is dus slimmer om op zoek te gaan naar een deurset die al wel gecertificeerd is. Kies bij plaatsing van een brandwerende deur tot slot altijd (er zijn enkele uitzonderingen) voor een deurdranger zodat de deur automatisch sluit.

 

Hoe ziet zo’n brandwerende deur eruit?

Hoewel brandwerende deuren zeer functioneel zijn, betekent dit niet dat er geen keuzes gemaakt kunnen worden op het gebied van design. Er kan voor een enkele of dubbele binnendeur gekozen worden, maar de deuren zijn daarnaast ook zowel met als zonder glasopening en in verschillende kleuren leverbaar. Hierdoor is de functie van de deuren tweeledig: enerzijds biedt de deur veiligheid, anderzijds is het een stijlvolle toevoeging aan de ruimte. Bovendien wordt voor de materialen in de meeste gevallen gebruik gemaakt van duurzaam, milieuvriendelijk materiaal.

 

Ga voor advies naar een specialist

We hebben hier de belangrijkste vragen aangestipt, maar de kans is groot dat nog niet al je vragen beantwoord zijn. Voor een antwoord hierop kun je terecht bij een specialist. Zij weten precies welke deuren getest en gecertificeerd zijn en kunnen je eventueel een gecertificeerd alternatief voorstellen. Ook kunnen zij jou adviseren over combinaties van functionaliteiten zoals brand- en geluidswering. Voor meer informatie kun je ook ons Dossier Brandwerend downloaden.

Dossier brandwerend

Marco de Rooij

Geschreven door Marco de Rooij

Projectadviseur
Doet geen concessies op kwaliteit, maar kijkt naar de beste oplossing.
Neemt hoge pieken en diepe dalen het liefst per fiets.
Geniet van de kleine, fijne dingen met besef dat dit niet vanzelfsprekend is.
Blijft kalm en helpt graag vooruit.

Over dit blog

In het Limburgia blog delen we tips, inspiratie en informatie over binnendeuren in de utiliteitsbouw.

Deel dit blog!

  

 

 

Meld jezelf aan voor ons blog

 

 

Laatste blogartikelen