04 december 2018

Digitaal inmeten van deuren: hoe gaat dat in z’n werk?

Als aannemer weet je dat een strakke bouwplanning tegenwoordig onmisbaar is. De schaarste aan bouwmaterialen en goede vakmensen is zo groot, dat elk element in het bouwproject optimaal ingepland en uitgevoerd moet worden. Ruimte voor fouten is er niet of nauwelijks. Want als er één ding mis gaat, vallen de opvolgende ingeplande werkzaamheden om als een reeks Dominostenen. Dat geldt ook voor de binnendeuren: er moet tenslotte wel een kozijn staan om die binnendeuren in te plaatsen. Hoe kun je er samen met de leverancier voor zorgen dat de juiste deuren, op het juiste moment geleverd worden? Het digitaal inmeten van de deuren is daarbij een cruciale factor. In dit blog leg ik uit hoe het digitaal inmeten van binnendeuren in z’n werk gaat.

 

Eerst de bestelling de deur uit

Voordat de deuren daadwerkelijk ingemeten worden, moet de totale bestelling al volledig duidelijk zijn. Ook op de materialen van binnendeuren zit natuurlijk een levertijd. Het is dus belangrijk om ruim van tevoren de benodigde deuren in kaart te brengen en de bestelling te plaatsen bij de leverancier. Om de binnendeuren op tijd binnen te hebben moet je in ieder geval 3 maanden voor levering alle specificaties van de deuren aanleveren bij de leverancier. Als de levertijd is vastgesteld kan teruggerekend worden wanneer het inmeten ingepland moet worden. Ondertussen worden de materialen alvast besteld.

 

Kozijnen klaar? Meten maar!

Hoe specifiek de bestelling ook is, elke deur moet toch afzonderlijk worden ingemeten. Want iedere deur is uniek en wordt uniek gemaakt. Is één kozijn een tikkeltje scheef? Dan wordt die deur ook een tikkeltje scheef gemaakt zodat hij er precies in past. Vooraf worden in overleg de toleranties en procedures afgestemd waaraan de deuren moeten voldoen.

De inmeter van de deurenleverancier gaat aan de hand van een plattegrond van het bouwproject elk kozijn in het gebouw af. Met speciale meetapparatuur meet hij het kozijn op een groot aantal punten op. Zo kan de deur uiteindelijk precies kozijnvolgend geproduceerd worden. Het resultaat van de inmeetsessie is een groot Excel-bestand met daarin alle vragen en antwoorden over elke deur. Denk aan:

  • Plaats van de deur
  • Dikte van de vloerafwerking
  • Maten van de deur
  • Maten van de glasopening
  • Waar de slotgaten en scharnieren komen te zitten
  • Eventuele dorpels
  • Alle bewerkingen, frezingen en groeven in de deur die bijvoorbeeld nodig zijn voor het hang- en sluitwerk

Zoals je uit bovenstaand verhaal al op kunt maken, is het inmeten pas mogelijk als de wanden zijn gesloten en de kozijnen zijn gesteld. Is dit niet het geval op de afgesproken datum, dan kan de inmeter niet aan de slag en schuift de productie en levering van de deuren automatisch op. Een strakke planning is hier dus van groot belang!

 

Van inmeten naar leveren

Na het digitale inmeten volgt een maatvoeringanalyse waar je als aannemer akkoord op moet geven. Nu de deuren van A tot Z gespecificeerd zijn kan die informatie door naar de productie. Daar worden de deuren precies zo geproduceerd als gespecificeerd en ingemeten, inclusief alle bewerkingen. Dat scheelt uiteindelijk een hoop tijd in de leveringsperiode van de deuren:

  • Elke deur past perfect in het kozijn dus er zijn geen aanpassingen meer nodig op locatie;
  • De deuren komen kant-en-klaar, met alle bewerkingen, aan op de bouwplaats zodat je hier geen mankracht meer voor nodig hebt;
  • De deuren zijn al helemaal gereed voor montage, waardoor ook dit proces een stuk sneller gaat.

De productie van de deuren wordt pas vrijgegeven wanneer alle variabelen binnen de vooraf benoemde toleranties vallen. Hierdoor weet je zeker dat de gemonteerde deur-kozijncombinatie aan alle eisen en normeringen voldoet.

 

Digitaal inmeten en produceren met Prosys

Bij Limburgia begrijpen we de uitdagingen in de bouwsector. Met onze Prosys methode voor digitaal inmeten kunnen wij niet alleen snel, nauwkeurig en flexibel kozijnvolgend produceren en ‘just in time’ leveren. Dankzij de uitgebreide ondersteuning in de voorbereidende fase dalen de faalkosten aanzienlijk, is de doorlooptijd korter en het eindproduct nauwkeuriger. Zo dragen wij ons steentje bij aan een strakke bouwplanning en slimme bouwlogistiek. Wil je meer weten over Prosys? Neem dan contact met ons op.

New Call-to-action

Limburgia Utiliteitsdeuren

Geschreven door Limburgia Utiliteitsdeuren

Over dit blog

In het Limburgia blog delen we tips, inspiratie en informatie over binnendeuren in de utiliteitsbouw.

Deel dit blog!

  

 

 

Meld jezelf aan voor ons blog

 

 

Laatste blogartikelen