03 april 2018

Informatieblog voor de utiliteitsbouw: binnendeuren voor detentie

De utiliteitsbouw kent een grote verscheidenheid aan type gebouwen. Elk gebouw heeft zijn eigen functie en dus zijn eigen eisen en aandachtspunten in het bouwontwerp. Er kunnen dan ook grote verschillen zitten in het type binnendeur dat het meest geschikt is. In mijn vorige blogs vertelde ik al over binnendeuren voor het onderwijs en binnendeuren voor musea. In dit blog gaan we kijken naar een heel ander type utiliteitsgebouw, namelijk een detentie gebouw: een gebouw dat is voorzien van ruimten ten behoeve van het ophouden van personen. Dit kan een detentiecentrum, penitentiaire inrichting, politiebureau, douane-ophoudcentra zijn. In dit artikel geef ik handige inzichten en best practices voor de toepassing van binnendeuren voor detentie.

 

Getest: brandwerendheid

Als we kijken naar het bouwontwerp van detentie gebouwen dan zien we dat iedere cel een apart brandcompartiment is. Dat betekent dus ook dat iedere celdeur brandwerend moet zijn. In de meeste gevallen wordt gekozen voor een 30 minuten brandwerende deur. Met het oog op de veiligheid zullen de deuren ook aangesloten moeten worden op een systeem dat de deuren automatisch opent in geval van een calamiteit. De deurset moet altijd in zijn geheel getest worden, dus inclusief eventuele bewerkingen aan de deur.

 

Getest: uitbraakwerendheid

Naast brandwerend moeten de binnendeuren natuurlijk ook uitbraakwerend zijn. De deuren moeten molestbestendig zijn conform protocol SKG-DJI. Celdeuren vallen in de zwaarste weerstandsklasse, namelijk 4-. Dit betekent dat de binnendeur zowel bestand moet zijn tegen manuele forcering als forcering met behulp van diverse gereedschappen.

Ten behoeve van de uitbraakwerendheid wordt vaak gekozen voor houten binnendeuren. Deze deuren hebben een speciale vulling en een stabiliteitskoker. Dit moet ervoor zorgen dat ook de zwakste plekken van de deur – het detentieluikje en het slot – molestbestendig zijn. De openingen voor deze toebehoren moeten dan ook al in de fabriek gemaakt worden. Al deze elementen moeten meegenomen worden in de test op uitbraakwerendheid. 

 

De eigenschappen van detentie binnendeuren

Voor detentie wordt doorgaans gekozen voor HPL binnendeuren. Dit zijn onderhoudsvriendelijke en duurzame deuren die erg geschikt zijn voor intensief gebruik. Voor een optimale functionaliteit wordt de deur in een (stalen) inmetselkozijn geplaatst. De deur moet worden afgehangen aan ten minste drie zware bladscharnieren. Voor de grootte van de deuren ben je gebonden aan de eisen van de certificering: de deur mag maximaal 930 mm breed en 2315 mm hoog zijn. De ruimte onder de deur is maximaal 6 mm en de ruimte aan de verticale zijden en bovenzijde is maximaal 3 mm. Qua deurdikte moet je rekening houden met ongeveer 52 mm.

Vaak worden celdeuren uitgerust met een detentieluikje. Dit luikje zit verwerkt in een metalen frame en is voorzien van speciaal glas. Het celluikje wordt afgesloten met een stalen RVS plaat en dichtgehouden met een zogenaamd kogelsnapslot. Verder moet je natuurlijk zorgen voor deurbeslag dat geschikt is voor een detentie omgeving.

Voor de kantafwerking van de deuren zijn verschillende mogelijkheden. Je kunt kiezen voor een simpele houten kantlat. Een duurzamere optie is Vulcan® kantafwerking. Deze hardkunststof kantafwerking wordt naadloos aangegoten en heeft hierdoor een hele hoge stoot- en slagvastheid.

 

Het uiterlijk van detentie binnendeuren

Het uiterlijk van de detentie deur is waarschijnlijk niet het eerste waar je aan denkt. Toch is het in bepaalde gevallen wel de moeite waard om stil te staan bij het ontwerp van de deur. Denk bijvoorbeeld aan een jeugdinrichting, hier wil je toch een enigszins prettige leefomgeving van maken. Kleurrijke binnendeuren kunnen daaraan bijdragen. Doordat bij detentie deuren gebruik wordt gemaakt van HPL, zijn de ontwerpmogelijkheden eindeloos.

 

Advies op maat

Elk utiliteitsgebouw en elk detentie gebouw is uniek en vraagt dus om een specifiek type binnendeur. Wij denken graag met je mee over de toepassing van binnendeuren in jouw bouwontwerp. Daarbij zorgen we altijd dat alle eisen rondom brandwerend- en uitbraakwerendheid geborgd zijn, terwijl we ook kijken naar de functionele aspecten van de deuren. Neem contact met ons op voor advies op maat.

New Call-to-action

 

Casper Wisznievski

Geschreven door Casper Wisznievski

Projectadviseur
Waardering voor eerlijke en oprechte mensen.
Zaken doe je toch ook met mensen.
Elke dag is een feest en moeten we optimaal benutten.
Reist graag ver weg, maar geniet ook thuis van een potje voetbal #PlukDeDag

Over dit blog

In het Limburgia blog delen we tips, inspiratie en informatie over binnendeuren in de utiliteitsbouw.

Deel dit blog!

  

 

 

Meld jezelf aan voor ons blog

 

 

Laatste blogartikelen