23 april 2019

Slim ontwerpen van binnendeuren en hang- en sluitwerk met BIM

In de bouwwereld zien we verschillende initiatieven ontstaan om de sector slimmer en efficiënter te maken. Denk hierbij bijvoorbeeld aan nauwe samenwerkingen tussen verschillende leveranciers en partijen binnen een bouwproject. Deze samenwerkingen hebben vaak verassend mooie resultaten tot gevolg. Een andere ontwikkeling digitalisering: data gaat ook binnen de bouwwereld een steeds belangrijkere rol spelen. De combinatie van slimme samenwerkingen en digitalisering zorgt ervoor dat informatie en kennis steeds beter gecentraliseerd wordt. Iets dat voor alle partijen in de bouw een hoop voordelen biedt, en zeker voor jou als architect. In dit blog vertel ik je meer over hoe je als architect slim gebruik kunt maken van deze samenwerking en digitalisering bij het ontwerpen van binnendeuren en hang- en sluitwerk.

 

Digitaal ontwerpen met BIM

Met de komst van nieuwe ontwerpprogramma’s zoals BIM (Bouw Informatie Model), is er veel verandert voor architecten. Niet alleen is het ouderwetse potlood door velen ingeruild voor een digitaal exemplaar, maar nieuwe programma’s worden ook steeds slimmer. Zo kun je jouw unieke gebouw vaak helemaal digitaal realiseren. Voorheen moest je als architect op basis van het gebouwbeheerproject zelf aan de slag om bijvoorbeeld alle deuren te tellen. Hierbij sloop een foutje er al gauw in. Met de komst van BIM, gecombineerd met verschillende samenwerkingsinitiatieven, ontstaan nieuwe mogelijkheden. Afhankelijk van de functionaliteit van een gebouw of specifieke eisen, laat het programma zien welke mogelijkheden er zijn voor elke ruimte en elke doorgang, zowel voor de deur als het hang- en sluitwerk.  Hierdoor hoef je als architect niet meer na te denken over bepaalde functionaliteiten en bijbehorende kenmerken van de deur, zoals de dikte, breedte of hoogte van de deur. Buiten deze vaste componenten om ben je als architect volledig vrij om de deur te ontwerpen. Het resultaat? Maximale functionaliteit én maximale ontwerpvrijheid.

 

Waarom is samenwerking zo belangrijk?

Bepaalde mogelijkheden van BIM zijn slechts mogelijk door samenwerkingen. Want hoe meer data er in BIM staat, hoe efficiënter je kunt werken en hoe meer er wordt afgedekt. Een voorbeeld van een waardevolle samenwerking is Senseo, een co-creatie van Philips en Douwe Egberts. Samen brachten deze twee specialisten een nieuw product op de markt waarbij eenvoudig één kopje koffie kon worden gezet zonder dat daar een filter voor nodig was. Dit voorbeeld laat zien dat het bundelen van krachten en het delen van kennis en expertise leidt tot betere, innovatievere resultaten. Ook Limburgia heeft de handen ineen geslagen en in een hybride samenwerking met groothandel en hang- en sluitwerk specialist Polvo. Hieruit is P&L deurconcepten ontstaan. Een geolied samenwerkingsverband tussen Limburgia en Polvo met als resultaat de ultieme combinatie in deuren én hang- en sluitwerk. Binnen P&L worden de krachten gebundeld en kennis en expertise gedeeld. Dat is niet alleen voordelig voor ons, maar zeker ook voor jou als architect.

 

Voordeel op lange termijn

Digitalisering biedt niet alleen voordelen op korte termijn. Hoe meer data er door de tijd wordt verzameld, hoe beter de kwaliteit van een gebouw op lange termijn kan worden gewaarborgd.  Gebouwen kunnen met behulp van digitale systemen steeds beter op afstand gemonitord worden. Deze manier van monitoren is actief in plaats van reactief en voorkomt daarmee dat deuren schade oplopen doordat bepaalde onderdelen aan vervanging toe zijn. Een voorbeeld hiervan is het plaatsen van chips in deuren. Wanneer een deur bijvoorbeeld duizend keer open en dicht is gegaan, wordt automatisch aangegeven dat de deur onderhoud nodig heeft. Een ander resultaat van samenwerking en digitalisering is dat je door middel van augmented reality naar een bepaalde ruimte in het gebouw kijkt en vervolgens alle data wordt weergeven over bijvoorbeeld leidingen of deuren en hang- en sluitwerk. Deze data wordt opgeslagen in het programma en voor meerdere onderdelen van de ruimte is zo in één oogopslag duidelijk wanneer deze aan onderhoud toe zijn.

 

Architect, go digital!

Met de ontwikkelingen op het gebied van digitalisering worden een hoop nieuwe mogelijkheden gecreëerd. Zo wordt niet alleen werk uit handen genomen, maar krijg je als architect ook meer vrijheid. Met behulp van speciale programma’s heb je straks alle informatie die je nodig hebt om een functioneel én mooi ontwerp te maken. Wil je meer weten over wat de samenwerking tussen Limburgia en Polvo voor jou kan betekenen? Kijk dan op de pagina over P&L deurconcepten.

New Call-to-action

Limburgia Utiliteitsdeuren

Geschreven door Limburgia Utiliteitsdeuren

Over dit blog

In het Limburgia blog delen we tips, inspiratie en informatie over binnendeuren in de utiliteitsbouw.

Deel dit blog!

  

 

 

Meld jezelf aan voor ons blog

 

 

Laatste blogartikelen