25 september 2018

9 slimme functionaliteiten van binnendeuren in de zorg

Zoals we al eens eerder hebben geschreven, bestaan er talloze soorten binnendeuren. Zeker in de utiliteitsbouw kom je in één gebouw een grote verscheidenheid aan deuren tegen. Op het oog lijken ze meestal hetzelfde, maar achter elke deur schuilt een bepaalde gedachte of functionaliteit. Hét voorbeeld van een omgeving waar veel verschillende binnendeuren in voorkomen, is de zorgomgeving. Van ziekenhuizen tot verzorgingstehuizen en revalidatiecentra: elke ruimte vraagt om een specifiek type deur. Welke deuren kom je zoal tegen en wat zijn de best practices als het gaat om het toepassen van utiliteitsdeuren in de zorg? In dit blogartikel deel ik 9 veelvoorkomende functionaliteiten en toebehoren van binnendeuren in zorgomgevingen.

 

1. Brandwerende binnendeuren

Allereerst is in het Bouwbesluit vastgelegd waar in het zorggebouw brandwerende binnendeuren moeten worden toegepast. Dit hangt af van waar de brandscheidingen liggen. Omdat brandwerende deuren op veel plekken verplicht zijn, is het goed om deze functionaliteit als uitgangspunt te nemen bij het combineren van andere visuele eigenschappen en functionaliteiten van de deur.

 

2. Stralingwerende binnendeuren

In veel zorgomgevingen, zoals ziekenhuizen, wordt met stralingsapparatuur gewerkt. Deze ruimtes moeten ‘lekvrij’ worden gemaakt, onder andere met stralingwerende deuren. Afhankelijk van het stralingsniveau van de apparatuur, wordt een bepaalde looddikte toegepast in de deur. Deze stralingwerende eigenschappen zijn goed te combineren met bijvoorbeeld brandwerende eigenschappen.

 

3. Geluidwerende binnendeuren

Een zorgomgeving vormt vaak een levendig geheel van zorgpersoneel, bezoekers en patiënten. Al die mensen produceren een behoorlijke hoeveel geluid, terwijl op veel plekken juist behoefte is aan rust. De oplossing: geluidwerende binnendeuren. Pas deze toe in spreekkamers zodat gesprekken privé blijven. Maar ook voor patiëntkamers en kamers in een verzorgingshuis wordt steeds vaker voor geluidwerende deuren gekozen. Waar nodig combineer je geluidwerendheid met brandwerendheid.

 

4. Hygiënische HPL afwerking

In een zorgomgeving is hygiëne super belangrijk. De deuren vormen daarbij een kritiek punt, omdat ze dagelijkse door vele handen vastgepakt worden. Het is dus belangrijk dat de binnendeuren gemakkelijk schoon te houden zijn. In zorgomgevingen wordt dan ook vaak gekozen voor deuren met een HPL-toplaag die goed gereinigd kan worden. Vaak kiest men daarbij voor een speciale antibacteriële HPL.

 

5. Stootvaste en naadloze kantafwerking

Een ander kritiek punt van de deur is de zijkant. Deze moet tegen een stootje kunnen van de vele bedden, rolstoelen en apparaten die dagelijks door de deuren moeten. Kies daarom voor een stootvaste kantafwerking van kunststof: Vulcan®. Deze naadloos aangegoten kantafwerking heeft een hoge stoot- en slagvastheid, is door en door gekleurd en vocht- en chemicaliënbestendig. Doordat de poriënvrije rand naadloos aansluit op het deurvlak krijgen bacteriën bovendien geen ruimte. Een absolute must voor zorgomgevingen dus!

 

6. Brede doorgang met XXL deuren of dubbele deuren

Zoals gezegd wordt er in zorggebouwen nogal wat rondgereden met grote objecten. Zorg daarom voor brede doorgangen waar je makkelijk met bijvoorbeeld een groot bed doorheen kan. Zo’n brede doorgang creëer je met behulp van XXL deuren of dubbele deuren. Let hierbij wel op de eisen wat betreft brandwerendheid.

 

7. Creëer zicht en overzicht met een glasopening

Op bepaalde plekken gaat de voorkeur uit naar binnendeuren met een glasopening. Hiermee creëer je zicht en overzicht. Voor patiëntkamers is het bijvoorbeeld fijn als het personeel even snel door het glas in de deur naar binnen kan kijken. En in de gangen moeten mensen door de gangdeuren kunnen kijken om te zien of er iemand aan komt aan de andere kant. Qua glasopeningen is er veel mogelijk, maar vraag wel advies aan een specialist over de combinatie met belangrijke functionaliteiten als brand-, geluid- en stralingwerendheid.

 

8. Geborgenheid creëren met kleuren en materialen

Een zorggebouw moet niet alleen een veilige, maar ook een prettige omgeving zijn voor haar gebruikers. Ook de deuren spelen hier een rol in. De juiste kleuren en materialen dragen bij aan een gevoel van geborgenheid voor de patiënt. Kleuren en beelden uit de natuur hebben bijvoorbeeld een positief effect op het herstel. Voor kinderen kies je vrolijke kleuren, voor dementerende ouderen print je een afbeelding van de oude vertrouwde voordeur op hun deur. Zo dragen deuren bij aan een healing environment!

 

9. Strak projectmanagement en goed advies

Juist omdat je in een zorggebouw zoveel verschillende deuren tegenkomt, is het belangrijk om bij de bouw te zorgen voor een goede voorbereiding, strakke planning en solide partner. Laat je goed adviseren over de toepassing van verschillende soorten binnendeuren en de benodigde functionaliteiten. Ga niet blindelings voor de goedkoopste optie: een wat duurdere deur gaat vaak langer mee en bespaart je op langere termijn flink wat onderhoudskosten. Laat de deuren ook digitaal inmeten en produceren, zodat er geen bewerkingen meer nodig zijn op de bouwplaats. Kortom: schakel de hulp in van een expert op het gebied van utiliteitsdeuren zodat je zeker weet dat de juiste deuren, op de juiste plek komen te staan.

Ben jij bezig met een project voor een zorggebouw? Wij denken graag met je mee!

New Call-to-action

Sacha Peeters

Geschreven door Sacha Peeters

Commercieel medewerker
Houd van luisteren en observeren.
Schept graag duidelijkheid, door het aanbrengen van structuur en rust.
Deelt liefde voor natuurwandelingen met trouwe viervoeter.
Om vervolgens terug te trekken met het gezin.

Over dit blog

In het Limburgia blog delen we tips, inspiratie en informatie over binnendeuren in de utiliteitsbouw.

Deel dit blog!

  

 

 

Meld jezelf aan voor ons blog

 

 

Laatste blogartikelen