29 januari 2019

3 manieren waarop binnendeuren kunnen bijdragen aan gezonde gebouwen

De meeste mensen brengen het merendeel van hun leven binnen door. Niet alleen thuis wordt veel tijd binnen doorgebracht, maar ook in bijvoorbeeld kantoren, ziekenhuizen of scholen. Een comfortabel binnenklimaat is dan ook cruciaal. Een gezond binnenklimaat zorgt zelfs voor een hogere arbeidsproductiviteit en lager ziekteverzuim. Een manier waarop dit binnenklimaat kan worden gecreëerd is door het ontwerpen van slimme gebouwen. Het is een trend die een paar jaar terug zijn opmars maakte, maar nog steeds aan populariteit wint. Daarom is het de moeite waard om te kijken hoe je als architect op verschillende manieren kunt werken aan een prettig binnenklimaat. In dit blog bespreek ik drie manieren waarop de juiste binnendeuren kunnen bijdragen aan gezonde gebouwen.

 

1. Creëer voor gezonde gebouwen een optimaal binnenklimaat

Een optimaal binnenklimaat is één van de kenmerken van een gezond gebouw. Er is daarbij veel aandacht voor temperatuur, ventilatie en isolatie. Deze drie factoren moeten voor de gebruikers van een gebouw constant en comfortabel zijn. Om dit te realiseren, moet er in de meeste gevallen worden geïnvesteerd in een luchtcirculatieysteem. Maar kijk daarnaast ook eens naar de basis van je gebouw: de wanden, ramen en deuren. Er zijn een aantal slimme manieren om te zorgen dat er geen luchtlek ontstaat bij de deuren. Dat begint bij het digitaal inmeten van de deuren, zodat deze naadloos in het kozijn vallen. Zorg daarnaast voor een goede valdorpel. Deze zorgt ervoor dat de kier tussen vloer en deur wordt afgedicht zodat tocht geen kans krijgt. Een valdorpel is hiervoor een stuk veiliger en gebruiksvriendelijker dan bijvoorbeeld een normale dorpel (drempel). Je behoudt een vlakke vloer, wat in bepaalde utiliteitsgebouwen zoals ziekenhuizen een absolute must is.

 

2. Gezonde gebouwen laten zoveel mogelijk daglicht door

Licht is heel belangrijk voor een prettige omgeving. En dan het liefst natuurlijk daglicht. Mensen worden er niet alleen fitter van, maar door natuurlijk licht worden er ook extra vitaminen aangemaakt. Een glazen deur die veel licht doorlaat lijkt daarom ideaal en prachtig, maar het is niet altijd een praktische oplossing. Zo zijn ze helaas vaak niet goed isolerend en houden ze geen geluid tegen, twee dingen die weer afbreuk doen aan een prettig binnenklimaat. De oplossing? Een degelijke binnendeur, maar dan wel met glasopening. Er zijn vele oplossingen mogelijk bij het kiezen van een glasopening. Houd niet alleen rekening met wat je er aantrekkelijker uit vindt zien, maar ook hoeveel licht je in de ruimte toe wilt laten. En hoewel het bij de keuze van een deur vaak om het design draait, moet een utiliteitsdeur natuurlijk ook altijd aan een aantal eisen blijven voldoen. Verlies de brandwerende eisen bijvoorbeeld niet uit het oog.

 

3. Geluid krijgt geen kans in gezonde gebouwen

In een gezond gebouw is niet alleen sprake van een optimaal binnenklimaat en zoveel mogelijk daglicht, maar is ook het geluid onder controle.  Storende geluiden kunnen voor afleiding en onrust zorgen. Een goede geluidwerende binnendeur en de juiste valdorpel zijn daarom aandachtspunten om voor gezonde gebouwen ook het puntje akoestiek af te kunnen vinken. Geluidswerende deuren zorgen ervoor dat gebruikers worden afgeschermd van storende geluiden, maar ook dat privacygevoelige geluiden binnenskamers blijven. Houd er bij de keuze voor geluidwerende deuren tot slot rekening mee dat de geluidwerende eigenschappen vaak gecombineerd moeten worden met brandwerende eigenschappen.  

 

Maak een gezond ontwerp!

Een gezond gebouw begint bij een goed ontwerp. In dit blog hebben we je handvatten gegeven voor het ontwerpen van gezonde gebouwen. De juiste binnendeuren zijn hierbij onmisbaar. Advies nodig over het toepassen van de juiste binnendeuren binnen je bouwontwerp? Neem dan gerust contact met mij op.

New Call-to-action

 

Casper Wisznievski

Geschreven door Casper Wisznievski

Projectadviseur
Waardering voor eerlijke en oprechte mensen.
Zaken doe je toch ook met mensen.
Elke dag is een feest en moeten we optimaal benutten.
Reist graag ver weg, maar geniet ook thuis van een potje voetbal #PlukDeDag

Over dit blog

In het Limburgia blog delen we tips, inspiratie en informatie over binnendeuren in de utiliteitsbouw.

Deel dit blog!

  

 

 

Meld jezelf aan voor ons blog

 

 

Laatste blogartikelen