23 oktober 2018

Deze waarden bepalen de geluidsisolatie van een geluidwerende deur

In de bouwsector is steeds meer aandacht voor gezonde gebouwen: gebouwen die actief bijdragen aan het welzijn van de gebruikers. Een prettig binnenklimaat, voldoende licht maar ook de benodigde privacy en geluidwering zijn bepalend voor de beleving en waardering van een gebouw. Het is dan ook niet zo gek dat geluidwerendheid een steeds belangrijker wordende functionaliteit is voor binnendeuren in de utiliteitsbouw. Een geluidwerende deur toepassen draagt zeker bij aan het isoleren van geluid, maar is geen opzichzelfstaand wondermiddel. Wil je een ruimte echt goed isoleren, dan is het belangrijk om alle elementen die geluid kunnen overdragen in beschouwing te nemen. In dit blogartikel kijken we naar de waarden die bepalend zijn voor de geluidsisolatie van een deur(set) en vertellen we waar je op moet letten bij het kiezen van geluidwerende binnendeuren.

 

Deurbladwaarde versus functionele waarde

Als je op zoek gaat naar geluidwerende deuren zul je verschillende cijfertjes tegenkomen die iets zeggen over de mate van isolatie van een deur. Het is dan wel handig als je weet wát die cijfertjes dan precies zeggen. Er is namelijk een belangrijk onderscheid te maken; die tussen de deurbladwaarde en de functionele waarde. Bij het testen van de deurbladwaarde wordt alleen gekeken naar het deurblad zelf en hoe goed het blad met de geluidwerende vulling geluid tegenhoudt. Dat zegt echter weinig over hoe die deur in de praktijk zal functioneren. Geluid verplaatst zich tenslotte niet alleen via het deurblad, maar ook via de wand en onder, boven en naast de deur! Wil je weten hoe de geluidwerende deur in de praktijk presteert, dan is het belangrijk dat hij ook getest is in een situatie zoals die in de praktijk voorkomt. De waarde die hieruit voortkomt noemen we de functionele waarde.

 

Waarden van geluidsisolatie

Geluidsisolatie kunnen we dus uitdrukken in verschillende waarden. Het GND onderscheidt de volgende waarden:

  • Rw-waarde: de in het laboratorium gemeten geluidsreductie van het deurblad in gekitte situatie. Hiermee kunnen bijvoorbeeld de prestaties van deurbladen onderling vergeleken worden.
  • Rw,p-waarde: de in het laboratorium gemeten geluidsreductie van de (functionele) deurset in gemonteerde situatie. Hiermee kunnen de prestaties van deursets, bestaande uit kozijn, afdichting en deurblad, vergeleken worden.
  • Rw,r-waarde: de in het werk gemeten geluidsreductie van de functionele deurset in gemonteerde situatie in het werk. Hiermee kan de praktijkwaarde van een gemonteerde deurset vergeleken worden met de gevraagde waarde. Deze dB waarde zal ongeveer -2 tot -5 dB lager zijn dan de Rw,p-waarde.

Moet of wil je aan een bepaalde eis voor geluidwerendheid voldoen, kijk dan altijd naar de Rw,p-waarde. Een goede geluidwerende deurset kan 32 tot zelfs wel 46 decibel aan geluid isoleren.

 

Zo creëer je een geluidwerende deurset

Het moge duidelijk zijn, met een geluidwerend deurblad alleen ben je er nog niet. Maar hoe kom je nou tot een goede, geluidwerende deurset? Een aantal factoren spelen hierbij een rol: 

  • Allereerst moet het kozijn goed gesteld zijn. Hoe beter het kozijn aansluit op de wand, hoe minder kans op geluidlekken.
  • Om te voorkomen dat het geluid tussen deur en kozijn ‘sijpelt’ moet je zorgen voor minimale hang- en sluitnaden om de deur. Dit bereik je door elke deur digitaal in te meten zodat de deur kozijnvolgend geproduceerd kan worden.
  • Tot slot moet ook de ruimte onder de deur zo goed mogelijk worden afgesloten. Dit kan met behulp van een valdorpel.

 

Eerlijk advies over geluidwerende deuren

Een klein geluidslek heeft vaak vervelende gevolgen voor gebruikers van een gebouw: irritatie, verminderde concentratie en productiviteit of zelfs inbreuk op privacy. Kijk daarom nog eens kritisch naar geluidsisolatie in jouw nieuwbouw- of renovatieproject. Als deurenleverancier kunnen wij daar met onze geluidwerende deuren zeker een steentje aan bijdragen. Maar voor een écht goed resultaat is het belangrijk om naar de isolatie van de gehele ruimte te kijken. Wij zetten daar een eerste stap in door altijd de functionele waarde van onze geluidwerende deuren te communiceren. Zo ben je er zeker van dat je altijd een eerlijk advies krijgt.

 

Wil je meer weten over geluidsisolatie en geluidwerende deuren? Bekijk dan eens onderstaande animatie:

 

Casper Wisznievski

Geschreven door Casper Wisznievski

Projectadviseur
Waardering voor eerlijke en oprechte mensen.
Zaken doe je toch ook met mensen.
Elke dag is een feest en moeten we optimaal benutten.
Reist graag ver weg, maar geniet ook thuis van een potje voetbal #PlukDeDag

Over dit blog

In het Limburgia blog delen we tips, inspiratie en informatie over binnendeuren in de utiliteitsbouw.

Deel dit blog!

  

 

 

Meld jezelf aan voor ons blog

 

 

Laatste blogartikelen