19 november 2019

Bijzondere afmetingen voor binnendeuren in de utiliteitsbouw

In een eerder blog schreef ik over standaard binnendeuren in de utiliteitsbouw. In een bouwproject is al snel 40 tot 50% van de deuren een standaard deur. Maar dat betekent ook dat ruim van de helft van de deuren niet standaard is. Bijvoorbeeld vanwege de speciale eigenschappen zoals brand-, geluid- of inbraakwerendheid, of vanwege de afmetingen. In dit blog vertel ik meer over deuren met niet-standaard afmetingen en over de afmetingen van deuren met speciale eigenschappen.

 

Wat zijn niet-standaard afmetingen voor binnendeuren?

Als we het hebben over niet-standaard afmetingen voor binnendeuren dan gaat het over deuren die:

  • Breder zijn dan 1230 millimeter
  • Hoger zijn dan 2700 millimeter
  • Dikker zijn dan 58 millimeter

Productietechnisch gezien kan een binnendeur maximaal 1600 breed bij 2990 millimeter hoog zijn. We hebben het dan echt over XXL binnendeuren. Dit soort deuren wordt meestal toegepast vanwege het bijzondere uiterlijk, maar ook als er een doorgang moet worden gecreëerd voor grote machines.


80mm dikke binnendeuren met hoge geluidwerendheid

Binnendeuren kunnen niet alleen bijzonder groot zijn in breedte en hoogte. Er zijn ook deuren die opvallen vanwege de dikte. Dit is het geval bij 80 millimeter dikke deuren met een hoge geluidwerendheid, eventueel in combinatie met 30 of 60 minuten brandwerendheid. Een normale binnendeur met een dikte van 40 millimeter is maximaal 44 decibel geluidwerend. We hebben het dan wel over de bladwaarde, de functionele waarde van geluidwerendheid is bij dit type deur 37 decibel. Een 80 millimeter dikke binnendeur heeft een bladwaarde van 48 decibel en een functionele waarde van 46 decibel geluidwerend. Bij dit type deur is het verlies in waarde dus heel klein, iets wat in de praktijk een heel groot verschil maakt. Deze deuren zijn dan ook zeer geschikt voor ruimtes waar flink wat geluid is, zoals bioscopen en concertzalen. Doordat de deur zo dik is zijn er wel beperkingen aan de afmetingen, anders wordt de deur te zwaar.

 

Maximale afmetingen voor brand- en geluidwerende binnendeuren

Zodra we richting deuren met speciale eigenschappen gaan, krijgen we te maken met testen en certificeringen. De afmetingen van de binnendeur zoals je die graag wilt hebben moeten als zodanig getest zijn door een officiële instantie. Alleen als in de test een bepaalde overwaarde is behaald, mogen de breedte en hoogte van de deur maximaal met 15% worden vergroot ten opzichte van de geteste deurmaten en het totale oppervlak met maximaal 20%.

Voor brandwerende binnendeuren geldt dat een gecertificeerde 30 minuten brandwerende deur maximaal 1600 bij 2850 millimeter mag zijn, en een 60 minuten brandwerende deur maximaal 1600 bij 2990 millimeter. Wil je brand- en geluidwerende eigenschappen met elkaar combineren (bijvoorbeeld 60 min. brandwerend en 34 db geluidwerend of 30 min. brandwerend met 43 db geluidwerend)? Dan is de deurdikte 54 millimeter.

 

Maximale afmetingen van de glasopening

In principe is in alle deurtypes ook een glasopening mogelijk, maar ook hiervoor kan er sprake zijn van maximale afmetingen. Zo moet een brandwerende binnendeur getest zijn mét glasopening. Het totale oppervlak van de glasopening(en) die je toepast mag niet meer bedragen dan de oorspronkelijk geteste glasmaat. Bovendien moeten de borstweringhoogte, stijlbreedte en bovendorpel hoogte minimaal gelijk (of groter) zijn dan getest. Bij meerdere glasopeningen in één deur gelden ook minimale maten voor tussendorpels / tussenstijlen.

 

Advies over de afmetingen van binnendeuren

‘Bijzondere’ afmetingen voor binnendeuren zullen vaker voorkomen dan je denkt. Het is dan ook slim om samen met een expert te kijken waar en wanneer je buiten de paden van de standaard binnendeur gaat. Wij adviseren je graag over het toepassen van de juiste binnendeur, in de juiste maatvoering.

New Call-to-action

Sacha Peeters

Geschreven door Sacha Peeters

Commercieel medewerker
Houd van luisteren en observeren.
Schept graag duidelijkheid, door het aanbrengen van structuur en rust.
Deelt liefde voor natuurwandelingen met trouwe viervoeter.
Om vervolgens terug te trekken met het gezin.

Over dit blog

In het Limburgia blog delen we tips, inspiratie en informatie over binnendeuren in de utiliteitsbouw.

Deel dit blog!

  

 

 

Meld jezelf aan voor ons blog

 

 

Laatste blogartikelen