12 March 2019

De perfecte combinatie: brandwerende & geluidwerende deuren

Voorheen stond voornamelijk brandwering centraal bij bouwprojecten. Een belangrijke eigenschap, want veiligheid staat immers altijd voorop. Langzaamaan wordt echter ook het nut van geluidwering steeds meer ingezien. De vraag naar deursets die brand- en geluidwerend combineren neemt dan ook snel toe. Logisch, want één deur die een oplossing biedt voor twee problemen  is natuurlijk ideaal. In dit blog vertel ik meer over deze deursets die door een combinatie van brandwerend en geluidwerend een veilige én prettige omgeving voor de gebruikers van het gebouw creëren.  

 

Waarom geluidwerende deuren onmisbaar zijn

Een geluidslek heeft vaak een hoop nadelige gevolgen. Het vermindert de concentratie en productiviteit van mensen en kan bovendien zorgen voor een inbreuk op hun privacy. Nadelen die je liever wilt voorkomen. Maar hoe pak je dat aan? Verschillende factoren hebben immers invloed op de kwaliteit van de geluidwering. Zo kunnen de vloer, het plafond en de wanden voor een geluidslek zorgen. Maar ook de binnendeur kan de geluidwering van een ruimte maken of breken. Geluidwerende deuren zijn in tal van situaties onmisbaar, denk aan:   

  • Om geluid vanuit een ruimte naar buiten toe te reduceren
  • Om geluid vanuit buiten naar binnen toe te reduceren
  • Om het geluid van apparaten die geluid produceren te reduceren (bijvoorbeeld meterkasten, serviceruimtes en ziekenhuisapparaten)
  • Ter isolatie van woon- en openbare gedeeltes (bijvoorbeeld in een appartementencomplex)
  • Ter isolatie van ruimtes waar geluid geproduceerd wordt (bijvoorbeeld in een concertzaal)

Geluidwerende deuren hebben dus een grote invloed op het functioneren van gebruikers binnen het pand en zijn daarmee essentieel voor ieder gebouw.

 

Een dubbele functie

Een geluidwerende deur heeft naast het reduceren van geluid nog meer te bieden. Dit heeft de deur te danken aan de multifunctionele valdorpel. Deze valdorpel heeft als hoofddoel het afdichten van de kier tussen de deur en de vloer. Door deze afsluiting kan de valdorpel ook meehelpen aan de brandwerende en/of rookwerende functie. Dit maakt de valdorpel een onmisbaar onderdeel van een kwalitatief goede binnendeur. De verschillende eigenschappen van de valdorpel zijn niet alleen mooi meegenomen, maar verhogen ook de veiligheid van het gebouw in hoge mate. Want wist je dat bij brand de meeste slachtoffers vallen door rook die ontsnapt via kieren?

 

Combinatie brand- en geluidwerend

Geluidwering is belangrijk, maar veiligheid staat altijd voorop. Er is dan ook veel vraag naar binnendeuren die zowel brandwerende als geluidwerende eigenschappen hebben. Er zijn inmiddels deursets verkrijgbaar die 60 minuten brandwerend en 46db geluidwerend zijn. Door constant te blijven testen en ontwikkelen, kunnen we ervoor zorgen dat de brandwerendheid in minuten en de geluidwerendheid in decibel omhoog gaan. Deze sterke combinatie van eigenschappen komt in bepaalde situaties erg goed van pas:

  • De serverruimte: deuren bieden hier bescherming tegen brand door bijvoorbeeld kortsluiting, maar beschermen tegelijkertijd de servers tegen brand. Daarnaast houden de deuren het geluid tegen dat de servers produceren.
  • De concertzaal: deuren houden het geluid binnen en beschermen tegelijkertijd bezoekers tegen brand.

 

Kiezen is niet meer nodig

Kiezen tussen een geluid- of brandwering is lastig. Gelukkig hoeft dat tegenwoordig niet meer nu er deuren beschikbaar zijn die deze twee eigenschappen combineren. Wil je meer weten over deze nieuwste ontwikkeling op het gebied van geluid- en brandwerendheid van deuren? Neem dan contact met ons op en wij voorzien je graag van kennis en advies.

New Call-to-action

Serge Strik

Geschreven door Serge Strik

Commercieel medewerker
Kijkt het liefst naar wat mogelijk is.
De deur staat altijd open, het glas is halfvol #optimist
Getrouwd met zijn ega en verliefd op voetbal.
Voelt zich als spits na een goede cappuccino.

Over dit blog

In het Limburgia blog delen we tips, inspiratie en informatie over binnendeuren in de utiliteitsbouw.

Deel dit blog!

  

 

 

Meld jezelf aan voor ons blog

 

 

Laatste blogartikelen