05 januari 2021

Met deze hoteldeuren bied jij een veilig en rustig verblijf

Comfort. Het is één van de aspecten die gasten het meest belangrijk vinden wanneer zij een hotel bezoeken. Logisch dus dat de deuren voor hotelkamers naast brandwerend vaak ook geluidswerend zijn uitgevoerd. Je wilt er immers voor zorgen dat gasten een veilig en prettig verblijf hebben. Maar het houdt hier niet op wat betreft de eisen en wensen van hoteldeuren. Duurzaamheid kan ook zeker een belangrijke rol spelen alsook vochtwerendheid, wanneer het deuren voor een badkamer of hotelzwembad betreft. Alles bij elkaar zijn dit verschillende aspecten waar je rekening mee moet houden bij de keuze van hoteldeuren. In dit blog zetten we deze aspecten op een rij zodat jij de meest geschikte keuze kan maken voor de hoteldeuren in jouw project.

 

Veiligheid staat voorop bij hoteldeuren

Voor hotels is de brandveiligheid nog belangrijker dan bij veel andere gebouwen. Dit komt doordat de situatie in een hotel op aan aantal punten duidelijk verschilt in vergelijking met gebouwen met een andere gebruiksfunctie, zoals bijvoorbeeld een kantoor of winkel. Dat houdt dus in dat je brandwerende deuren moet toepassen in een hotel, zodat in geval van nood de gasten en medewerkers het pand snel en veilig kunnen verlaten. De specifieke brandveiligheidseisen zullen per project verschillen, afhankelijk van de gebruiksfuncties. Zo mag de omvang van een brandcompartiment bij een hotel slechts maximaal 500m2 bedragen in plaats van 1000 m2. Dit betekent dat verdiepingen met een grotere oppervlakte in twee of meer brandcompartimenten moeten worden ingedeeld. Daarbij moeten 60 minuten brandwerende scheidingen en brandwerende deuren worden geplaatst.
Omdat voor hotels het overnachten van mensen extra risico’s met zich mee brengt, moeten alle hotelkamers in een beschermd sub-brandcompartiment liggen. Dit houdt in dat de scheidingen tussen kamers onderling en van de kamers naar de vluchtroute een brandwerendheid van ten minste 30 minuten moeten hebben.

 

Rust en privacy bieden aan hotelgasten

Gasten willen naast een veilig verblijf, ook een verblijf waar ze in alle rust kunnen verblijven dat voldoende privacy biedt. Vaak zullen hotelkamers direct grenzen aan gangen, waardoor de kans groter is dat er geluidsoverlast ontstaat, iets wat je uiteraard probeert te voorkomen. Bij het beperken van geluidshinder spelen de binnendeuren zeker een belangrijke rol. Er wordt dan ook steeds vaker gekozen voor geluidwerende deuren bij hotelkamers. De meest gekozen hoteldeur combineert 30 minuten brandwerendheid met 38db geluidwerendheid. Sommige hotelkamers zijn echter extra gevoelig voor geluid, denk bijvoorbeeld aan kamers tegenover een gemeenschappelijke ruimte. Het is slim om op die plekken binnendeuren met 43db geluidwerendheid toe te passen. De deurdranger zorgt ervoor dat de deuren niet te hard dichtvallen en de valdorpel zorgt ervoor dat de opening tussen deur en ondergrond wordt afgesloten. Door de deur vervolgens ook naadloos aan te sluiten op het kozijn voorkom je geluidslekken.

 

Vochtwerende deuren toepassen in een hotel

Vochtwerende deuren zijn uitermate geschikt voor natte ruimtes of ruimtes met een hoge luchtvochtigheid. Iets wat nodig kan zijn voor bijvoorbeeld de badkamers of een kleedkamer van het zwembad in een hotel. Zo verklein je de kans op klemmen of het kromtrekken van de deuren. Voor een vochtwerende deur wordt namelijk speciale, uiterst lichte hardschuimvulling gebruikt. Ze zijn bekleed met een plaat van hardkunststof (HPL) die ook goed bestand is tegen vocht. Na montage dienen de deuren rondom gelakt te worden, zodat er geen vocht in de vulling kan inbedden. Bij een vochtwerende deur ben je niet beperkt in kleur of afwerking, want de hardkunststof toplaag kan je vaak in talloze kleuren en prints kiezen. Gaat het om een deur direct grenzend aan het zwembad? Dan is een waterbestendige deur een meer geschikte keuze.

Duurzaam karakter van de hoteldeuren

Binnen de hotelbranche is duurzaamheid vaak een belangrijk aspect en vele hotels kiezen ervoor om hun bedrijfsvoering te verduurzamen en dit ook zichtbaar te maken voor hun gasten. Belangrijke onderdelen hierin zijn het behalen van een duurzaamheidcertificaat zoals BREEAM, ISO 14001, Green Globe of Green Key. Het is daarom verstandig om ook bij de keuze van je binnendeuren te onderzoeken of de leverancier aan je duurzaamheidseisen kan voldoen en duurzame keuzes maakt in het productie- en leveringsproces. Alsook welke extra stappen deze zet op het gebied van duurzaamheid. Als de leverancier het ISO14001 certificaat bezit, dan kan deze ook weer aantoonbaar voldoen aan bijvoorbeeld de eisen van BREEAM (een integrale beoordelingsmethode om de duurzaamheidsprestatie van gebouwen te bepalen).


Advies op maat voor jouw hoteldeuren

Ieder project is weer anders en uniek, en zo geldt dat ook voor jouw project waar je de meest geschikte hoteldeuren wil hebben. Wij adviseren je graag over de ontwerpmogelijkheden en zorgen er altijd voor dat de hoteldeuren de juiste functionele eigenschappen hebben. Of het nu gaat om een nieuwbouwproject of een renovatie, neem contact met ons op voor advies op maat.

New Call-to-action

Casper Wisznievski

Geschreven door Casper Wisznievski

Projectadviseur
Waardering voor eerlijke en oprechte mensen.
Zaken doe je toch ook met mensen.
Elke dag is een feest en moeten we optimaal benutten.
Reist graag ver weg, maar geniet ook thuis van een potje voetbal #PlukDeDag

Over dit blog

In het Limburgia blog delen we tips, inspiratie en informatie over binnendeuren in de utiliteitsbouw.

Deel dit blog!

  

 

 

Meld jezelf aan voor ons blog

 

 

Laatste blogartikelen