05 november 2019

Van oplevering tot aan montage van binnendeuren in de utiliteitsbouw

In de utiliteitsbouw bestaat de gemiddelde deurenbestelling al snel uit tientallen, zo niet honderden binnendeuren. Om die allemaal op tijd op de juiste plek te hebben staan is een project op zich. In dit blog leggen we uit wat er zoal gebeurt vanaf het moment dat de deuren klaar zijn voor transport tot ze in het gebouw zijn gemonteerd. Zo ben jij als aannemer goed voorbereid en kun je met de verschillende stappen rekening houden in je planning.

 

Binnendeuren zijn klaar voor oplevering

Twee weken voor de afgesproken opleverdatum, wordt het hele verloop doorgesproken met de uitvoerder van het project. Zo komt niemand voor verrassingen te staan. Binnendeuren worden vaak per verdieping of vleugel geproduceerd en verpakt, en zo gaan ze ook op transport. De deuren die bij elkaar komen te hangen, worden bij elkaar verpakt. Wij laten de deuren pas gaan als de binnendeuren gegarandeerd onbeschadigd en goed verpakt zijn. Om de lading eenvoudig te kunnen laden en lossen, wordt gebruik gemaakt van een kooiaap.


Levering van de binnendeuren op locatie

Een goede planning en bouwrouting is  ontzettend belangrijk voor een soepele levering van de binnendeuren. Afhankelijk van waar in het gebouw de monteurs op welk moment aan het werk zijn, moeten de binnendeuren klaar staan. Zijn de deuren te vroeg, dan staan ze in de weg. Zijn ze te laat, dan kunnen de monteurs niet vooruit. Stem je planning dus goed af met de leverancier van de binnendeuren.

De pallets met de deuren die op dezelfde verdieping of vleugel moeten worden afgehangen, worden naar de juiste plaats gebracht. Eén pallet kan behoorlijk zwaar wegen, daarom is het gebruik van een karretje geen overbodige luxe. Regelmatig moet een pallet met een verticaal transportmiddel – een kraan – naar de juiste verdieping worden gehesen. Die kraan moet jij als aannemer zelf regelen.

 

De binnendeuren op bouwlocatie naar het juiste kozijn

Een team van gespecialiseerde binnendeurmonteurs verzorgen de montage. Zij zijn aanwezig om de deuren op locatie in ontvangst te nemen. Naast een plattegrond van het gebouw met nummering van de deuren en kozijnen, hebben de monteurs ook een lijst bij zich voor het hang- en sluitwerk. Hierop staan alle specificaties per deur aangegeven, zoals deurdrangers, beslag en soort slot. De monteurs weten zo precies wat ze waar moeten doen.

 

Het monteren van de binnendeuren

Nu kunnen de deuren gemonteerd worden. Komen de binnendeuren in houten kozijnen te hangen? Dan frezen de monteurs eerst de uitsparingen voor de scharnieren. Zijn er stalen kozijnen? Dan zitten de uitsparingen er al in. Vervolgens worden de scharnieren in de kozijnen geschroefd. Als deze zijn aangebracht, worden de uitsparingen voor de sluitplaten gefreesd. Dit gebeurt met behulp van een verstelbare freesmalset in het kozijn. Zo komen de sluitplaten op de goede plek te zitten.

De binnendeuren zijn vaak af fabriek op maat gemaakt, dit hoeft niet meer op locatie te gebeuren. Limburgia meet de deuren namelijk bijna altijd digitaal in. Dat heeft als grote voordeel dat een deur altijd heel nauwkeurig in het kozijn past. In dit blog van Martijn kun je meer lezen over het digitaal inmeten van deuren.

Tot slot wordt het deurbeslag en het slot gemonteerd. Ook eventuele deurdrangers of een spionoog worden geplaatst. Per dag worden er zo’n 15 binnendeuren afgehangen. Dit is een gemiddelde, het is echt afhankelijk van het project. Houd daar dus rekening mee in je planning. Zijn er tijdens de montage onverhoopt beschadigingen aan de deur ontstaan? Dan kan onze deurendokter dit altijd nog netjes oplossen.

 

Advies bij je volgende project

Heb je nog vragen over het traject van oplevering tot montage van binnendeuren in de utiliteitsbouw? Neem gerust contact met me op. Ik help je graag verder om jouw volgende project tot in de puntjes te regelen!

New Call-to-action

Pieter Fonteijn

Geschreven door Pieter Fonteijn

Projectleider
Ziet geen grote bergen, wil hier liever vanaf skiën.
Kijkt graag voetbal, maar kan er zelf niet veel van.
Wandelt wel graag en probeert altijd meerdere stappen vooruit te denken.

Over dit blog

In het Limburgia blog delen we tips, inspiratie en informatie over binnendeuren in de utiliteitsbouw.

Deel dit blog!

  

 

 

Meld jezelf aan voor ons blog

 

 

Laatste blogartikelen