13 april 2021

6 controlepunten voor een stralingwerende binnendeur

Straling is schadelijk wanneer men er te vaak en te lang aan blootgesteld wordt. Omdat straling onzichtbaar en reukloos is, moeten ruimten met stralingsapparatuur goed beschermd worden. En moet je ook kunnen aantonen dat deze ruimtes lekvrij zijn waarbij de stralingwerende binnendeur een belangrijke rol speelt. In dit blog geef ik je 6 controlepunten voor een stralingwerende deur. Heel handig bij het controleren van stralingwerende in bestaande bouw, maar ook bij het toepassen van stralingwerende deuren in nieuwbouwprojecten. 

 

1. Perfect passend

Alleen een stralingwerende deur maakt een ruimte nog niet geheel veilig en lekvrij, de omliggende deur/ kozijn constructie moet namelijk ook stralingslekvrij zijn. Dit doe je door ook in de wanden en kozijnen lood toe te passen waarbij er een bepaalde mate van overlap moet zijn tussen wand, kozijn en deur om lekken te voorkomen. De deur moet dus perfect in het kozijn passen. Digitaal inmeten biedt dan ook in deze gevallen uitkomst.
Daarnaast moet je stilstaan bij het hang- en sluitwerk, dit kan namelijk een zwak punt creëren in de stralingdichtheid van de deur. Bij hogere Pb-waarden (de waarden voor het stralingsniveau) is het namelijk noodzakelijk om een asymmetrisch slot toe te passen. Hierbij zit de kruk aan de ene kant van de deur lager dan aan de andere kant, zodat de straling er niet rechtstreeks doorheen kan.

 

2. Prijskaartje

In vergelijking tot de standaard utiliteitsdeuren, is de stralingwerende binnendeur een prijzige deur in zijn soort. Om die reden zal je dus te allen tijde willen komen voorkomen dat er fouten worden gemaakt bij de productie of montage van deze deuren. Het kan namelijk een duur grapje worden wanneer bij de levering blijkt dat de deur niet goed past in het kozijn. Een stralingwerende deur is namelijk niet een deur die je ter plekke nog even bijschaaft. Daarom moet bij een stralingwerende deur alle details kloppen. Anders kunnen er stralingslekken ontstaan met alle gevolgen van dien voor de gebruikers van het gebouw. Het is dus belangrijk om altijd advies van een expert in te schakelen als je dit soort deuren wil toepassen.

 

3. Glasopening

Wanneer je een stralingwerende deur toepast zullen niet altijd alleen de stralingwerende eigenschappen een rol spelen. Het kan bijvoorbeeld zijn dat je een glasopening in de deur wenst. Dat is gelukkig mogelijk dankzij speciaal loodglas en speciale stralingwerende glaslatten. Het loodglas is glas waar als het ware de loodmoleculen met de glasmoleculen “versmolten” zijn. Je kan hierbij niet kiezen voor de standaard houten PVC (gekleurde) glaslatten, want er worden RVS glaslatten toegepast omdat er lood verwerkt is in deze glaslatten. Deze constructie is overigens alleen mogelijk bij rechthoekige glasopeningen. Ik vermeld het trouwens nog graag voor de zekerheid: een glasopening is niet nadelig voor de stralingdichtheid.

 

4. Afwerking

De stralingwerende eigenschappen van een stralingwerende binnendeur zitten aan de binnenkant van de deur. Dat betekent dat de buitenkant ontworpen kan worden zoals je zelf wil. Als de stralingwerende deur gereed is zal je aan de buitenkant niet eens zien dat het om een loodwerende deur gaat. In de zorgomgevingen zijn met name HPL bekleding en Vulcan ® kantafwerking favoriet.

 

5. Levertijd

Wanneer alle specificaties voor de stralingwerende deur rond zijn, dan gaat de deur vervolgens in productie. Houd hier echter wel rekening met langere levertijden dan die voor standaard binnendeuren. Er wordt namelijk meer aandacht aan deze deur besteed in de werkvoorbereiding waardoor je in totaal al snel uitkomt op een levertijd van 8 tot 10 werkweken.

6. Montage

Wist je dat een stralingwerende binnendeur wel 200 kilo kan wegen? De montage van een deur als deze is dus geen klein klusje! Een stralingwerende deur met 2 loden platen van 1,5 millimeter weegt dus veel en kan je zeker niet in je eentje doen. De montage van deze deuren gebeurt dan ook altijd met een deurlift. Ook dit is weer een heel precies werkje. Om lekken te voorkomen moet de deur namelijk precies goed in het kozijn worden geplaatst. Hulp van experts is dus uiterst belangrijk bij deze taak.


Specialistisch advies over stralingwerende binnendeuren
Bovenstaande controlepunten helpen jou om stralingwerende binnendeuren juist toe te passen. Maar ik kan me voorstellen dat het soms lastig is om te bepalen of je de juiste keuze maakt. Als deurenspecialist kunnen wij je ondersteunen in die keuze. Wij geven je advies voor jouw specifieke situatie en toepassing. Neem dus gerust contact op voor advies bij jouw project met stralingwerende binnendeuren.

New Call-to-action

Paul Maessen

Geschreven door Paul Maessen

Commercieel medewerker
Kijkt het liefst vanuit bijzondere invalshoeken, ook met de fotocamera.
Gemotiveerd als de beste aanpak nog niet bedacht is.
Drinkt liever water dan thee. Grijpt ’s morgens naar espresso.

Over dit blog

In het Limburgia blog delen we tips, inspiratie en informatie over binnendeuren in de utiliteitsbouw.

Deel dit blog!

  

 

 

Meld jezelf aan voor ons blog

 

 

Laatste blogartikelen