29 mei 2018

Informatieblog voor de utiliteitsbouw: hoteldeuren

Ieder gebouw en elke ruimte binnen een gebouw heeft zijn eigen functie. Dat betekent dat per ruimte gekeken moet worden welk type binnendeuren moet worden toegepast. Niet alleen vanwege wettelijke eisen, maar ook vanwege praktische voorkeuren. In mijn vorige blogs legde ik al uit waar je op moet letten bij het kiezen van binnendeuren voor het onderwijs, musea en detentie. In dit blog bekijk ik de overwegingen voor binnendeuren in hotels. Daar waar de gast koning is moet je zorgen voor een veilig en prettig verblijf. De juiste binnendeuren kunnen bijdragen aan aangename ruimtes. In dit artikel geef ik handige inzichten en best practices voor de toepassing van hoteldeuren.

 

Een veilig verblijf

Allereerst moet je natuurlijk zorgen dat de hotelgasten veilig in het hotel kunnen verblijven. Dat betekent dat er voor elke hotelkamer een brandwerende deur moet worden toegepast. De brandwerende eisen kunnen per situatie verschillen. In principe is iedere verdieping een brandcompartiment. Daarbinnen moeten alle deuren 30 minuten brandwerend zijn. Echter, als er geen deur is naar de verdieping toe, moeten alle kamerdeuren 60 minuten brandwerend zijn. Vraag een expert om de specifieke eisen binnen het bouwontwerp.

 

Een rustig verblijf

Naast een veilig verblijf, wil je natuurlijk ook zorgen voor een prettig verblijf. Een bepalende factor hierin is of er al dan niet sprake is van geluidoverlast. Er is niet voor niks in 2015 een Quiet Hotel Room Award in het leven geroepen. De binnendeuren spelen een cruciale rol bij het beperken van geluidshinder. Er worden dan ook steeds vaker geluidwerende deuren toegepast bij hotelkamers. De meest gekozen hoteldeur combineert 30 minuten brandwerendheid met 38db geluidwerendheid. Sommige hotelkamers zijn echter extra gevoelig voor geluid, denk aan de kamers tegenover de liften. Het is slim om daar binnendeuren met 43db geluidwerendheid toe te passen. Maar niet alleen een geluiddicht deurblad draagt bij aan een rustige overnachting. Met een deurdranger zorg je ervoor dat de deuren niet te hard dichtvallen. Met een valdorpel sluit je de opening tussen deur en ondergrond af. En tot slot is het zaak om geluidslekken zoveel mogelijk te voorkomen: zorg dat de deur naadloos aansluit op het kozijn.

 

Een aangenaam verblijf

De gasten kunnen nu veilig en rustig slapen. Maar een aangenaam verblijf vraagt tegenwoordig ook om een mooie ambiance. Er is binnen hotels steeds meer aandacht voor de look en feel van de kamers en het gebouw. Hotels en ketens ontwikkelen hun eigen huisstijl en ook de binnendeuren dragen hieraan bij. Met een HPL deurblad creëer je een unieke look voor de deuren. Bijvoorbeeld door HPL toe te passen met een houtstructuur of een speciaal reliëf. Zorg ervoor dat dat wat mooi is, ook mooi blijft. Mensen gaan doorgaans niet heel zorgvuldig om met de spullen van een hotel. En met al die grote en zware koffers, moeten de deuren tegen een stootje kunnen. Gelukkig is HPL een stuk sterker materiaal dan bijvoorbeeld hout. En met een naadloos aangegoten kantafwerking zorg je voor een sterke en stootvaste zijkant van de deur.

 

De toebehoren van een hoteldeur

Een hotelkamerdeur is niet compleet zonder een aantal toebehoren. Standaard wordt er in een hoteldeur een spionoog toegepast. Daarnaast is er natuurlijk een elektrisch slot met een kaartlezer nodig. Soms moet hiervoor een kabeldoorvoer in het deurblad worden verwerkt. De hoteldeur moet als zodanig zijn getest op brandwerendheid.  

 

Geef je hotel een upgrade

Bovenstaande overwegingen komen natuurlijk van pas bij het ontwerpen van een nieuw hotelgebouw, maar zeker ook bij het renoveren of upgraden van een bestaand hotel. Veel hotels kiezen ervoor om met het oog op uitstraling en geluidwerendheid, de kamerdeuren te vervangen. Dit vraagt om net een andere aanpak dan bij nieuwbouw. De kozijnen zitten er in dit geval natuurlijk al in. Om geluidslekken te voorkomen moeten de nieuwe deuren digitaal ingemeten worden zodat ze kozijnvolgend geproduceerd kunnen worden. Voorkom dat verdiepingen lang afgesloten moeten worden voor de renovatie door de nieuwe binnendeuren compleet gemonteerd aan te laten leveren.

 

Advies op maat

Elk hotel is uniek en verdient dan ook unieke binnendeuren. Wij adviseren je graag over de ontwerpmogelijkheden en zorgen er altijd voor dat de hoteldeuren de juiste functionele eigenschappen hebben. Of het nu gaat om een nieuwbouwproject of een renovatie, neem contact met ons op voor advies op maat.

 

New Call-to-action

Casper Wisznievski

Geschreven door Casper Wisznievski

Projectadviseur
Waardering voor eerlijke en oprechte mensen.
Zaken doe je toch ook met mensen.
Elke dag is een feest en moeten we optimaal benutten.
Reist graag ver weg, maar geniet ook thuis van een potje voetbal #PlukDeDag

Over dit blog

In het Limburgia blog delen we tips, inspiratie en informatie over binnendeuren in de utiliteitsbouw.

Deel dit blog!

  

 

 

Meld jezelf aan voor ons blog

 

 

Laatste blogartikelen