13 oktober 2020

Met rookwerende deuren weerstand bieden tegen rookdoorgang

Rookverspreiding bij een brand in gebouwen is een groot probleem. Het is vaak een grotere bedreiging voor mensen dan de brand zelf. Rook bij een brand is zelfs doodsoorzaak nummer één. De rook bevat giftige gassen en dit verspreidt zich veel sneller dan het vuur. En voor grote rookontwikkeling hoeft de brand zelf niet groot te zijn, zo kan bij een smoorbrand al veel rook vrijkomen. De door rook veroorzaakte desoriëntatie verlengt daarnaast ook de vluchtduur via vluchtwegen uit een gebouw. Maar ook de financiële schade die ieder jaar ontstaat door rookontwikkeling bij branden is enorm.
Door het toenemend bewustzijn van de impact van rookontwikkeling bij branden is ook de vraag naar rookwerende deuren gestegen. Daarnaast komen in het nieuwe Besluit Bouwwerken Leefomgeving (BBL) ook specifieke eisen voor ‘echte’ rookwerendheid voor nieuwbouw. Heb jij ook een project waar rookwerende deuren een vereiste zijn? Of wil je voorbereiden op de komende nieuwbouwvoorschriften? We vertellen je alles wat je moet weten over rookwerende deuren in dit blog.


Rookwerendheid in gebouwen

Gebouwen zijn ingedeeld in brandcompartimenten om de uitbreiding van brand te beperken. Brandcompartimenten zijn weer in rookcompartimenten verdeeld om zo de verspreiding en doorgang van rook te beperken en de aanwezigen de mogelijkheid te geven om:

  • kort ergens veilig te kunnen blijven en tegen de rook beschermd te zijn;
  • een korte afstand te kunnen lopen (te vluchten) om aan de rook te ontsnappen.

Dit is van belang omdat ook bij relatief kleine branden in (zorg)gebouwen de rook zich steeds vaker door een groot deel van het pand verspreidt, met alle gevolgen van dien. Toepassing van ‘echt’ rookwerende deuren is dan ook van levensbelang.



Rookwerendheid niet langer meer afgeleid van brandwerendheid

Nederland kent van oudsher geen aparte bepaling voor de rookwerendheid. De rookwerendheid werd afgeleid van de brandwerendheid. In het huidige Bouwbesluit staat namelijk dat rookwerendheid gerealiseerd moet worden door de constructie te testen op brandwerendheid en dan te kijken naar de vlamdichtheid van de constructie. De vuistregel is de zogenaamde anderhalf-maal-regel: als een deur bijvoorbeeld 20 minuten brandwerend is op vlamdichtheid, gaat men ervan uit dat deze 30 minuten rookwerend is. Maar deze regel komt in het nieuwe BBL die naar verwachting per 1 juli 2021 ingaat te vervallen. Uit onderzoek blijkt dat ook goede brandwerende scheiding om verschillende redenen nog steeds veel rook kan doorlaten, zelfs bij het begin van een brand.

 

De nieuwe eisen rondom rookwerendheid voor nieuwbouw

Door kritiek op de oude norm bevat het BBL specifieke eisen voor nieuwbouw aan ‘echte’ rookwerendheid. Eisen voor koude en warme rook als weerstand tegen rookdoorgang van bouwkundige constructies. Koude rook heeft betrekking op de rookwerendheid bij omgevingstemperatuur (20 °C), ook wel classificatie Sa. Warme rook heeft betrekking op de rookwerendheid bij 200 °C, ook wel de classificatie S200. In hoofdlijnen houdt deze categorisering in de praktijk in:

  • Sa: is een eis voor rookwerendheid die vooral in niet-slaapgebouwen wordt gesteld.
  • S200: is een eis voor rookwerendheid die vooral in slaapgebouwen wordt gesteld, zoals hotels, ziekenhuizen en kinderdagverblijven.

Of er is geen eis met betrekking rookwerendheid: hierbij moet men wel beseffen dat rookscheidingen dus niet meer brandwerend zijn (tenzij het beschermde sub brandcompartimenten en brandcompartimenten betreft).

 

De certificering van rookwerende deuren

De rookwerende deursystemen inclusief kozijnen worden door ons getest aan de hand van de nieuwe categorisering in het BBL. Na een succesvolle test wordt in het laboratorium een certificaat afgegeven dat dient als bewijsvoering van de beloofde prestaties. Zo worden de deuren getest op rookwerendheid in combinatie met een rubber, de kierdichting, de valdorpel en de kozijnen (stalen of houten) en wordt de rookdoorlatendheid aan beide kanten van de deur getest, tenzij de deur voor een speciale toepassing is ontwikkeld.
In het testrapport worden ook alle randvoorwaarden omschreven die gelden voor het certificaat van de toepassing die getest is. Kies je ervoor om bijvoorbeeld een ander merk kozijnen te gebruiken? Dan zullen deze ook eerst getest moeten zijn, wil je kunnen stellen dat gehele deur-kozijn constructie rookwerend is.

 

Plaatsen van rookwerende deuren in jouw project

Om zeker te zijn dat gevraagde kwaliteit en prestaties rondom rookwerendheid ook werkelijk geleverd worden, is het van belang dat de montage van de rookwerende deuren ook conform de juiste verwerkingsvoorschriften verloopt. Heb je specifieke vragen over de rookwerende deuren in je project? Of hoe wij te werk gaan? Neem dan contact met ons op en wij voorzien je graag van kennis en advies.

New Call-to-action

Sacha Peeters

Geschreven door Sacha Peeters

Commercieel medewerker
Houd van luisteren en observeren.
Schept graag duidelijkheid, door het aanbrengen van structuur en rust.
Deelt liefde voor natuurwandelingen met trouwe viervoeter.
Om vervolgens terug te trekken met het gezin.

Over dit blog

In het Limburgia blog delen we tips, inspiratie en informatie over binnendeuren in de utiliteitsbouw.

Deel dit blog!

  

 

 

Meld jezelf aan voor ons blog

 

 

Laatste blogartikelen