08 oktober 2019

Design binnendeuren in de utiliteitsbouw? Dit zijn de spelregels

Als we het hebben over design binnendeuren dan praten wij bij Limburgia over maatwerk, niet-standaard deuren. Leuk voor een project met 20 deuren, maar in de utiliteitsbouw is er toch al snel sprake van 2000 binnendeuren. En hoewel al die deuren in de regel uniek zijn (ze worden tenslotte kozijnvolgend geproduceerd), zijn er doorgaans weinig design binnendeuren te vinden in utiliteitsgebouwen. Dat wil echter niet zeggen dat er geen mogelijkheden zijn om de binnendeuren op zo’n manier te ontwerpen dat ze bijdragen aan de functie en beleving van de deur en ruimte in een gebouw. Zolang je je aan de eisen van bijvoorbeeld brandwerendheid houdt, is er veel mogelijk voor het ontwerpen van binnendeuren. In dit blogartikel vertel ik over de designmogelijkheden van binnendeuren in de utiliteitsbouw én over de spelregels waaraan je gebonden bent.

 

Waarom is design belangrijk?

Waarschijnlijk is jouw eerste gedachte: een deur is een deur, waarom zou ik zoveel aandacht besteden aan het ontwerp ervan? Zoals ik hierboven al schreef, heeft een utiliteitsgebouw al snel honderden tot wel duizenden binnendeuren. En daar waar dingen functioneel gezien meer op elkaar lijken, wordt de stijl en de beleving ervan belangrijker. Design is bij uitstek het middel om de stijl en beleving van een product of omgeving te beïnvloeden. En dat geldt zeker ook voor binnendeuren in grote gebouwen. Met het ontwerp ervan kun je bijvoorbeeld:

  • een groot gebouw opdelen in meerdere kleinere compartimenten;
  • de functie van verschillende ruimtes aangeven;
  • gebruikers van een gebouw een aangenaam gevoel geven.

Het is ook niet voor niks dat er zoveel aandacht uitgaat naar het interieur van gebouwen. Het is voor een bedrijf, school, zorginstelling of museum namelijk hét instrument om zich te onderscheiden en hun identiteit te visualiseren. Vaak wordt er dan ook gekozen om de look van de deuren door te laten lopen in de meubels, of andersom.

 

Design van binnendeuren

Een slim ontwerp voegt waarde, betekenis en kwaliteit toe en bepaalt uiterlijke kenmerken als vorm, kleur, vlakverdeling, textuur en dimensie. Hieronder geef ik graag enkele voorbeelden van mogelijkheden voor het ontwerp van binnendeuren.

Vorm

De vorm van de binnendeur is waarschijnlijk het eerste waar je naar kijkt. Functionaliteit is daarbij heel belangrijk, maar ook hier kan de deur een stempel drukken op een ruimte. Bekijk bijvoorbeeld eens de mogelijkheden van XXL binnendeuren, extra brede deuren of dubbele deuren.

Kleur

Door slim gebruik te maken van kleuren kunnen de deuren dienen als communicatiemiddel. HPL afwerking voor deuren is in principe in alle mogelijke kleuren verkrijgbaar, maar je kunt ook kiezen voor overschilderbare HPL. De zijkant van de deur kun je een aparte uitstraling geven door een opvallende kleur te kiezen.

Vlakverdeling

Deuren zijn onlosmakelijk verbonden met de wand waarin ze zijn geplaatst. Het is dus slim om naar de vlakverdeling van een wand te kijken. Enerzijds kun je zorgen dat de deur niet opvalt in de wand door de kleur van de wand door te laten lopen in de deur. Anderzijds kun je juist spelen met de vlakverdeling door de deur uit de wand te laten springen. Daarnaast kun je de deur zelf in vlakken verdelen door glasopeningen toe te passen.

Textuur

Bij binnendeuren en textuur denken we al snel aan hout. Hout is echter een materiaal dat niet echt geschikt is voor intensief gebruik zoals in de utiliteitsbouw. Tegenwoordig is er echter ook HPL afwerking voor deuren beschikbaar met een houtnerf structuur. Zo heeft de deur een nog natuurlijkere hout look én feel.

Dimensie

Er zijn ook verschillende manieren om een binnendeur diepte te geven. Een houten paneeldeur zul je in de utiliteitsbouw niet tegenkomen, maar ook met HPL kun je dimensie toevoegen. Denk bijvoorbeeld aan het infrezen van de deur met een lijnenspel, of het drukken van een (foto)print op het deurblad.

 

De spelregels van design

Zoals je ziet zijn er ontzettend veel mogelijkheden voor het design van binnendeuren voor de utiliteitsbouw. Als (interieur)architect geef je logischerwijs voorrang aan het design van deuren. In de utiliteitsbouw ontkom je er echter niet aan om rekening te houden met de spelregels van bijvoorbeeld brandveiligheid. Hele creatieve, innovatieve ontwerpen zijn helaas niet altijd mogelijk omdat ze technisch gezien niet voldoen aan de eisen van het Bouwbesluit.

Als expert op het gebied van binnendeuren voor de utiliteitsbouw adviseren we je graag in dit proces. Wij houden de spelregels in de gaten, zodat jij als architect verder vrij bent om het spel van design op jouw manier te spelen. Op zoek naar inspiratie voor de verschillende mogelijkheden? Bekijk dan eens onze HPL inspiratiepagina!

HPL binnendeuren inspiratiepagina

Limburgia Utiliteitsdeuren

Geschreven door Limburgia Utiliteitsdeuren

Over dit blog

In het Limburgia blog delen we tips, inspiratie en informatie over binnendeuren in de utiliteitsbouw.

Deel dit blog!

  

 

 

Meld jezelf aan voor ons blog

 

 

Laatste blogartikelen