04 mei 2021

Zo reageert een brandwerende binnendeur bij brand

Uiteraard wil jij precies weten welke materialen en producten je toepast binnen een project. Zodat je weet welke kwaliteit je ‘in huis haalt’, weet wat de functie is van verschillende materialen maar ook vragen weet te beantwoorden van je opdrachtgever. En zo geldt dat ook voor de brandwerende binnendeuren binnen jouw bouwprojecten. Maar weet jij precies wat de reactie is van een brandwerende binnendeur bij brand? En waarom die brandwerende binnendeuren zo belangrijk zijn? Mocht je nog twijfelen, lees dan snel verder om alle ins en outs van een reactie van een brandwerende binnendeur bij een brand te kennen.

 

Brandvertragende binnendeuren bestaan niet

De zogenaamde ‘openingen’ in een gebouw zijn belangrijk als het bescherming tegen brand en rook betreft, dit kunnen de ramen en deuren zijn. De rol van een brandwerende binnendeur in dit geheel is om het gebouw te beschermen zodat in geval van brand deze niet overslaat naar andere ruimtes om zo slachtoffers en schade te voorkomen. Een aandachtspunt hierbij is dat de brandwerende (en ook rookwerende) binnendeur ook altijd gesloten moet worden zodat hij zijn werk goed kan doen in geval van brand.
Een binnendeur krijgt de normering brandwerend wanneer experts deze deur hebben getest volgens de Europese norm. Bij de test van een brandwerende binnendeur wordt gekeken hoe ‘de brand’ zich gedraagt en wordt er gemeten wanneer er branddoorslag plaatsvindt, (vlamdichtheid, straling en oppervlakte temperatuur). Samenvattend wordt er dus getest hoelang de deur een brand tegenhoudt. De brandwerendheid wordt dan ook uitgedrukt in een kader van tijd: 30, 60 en 90 minuten brandwerend. Brandwerende binnendeuren worden geproduceerd van materialen die een hoge mate van brandvertraging bezitten. Die samenstelling van brandwerende vulling, deurkader en opzwellende strips maakt dat een brandwerende binnendeur op een bepaalde manier reageert bij een brand.

 

De rol van de vulling van de deur

De vulling van een brandwerende deur is afhankelijk of de deur 30 minuten of 60 minuten brandwerend is, en of deze deur eventueel ook geluidwerend is. Zo hebben de verschillende typen brandwerende binnendeuren een verschillende samenstelling:

  • 30 minuten brandwerend: deze binnendeur heeft een vulling van perliet, dit wordt ook wel batiboard genoemd. Dit is een lichte, minerale plaat. 
  • 60 minuten brandwerend: deze binnendeur heeft een vulling nodig met een hogere isolatiewaarde om ervoor te zorgen dat de deur langer bestand is tegen brand. Daarom wordt voor deze deur een minerale vezelplaat gebruikt. Dit is een minerale plaat met hoge dichtheid.
  • 30 minuten brandwerende binnendeur i.c.m. geluidwerend: deze binnendeur bezit een vulling van kurk in combinatie met houtspaan. De kurk zorgt voor de brandwering en de houtspaan zorgt weer voor de geluidwering.
  • 60 minuten brandwerende binnendeur i.c.m. geluidwerend: deze binnendeur heeft ook een kern van minerale vezelplaat. Door de hoge dichtheid wordt het geluid gedempt. In combinatie met ook dichtingen in het kozijn realiseer je een goede geluidwering.

 

De rol van de Fitec deurkader en opzwellende strips

Er wordt bij een brandwerende deur een Fitec® deurkader toegepast; dat is een deurkader waarin brandwerende stripsFitec verwerkt zijn die opzwellen bij hitte. In het verleden werden deze brandwerende strips nog wel eens ingefreesd in het kozijn, wat niet functioneel is omdat de strips door zon en andere omstandigheden van buitenaf beschadigd raakten. Een Fitec® kader lijdt gelukkig niet onder de zon. Fitec® kan je zien als een sandwichconstructie bestaande uit vocht- en brandwerende plaatmaterialen waartussen een gedehydrateerde expansie compound is aangebracht, de strips. Deze brandwerende strips verbinden de plaatmaterialen en bij brand zorgt dit voor een vullend en drukopbouwend effect. Met als gevolg dat de deur in het kozijn wordt geklemd en er geen rook en brand meer langs kan. Fitec® speelt dus een belangrijke rol in de opbouw van een brandwerende binnendeur. Mooi meegenomen; voor de ontwikkeling van Fitec® is het schaarse roodhout niet nodig en zodoende kunnen brandwerende deuren met Fitec® ook met het FSC certificaat geleverd worden.



Advies bij brandwerende binnendeuren

Wil jij nog meer weten over brandwerende binnendeuren of heb je vragen naar aanleiding van dit blog? Of wil je misschien over de beste oplossing voor jouw bouwproject? Ik denk uiteraard graag met je mee. Neem ook alvast een kijkje in het Dossier Brandwerend, hierin vind je nog veel meer informatie over brandwerende binnendeuren.

Dossier brandwerend

Paul Maessen

Geschreven door Paul Maessen

Commercieel medewerker
Kijkt het liefst vanuit bijzondere invalshoeken, ook met de fotocamera.
Gemotiveerd als de beste aanpak nog niet bedacht is.
Drinkt liever water dan thee. Grijpt ’s morgens naar espresso.

Over dit blog

In het Limburgia blog delen we tips, inspiratie en informatie over binnendeuren in de utiliteitsbouw.

Deel dit blog!

  

 

 

Meld jezelf aan voor ons blog

 

 

Laatste blogartikelen