10 november 2020

Geluidwerende binnendeuren: hoe pas je het toe en controleer je het?

Geluidsisolatie speelt steeds meer een belangrijke rol bij het creëren van een optimaal binnenklimaat. Denk hierbij aan de behoefte van geluidwering van een algemene wachtruimte naar een praktijkruimte. Zodat men in de praktijkruimte rustig een gesprek kan voeren zonder last te hebben van omgevingsgeluiden. Grote kans dat jij als aannemer vaker een project hebt waarbij geluidwerende binnendeuren vereist of gewenst zijn. Wanneer je je verdiept in geluidwerende binnendeuren kom je waarschijnlijk een wirwar aan grootheden tegen. Dit maakt het lastig om te weten waar je op moet letten, en hoe je kan controleren of je de geschikte geluidwerende deurset kiest. Wil je graag duidelijkheid over de begrippen, geluidwaarden en benodigde geluidsisolatie? Lees dan snel verder.

 

Geluidsisolatie en de eisen

In het Bouwbesluit zijn eisen voor geluidsisolatie zijn opgenomen voor woningen, maar voor gebouwen zonder woonfunctie zijn er geen eisen gesteld met betrekking tot geluidsisolatie. Dat maakt dat er vaak verschillende definities worden gehanteerd als we spreken over (de benodigde) geluidsisolatie. Gelukkig zijn er speciale instanties die aanbevelingen doen. Het GND – een overkoepelende organisatie van Nederlandse deurenfabrikanten die een gegarandeerde kwaliteit bieden – is zo’n instantie. GND wil helderheid scheppen over de mate van geluidwerendheid van een deur en kozijn door naar de markt toe eenduidige definities en klasseindeling te hanteren.

 

Het begint met akoestische prestaties meten in het laboratorium

Om een goed advies te kunnen geven met betrekking tot geluidsisolatie op gebouwniveau – op de toe te passen materialen en producten – worden de akoestische prestaties van de binnendeuren eerst gemeten in een laboratorium. Zo kan er namelijk een objectieve onderlinge vergelijking worden gemaakt op productniveau.

De Rw-waarde

In het laboratorium wordt gekeken naar de luchtgeluidsisolatie van een deurblad; het verschil tussen geluid dat wordt doorgelaten en wat er op valt. Het nadeel is dat dit niet direct meetbaar is en dat hier een afgeleide meetmethode nodig is, dat is wat men de Rw-waarde noemt. Deze waarde wordt gebruikt om de geluidsisolatie aan te duiden van het gekitte deurblad die in het laboratorium wordt gemeten (en dit is ook vastgelegd in de ISO 717-1: de norm voor geluidsisolatie in gebouwen). Met deze deurbladwaarde kun jij de prestaties van deurbladen onderling vergelijken.

De Rw,p-waarde

Waarschijnlijk heb je de term Rw,p-waarde ook al voorbij zien komen. Het lijkt voor de hand liggend, maar de p staat niet voor “praktijk”, wat vaak wordt gedacht. Deze waarde is namelijk de geluidsisolatie van de (functionele) deurset – met kozijn, alle afdichtingen, kieren en beslagdelen – in gemonteerde situatie die in een laboratorium wordt getest. Met deze functionele waarde kun je de prestaties van de deursets onderling vergelijken.

De Rw,r-waarde

Dan hebben we nog de term Rw,r-waarde: dit is de geluidsisolatie van de (functionele) deurset in een wand of in het werk. Hiermee kun je vaststellen of deze voldoet aan de gevraagde waarde. De praktijkwaarde wijkt altijd af omdat elke ruimte anders is en bijvoorbeeld een andere akoestiek heeft. De Rw,r-waarde is meestal 2 tot 5 decibel lager dan de Rw-waarde.
Logischerwijs houd je met alleen een geluidwerende deur het geluid niet tegen. Wanden, plafond, vloer en kozijn moeten allemaal op elkaar zijn afgestemd.

Wat het iets complexer maakt, is dat die veelzeggende functionele Rw,p waarde niet in de ISO 717-1 is gedefinieerd en opgenomen, deze waarde zal je alleen terugvinden in het meetrapport. De ISO norm kent namelijk geen Rw,p-waarde, alleen een methode om de gewogen éénsgetalswaarde te geven; de Rw-waarde.
Om zo veel mogelijk verwarring te voorkomen hanteert Limburgia altijd de bovengenoemde waarden van geluidsisolatie die door het GND zijn opgesteld.

 

Weten bij welke situatie je welke geluidwerende deurset toepast

Uiteindelijk draait het om de toepasbaarheid van geluidwerende deursets in je projecten; in welke situaties pas je welke deurset toe? Om dit proces te vergemakkelijken heeft het GND verschillende geluidscategorieën gedefinieerd:
RW,p per geluidscategorie

Om vervolgens bij benadering aan te kunnen geven welke Rw,p-waarde geschikt is voor welke toepassing, geeft het GND de volgende aanbevolen prestaties:

Geluidsadviestabel versie 2018

Bij bovenstaand advies is rekening gehouden met de behoeftes bij een normale en verhoogde privacy. Met behulp van de exacte Rw,p-waarde kan een adviesbureau de geluidwering van de totale scheidingsconstructie (GA) berekenen.
De garantie die het GND geeft is op de Rw,p-waarde van de complete deurset (een eventuele glasopening is daar ook onderdeel van), omdat de daadwerkelijk gemeten waarde in de praktijk iets is waar een fabrikant geen garantie op kan geven, omdat omstandigheden dan ook een rol spelen.

 

De herkenbaarheid van een geluidwerende GND-deur

Maar hoe controleer je in de praktijk of je te maken hebt met een geluidwerende GND-deur? Deze is gelukkig goed te herkennen aan het garantie- en zekerheidslabel in de hangzijde van de deur. Door het scannen van de QR-code kan je eenvoudig zien hoe de deur is geleverd, wie verantwoordelijk is voor de verschillende werkzaamheden bij het proces van plaatsen en controleren en/of de deur- en kozijnset 32dB, 37dB, 42dB of 47dB geluidwerend is.

Herkenning van geluidswerende deuren

Bij het aflezen van de QR-code wordt ook zichtbaar wat de garantie is in combinatie van de kozijn constructie is. Aan de hand van de zekerheidsklasse kan je zien of alleen het deurblad of ook het hang- en sluitwerk en de combinatie met het kozijn gegarandeerd voldoen aan het testcertificaat. Bovendien zijn de verantwoordelijkheden van het GND-aangesloten bedrijf en die van de aannemer/afnemer bij het aflezen van de code terug te vinden. Voor de binnendeuren is dit opgedeeld in GND-zekerheidsklasse I, II en III.


Meer weten over geluidwerende deuren?

Wil je meer weten over de toepasbaarheid van geluidwerende deuren van Limburgia, over de montage of misschien wel hoe het digitaal inmeten verloopt? Neem dan contact met ons op, wij helpen je graag verder.


New Call-to-action

Sacha Peeters

Geschreven door Sacha Peeters

Commercieel medewerker
Houd van luisteren en observeren.
Schept graag duidelijkheid, door het aanbrengen van structuur en rust.
Deelt liefde voor natuurwandelingen met trouwe viervoeter.
Om vervolgens terug te trekken met het gezin.

Over dit blog

In het Limburgia blog delen we tips, inspiratie en informatie over binnendeuren in de utiliteitsbouw.

Deel dit blog!

  

 

 

Meld jezelf aan voor ons blog

 

 

Laatste blogartikelen